Podjeli

Plinska afera je kako se u narodu kaže šlag na kraju „karijere“ nekretninskog meštra Frane Barbarića (FB) , miljenika premijera Andrije Plenkovića, u narodu poznatog kao AP.  To što je FB uopće mogao postati vodeći čovjek nacionalne elektroprivrede je sramota za zemlju koja se diči svojom europskom poviješću i činjenicom da je najveći svjetski genij elektrotehnike rođen u našoj domovini, ime mu je Nikola Tesla (ovo je za Franu ukoliko nije znao).

10.07 2023. slavi se godišnjica rođenja ličkog izumitelja i čovjeka koji je promijenio svijet, hoće li premijer AP na taj dan narodu priopćiti radosnu vijest da smjenjuje čovjeka koji od kad se uspeo na tron HEP-a samo i isključivo radi štetu, koju nažalost plaća hrvatski narod i njeni građani. Moram napomenuti da ja kao član HDZ-a i dugogodišnji suradnik HEP-ovih vrijednih djelatnika ne tražim da se smijeni Barbarićeva desna ruka, direktorica marketinga. Naime, njenim bi odlaskom bili zakinuti sugrađani koji prate energetiku kroz medije, na primjer časopise kao Glorija itd. Iz tih se članaka može na iznimno stručan način informirati što se događa u elektroenergetici. Zato, poželimo Vanji V. dug i uspješan poslovni uzlet.

Vratimo se na temu plina, optimizacije proizvodnog portfelja HEP-a i nabave tog energenta. Kako se moglo dogoditi da je HEP Trgovina pod oštrim okom Frane Barbarića mogla kupovati više plina nego što treba, pa ga onda po bagatelnim cijenama prodavati na platformi HROTE-a.

Ljudi koji ne poznaju unutrašnje odnose u Barbarićevoj radionici (Hrvatska elektroprivreda d.d.) ne znaju da je prošle godine u HEP-ovoj glavnoj trgovačkoj tvrtki HEP Trgovini smijenjen direktor a njegov pomoćnik dao otkaz i prešao u konkurentsku kompaniju.

Javnost bi trebala znati da je do smjene tih stručnjaka došlo poslije neslaganja s nekretninskim stručnjakom Barbarićem.

Prije toga ga je Frane smijenio s mjesta pomoćnika direktora HEP Trgovine. Iz ovih šturih informacija lijepo se vidi da za razliku od INA-e u kojoj postoje 3-4 razine odlučivanja, u HEP-u sve se vrti oko Frane porijeklom iz Zastražišća, lijepog mjesta na otoku Hvaru.

Obzirom da se plinska afera razglaba preko svih medija ostavit ću je nakratko te  podsjetiti moje vjerne čitaoce da je prošle godine ingeniozni Frane Barbarić uz asistenciju jednog člana Uprave kupio električnu energiju na rok od pet godina (5), značajno je kazati po fiksnoj cijeni. Iznos prema navodima poznatog tjednika je oko 450 milijuna eura. Ovakav se posao nikad u povijesti HEP-a nije sklopio, odnosno na tako dug rok. Koji su bili motivi Frane Barbarić trebat će se diskutirati kada se zbroje štete od ovog ugovora ali se već temeljem burzovnih pokazatelja iz 2023. godine zna da je procjena stručnjaka Frane bila užasavajuća. Površno gledajući kretanja na HUPX likvidnoj burzi u ljetnom mjesecu lipanj/srpanj koji tradicionalno bilježi ekstremne vrijednosti dolazi se jedva do brojke od 100 eura/MWh. Ovo treba usporediti s cijenom po kojoj je kupljena energija a to je od 130 do 160 eura/MWh pa da dijete iz pučke škole zaključi da je Franina ekspertiza promašila „ceo fudbal“.

Pošto mi je nabava uža specijalnost, osvrnuti ću se na nabave u HEP-u poglavito naprednih brojila, ali je to tema koja se tiče ujedno i HERA-e pa ću je posebno obraditi. Ipak, ovom ću prilikom čestitati na 42 stranice (!!) rješenja Državne komisije za kontrolu javne nabave, s samo jednom porukom: „Državni zavod za mjeriteljstvo ne izdaje tipna odobrenja za djelatna brojila (uglavnom kućanstva). Niste shvatili kontekst i hrvatske Zakone i pravilnike a za to se angažiraju konzultanti za koje očito nemate novce. Međutim, eventualna šteta će biti višestruka i naravno opet na teret građana ove države.

Tema ovog uradka je  prvenstveno predsjednik Uprave HEP-a pa ću zapitati po ne znam koji puta premijera Andreja Plenkovića : „Koliko ćeš zloupotrebljavati naše strpljenje“. Naš premijer i moj šef stranke ima klasično obrazovanje pa će znati da je ovo pitanje davno uputio Ciceron Katilini u starom Rimu, a posuđeno je u ovom slučaju samo da se iskaže ogorčenost javnosti, napose djelatnika HEP-a na činjenicu da hrvatska energetika i Hrvatska elektroprivreda kao njen najvažniji dio , pod nestručnim Barbarićem tone na dno energetske kaljuže.

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika