Podjeli

Polaganjem novog 110 kV kabela između otoka Brača (Postira) i kopna (Dugi Rat), u vremenu od 23-25.02.2022. započela je zamjena starih uljnih kabela kojima su se do sada napajali jadranski otoci. Idući tjedan bit će položen istovrsni kabel na dionici između Crikvenice i otoka Krka.

 

Temeljem usvojenog programa do sredine 2024. godine planira se zamijeniti kabele između otoka Brača i Hvara, Hvara i Korčule, Krka i Cresa te Cresa i Lošinja. Čitav program financira se sredstvima NPOO (Nacionalni plan oporavka i otpornosti), putem sredstava iz fondova EU, a ukupna vrijednost ovog projekta iznosi oko 440 milijuna kuna.

 

Stari kabel, s izolacijom kabelskih žila od nauljenog papira i međuprostorom napunjenim uljem pod tlakom, između Brača i kopna položen je u ljeto 1968. godine, a prvih 10 godina, do izgradnje mrežne infrastrukture 110 kV na otocima, radio je pod naponom 30 kV. Razvojem turizma i povećanjem konzumnih potreba 1978. kabeli Brač-Dugi Rat, Brač-Hvar i Hvar-Korčula uključuju se pod napon 110 kV do TS 110/35 kV  Stari Grad na Hvaru, a 10 godina kasnije, izgradnjom TS 110/35 kV Nerežišća na Braču i TS 110/35 kV Blato na Korčuli kompletan konzum dalmatinskih otoka napaja se putem mreže 110 kV.

 

Inače, ratne 1994.godine, u okolnostima prekinutih energetskih veza između Juga i Sjevera Hrvatske, programom Otočna veza (Krk-Rab-Pag-Nin) i Jadranski otoci, između Brača i Dugog Rata položen je još jedan kabel (svaka žila zasebno) 110 kV, s krutom izolacijom od umreženog polietilena, čime je dodatno poboljšana sigurnost opskrbe dalmatinskih otoka. Dalekosežno, taj se potez pokazao mudrim i opravdanim, pogotovo zbog okolnosti koje su se dogodile u siječnju 2011. godine kada je ljudskim djelovanjem nepopravljivo oštećen stari uljni kabel, umjesto kojeg je ovih dana položen novi. Naravno da je prije toga 2015.godine na adekvatnim ekološkim postupkom uklonjen i zbrinut stari kabel, na način da je najprije sigurno uklonjeno ulje iz njega, nakon čega je izvađen u segmentima i otpremljen u svrhu recikliranja olova, bakra i ostalih materijala od kojih je bio napravljen.

 

Kabelska dionica Brač-Dugi Rat, računajući i kopnene dionice na jednoj drugoj obali duga je 7300 m, a sama podmorska dionica iznosi 6600 m. Zajedno s dionicom Crikvenica-Krk ukupna duljina kabelske trase iznosi oko 13 km, a trošak nabave i polaganja kabela iznosi oko 92 mil. kuna. Ako se uzmu u obzir troškovi izrade priobalnih zaštita, kopnene kabelske dionice i svi ostali troškovi, ukupna vrijednost radova na polaganju novih kabelskih veza Brač –Dugi Rat i Crikvenica – Krk, koje su vođene kao jedinstven projekt, iznosi 120 mil. kuna. Procedura realizacije projekta počela je izradom glavnog projekta, temeljem čega je ishođena građevinska dozvola 2014.godine. Priobalna zaštita i polaganje podzemnih dionica od kabelskih spojnica more-kopno do prelaska kabela u zračni vod izvedeno je 2016.godine, a krajem 2019. godine objavljen je natječaj za nabavu i polaganje podmorskog kabela. U prvoj polovini 2021.goodine potpisan je ugovor s Končar inženjeringom, kao nositeljem posla, zajedno s podizvođačima, a kabel je isporučio i položio putem namjenskog broda grčki dobavljač.

 

Novi kabel je trožilni, s bakrenim vodičima čija je površina poprečnog presjeka 630 mm², izolacija umreženi polietilen tipa XLPE, svaka žila u zasebnom olovnom plaštu, a mehaničku zaštitu kabela predstavlja dvostruka pletena armatura od pocinčanih čeličnih žica, koje tvore zaštitnu pletenicu-plašt. Kroz kabel su ugrađene i dvije zaštitne cjevčice u kojima se nalaze optička vlakna s 44(SM) + 4 MM svjetlovodnih niti, čime se osim sigurnog energetskog napajanja ovim kabelom osigurava i dovoljan kapacitet za razvoj IT sektora i digitalnih komunikacija svih vidova na jadranskim otocima.

 

Za drugi dio projekta, nabavku novih kabela za energetsko povezivanje Krk-Cres, Cres-Lošinj, Brač-Hvar i Hvar-Korčula raspisan je natječaj, na osnovu kojeg se očekuje otvaranje pristiglih ponuda početkom travnja ove godine. Isporuka kabela i završetak projekta očekuje se tijekom lipnja 2024.godine, a ukupna vrijednost ovog dijela projekta iznosi 325 mil. kuna.

 

Završetkom ovog projekta Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) potpuno će ispuniti svoj zadatak ne samo po pitanju osiguravanja sigurne elektro-opskrbe jadranskih otoka, nego i po pitanju pouzdanog transfera električne energije s otoka u EES Hrvatske, a koja će se proizvoditi u budućim postrojenjima za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, prvenstveno solarnih elektrana, za čiju je izgradnju zainteresiran HEP i ostali privatni ulagači.

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika