Podjeli

Otprije je poznato da je od 4. 11. 2022., HERA obezglavljena tj Upravno Vijeće donosi odluke samo od tri (3) člana, poslovanje HERA-e od strane Državne Revizije je ocjenjeno nepovoljno a zadnja dva HERA-ina godišnja izvješća Sabor RH nije prihvatio.

Smijenjeni Danijel Žamboki je pod “čudnim“ pravnim okolnostima i dalje savjetnik u HERA-i jer Agencija predsjedniku i članovima Upravnog vijeća nakon prestanka mandata i prestanka ugovora o radu na određeno vrijeme omogućava nastavak radnog odnosa na neodređeno vrijeme. Ovu nesukladnost je utvrdila Revizija (od 10. studenoga 2023.) a sam Statut HERA-e, je dana 06. prosinca 2022., povučen iz saborske procedure.

I tu počinje zaplet.

Nakon rasprave u Saboru RH a u vezi afere „INA-Plin“ navodimo

„Otkad je Žamboki podnio ostavku prezadovoljan sam s radom HERA-e, ljudi su se “probudili”, samo da to tako ostane,“ ocijenio je 26.10.2022., državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić, ali i dodao da se Vlada zalaže za dodatne promjene u HERA-i.

Međutim, time glavobolja državnog tajnika ne prestaje, pa je već u ožujku 2024. nakon što je jasno da HDZ-ov energetski dio programa Sigurna Hrvatska nije ispunjen, u svom vatrenom govoru  istaknuo i da HERA opstruira tj. da postoje velike kočnice razvoja novih zelenih proizvodnih postrojenja Hrvatskoj

Tako je HERA 25. travnja 2024. donijela odluku na Upravnom vijeću kojom se poništava postupak za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge. Natječaj je poništen ujutro, na dan kad bi najkasnije do 13 sati trebala biti donesena odluka tko će 650.000 kućanstava prodavati plin u javnoj usluzi.

Poslovni dnevnik 27. travnja 2024. navodi da je raspetljavanje krize i brzine odlučivanja u HERA-i, koja je nakon nekih od zvučnijih afera u bližoj prošlosti, obezglavljena i kadrovski devastirana, čini se conditio sine qua non pozitivnog smjera budućnosti hrvatske energetike.

A 29. travnja 2024. Poslovni dnevnik ponovo ističe da “Regulatorno okruženje i dalje je, kažu u OIEH, najveća prepreka s kojom se tržište obnovljive energije suočava. Podsjetit ćemo samo na neke o kojima smo već i pisali; zbog HERA-ina nedonošenja odluke o iznosu naknade za priključenje na prisilnom je čekanju oko 1300 MW projekata obnovljivih izvora ukupne investicijske vrijednosti od oko 1,2 milijarde eura“

Pitamo:

Može li novi saziv Sabora (i nova Vlada RH) razriješiti “očigledni” sukob na razini ministarstvo – HERA ?!?

Kada će se raspisati Javni Poziv za novo Upravno Vijeće HERA-e zbog nepodnošljivog stanja a kako bi se mogućnost političke trgovine svela na minimum?!?

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika