Podjeli

NOVI SABOR – NOVA VLADA – NOVA HERA!

Ovako je PVRH Plenkovic, odgovorio zastupnici Mrak-Taritaš na aktualcu od 12. lipnja 2024. Isti dan Poslovni Dnevnik je objavio kolumnu „Kako će se rezultati euroizbora i nove prilike odraziti na našu energetiku“.

Navodimo Kolumnista….”….Ne samo što je državna revizija, proteklih godina, propustila dati pozitivno mišljenje o radu agencije, nego je proteklih mjeseci usporeno odlučivanje u HERA-i na neki način eskaliralo. Nagnalo je to HGK i HUP upozoriti na odugovlačenje u procesu donošenja odluka HERA-i…”…..

Sve počinje činjenicom da se dogodio potencijalni sukob interesa kada Sabor, protuzakonito, imenuje za članicu upravnog Vijeća HERA-e Alenku Kinderman Lončarević?? Poznato je da je suprug dužnosnice g. Damir Lončarević, trenutačno direktor Sektora za pravne poslove HEP-a. A bio je i član u 8 Nadzornih odbora trgovačkih društava HEP-a!.

HERA je u fokus javnosti došla u konkretnom medijski eksponiranom slučaju INA d.d. plinskog poslovanja. Ali i u slučaju kad je HEP kupovao plin od Ine za 47 eura po megavatsatu, a poslije se zbog nastalih viškova taj plin u jednom danu u lipnju prodavao po cijeni od tek jednog centa.

Ubrzo nakon toga, na 12. sjednici Sabora, 23. rujna 2022. (jednoglasno, 129 glasova “za”) NIJE PRIHVAĆENO Godišnje Izvješće o radu HERA-e za 2021. godinu. A 15. prosinca 2023., u Saboru je samo PRIMLJENO NA ZNANJE Godišnje Izvješće o radu HERA-e za 2022. godinu.

Nadalje, 4. studenog 2022 · Sabor je s 117 glasova ZA, jednim suzdržanim i jednim protiv formalno potvrdio razrješenje predsjednika Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) DANIJELA ŽAMBOKIJA na osobni zahtjev. Kao i člana Vijeća Dalibora Pudića zbog isteka mandata. Tako se Upravno Vijeće HERA-e od 4. 11. 2022. (DO DANAS!) sastoji samo od TRI (3) člana. A u članku 23. Zakona o RED  te odredbama članka 14. Statuta Agencije, određeno je da Upravno vijeće ima PET (5) članova, od kojih je jedan predsjednik Upravnog vijeća, a jedan njegov zamjenik. U članku 27. stavak (3) Zakon kaže da Upravno vijeće odlučuje većinom glasova svih članova Upravnog vijeća. Član Upravnog vijeća ne može biti suzdržan od glasovanja.

Statut HERA-e koji mora odobriti Sabor (sukladno Članku 7. stavak (6) Statut Agencije donosi Upravno vijeće Agencije, uz prethodnu suglasnost Hrvatskoga sabora.), 6. prosinca 2022., predlagatelj (HERA) je povukao iz procedure!

A onda slijedi NEPOVOLJNO MIŠLJENJE O POSLOVANJU DRŽAVNOG UREDA ZA REVIZIJU KLASA: 041-01/23-01/1; URBROJ: 613-02-05-23-15, Zagreb, 10. studenoga 2023. Postupci revizije provedeni su od 17. siječnja do 10. studenoga, 2023. O usklađenosti poslovanja izraženo je NEPOVOLJNO MIŠLJENJE iznoseći pritom cijeli niz propusta u poslovanju te Agencije. Revizija NALAŽE, u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja poduzeti aktivnosti u cilju imenovanja predsjednika i članova Upravnog vijeća u skladu s odredbama Zakona o regulaciji energetskih djelatnosti i Statuta.

DO DAN DANAS OVAJ NALOG DA HERA POSLUJE ZAKONITO, NIJE ISPUNJEN PA JE I POSLOVANJE ZA 2023. (I 2024.?) TAKOĐER NEPOVOLJNO!

I NARAVNO NEZAKONITE SU SVE ODLUKE KOJE JE DONIJELO „OBEZGLAVLJENO UPRAVNO VIJEĆE“ HERA-e!

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika