Podjeli

Planiranje elektroenergetskog sustava (EES) nije jednostavno niti zahvalno. Pogotovu u zemlji koja je neto uvoznik električne energije za što je „najzaslužnija“ Hrvatska elektroprivreda. Godinama se ne ulaže u proizvodne izvore a postojeće uglavnom otpisane termoelektrane se postepeno gase, što zbog europskih direktiva što zbog niske efikasnosti rada. Naravno Frane Barbarić se uhvatio sunčanih elektrana snaga do 5 MW (strani investitori ne žele čuti za projekte čija je snaga manja od 10 MW, zbog poznatih razloga da su projekti s malim snagama uglavnom neisplativi), koje hvali po sponzoriranim medijima. Sve te elektrane će smanjiti ogroman uvoz za manje od JEDAN posto, međutim obični građanin razrogači oči kada vidi kako Frane graditelj „dela“. Ali to je stvar premijera Plenkovića i njegovog izbora iz hvarske kvote.

Uhvatimo se stanja u HEP-u i odnosa između predsjednika Uprave FB i društava koje on kontrolira odnosno samovoljno postavlja direktore, jer kako pišu svi mediji ostali članovi Uprave su marionete. Za to je djelomično kriv ministar Ćorić jer je davno obećao da će smanjiti faraonske ovlasti menadžera Frane Barbarića. Javnost i dalje čeka a Plenković se smješka, što je ipak znakovito!?

Dakle, prva polovica godine je bila izuzetno kišna i FB je uživao u povoljnoj bilanci HEP-a. Došlo se do ljeta kada po nekim čudnim zakonima kiša ne pada (mala šala), ali vode u jezerima ima te se ona troši. Ovdje nastaje problem jer svaki stručan i odgovoran tim mora sagledati s prije svega aspekta sigurnosti sustava, kako će upravljati s akumulacijama. Za to postoje računalni programi, vremenske prognoze, statistički izračuni itd. pa je malo vjerojatno za pretpostaviti da je neko iz vrha Hrvatske elektroprivrede rekao: „ma troši vodu, na jesen će pasti kiša“. Ali u HEP-u je sve moguće pa su slike koje su se pojavile u medijima, na zaprepaštenje građana i lokalnog stanovništva, bjelodano potvrdila činjenicu da je Buško blato prazno. U ozbiljnoj zemlji bi prvi čovjek elektroprivrede bio pozvan/prozvan da objasni kako i tko je odgovoran za ovaj energetski debakl. Međutim, dok HEP troši na medijska hvalisanja u obliku sponzorstva i donacija, javnosti će biti uskraćene informacije.

Inženjeri se pitaju da li je komunikologija zamijenila zdrav razum i ono što se učilo od Adama Smitha, oca ekonomike. Da ponovim, prazno umjetno jezero Buško blato nije čin nepažnje već loših strateških odluka koje se podvode pod kriminalne radnje. Stanovništvo toga kraja ne pamti ovakvu hidrološku situaciju, nastalo prvenstveno ljudskim faktorom.

Gore u tekstu je spomenuto da je prvih šest mjeseci bilo klimatski povoljno, uz relativno niske cijene električne energije na burzama od malo više od pedesetak eura/MWh. Jesen nas je iznenadila s niskim akumulacijama i drastično visokim burzovnim cijenama od preko 200 eura/MWh. HEP je prisiljen kupovati na unutardnevnom i dan unaprijed tržištu velike količine energije po gore navedenoj cijeni, navodno jer se FB petlja u sve i svašta pa i u komplicirane transakcije energijom što je samo ulje na vatru pri pokušaju vođenja sustava koji je najveći relativni uvoznik električne energije u Europi.

Za kraj, obzirom da je natječaj za članove Uprave HEP-a otvoren zamolio bih povjerenstvo za ocjenu kandidata posebnu pozornost obratiti na znanje jednog svjetskog jezika. Kako se ne bi improviziralo potrebno je uključiti licenciranog profesora koji će ispitivati kandidate i sve snimiti. Ovo je potrebito jer je u 21. stoljeću nezamislivo da se sastanci sa stranim delegacijama vode oz prisustvo prevoditelja.

Bezcenzure.hr

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika