Podjeli

Kako smo doznali iz pouzdanih krugova IVO MILATĆ je već izlobirao svoju ministarsku poziciju u novoj Vladi RH!

Što g. Milatića čini nezamjenjivim? Nabrojiti ćemo samo neke od prednosti Ive Milatića:

 1.             Svoj talent već je dokazao kada je 18. svibnja 2000. tadašnji Predsjednik VRH Ivica Račan, potpisao Rješenje kojim se imenuje IVO MILATIĆ pomoćnikom ministra za javne radove, obnovu i graditeljstvo (https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2000_05_52_1140.html ). To je g. Milatić obnašao u razdoblju od 2000. do 2004.
 2.             Ministri dolaze i odlaze, on ostaje, pa je tako otpratio ministre Radimira Čačića, Ivana Vrdoljaka, Tomislava Panenića, Martinu Dalić, Darka Horvata, Tomislava Ćorića, Davora Filipovića a trenutačni ministar Damir Habijan mu je osmi (8) nadređeni.

     III.            Cilj energetske politike HDZ-a iz 2020. SIGURNA Hrvatska nije ispunjen. Citiramo . “.. iz obnovljivih izvora povećati za 150% sa sadašnjih 900 MW na 2250 MW, poglavito na području fotonaponskih elektrana i vjetroelektrana.“ U 2020. bilo je 909,8 MW FN i VE a u veljači 2024. na FN i VE otpada 1.297,2 MW. Razlika tj manjak do obećanih 2.250,0MW je “samo” 952,9 MW! (Iako Ministarstvo “tvrdi” 2.013,68 MW što je opet manje od 2.250MW.)

 1.             Ali je zato 15 ožujka 2024., Milatić “lukavo“, optužio za opstrukcija zelenih projekata HERA-u i HOPS te da su odgovorni za blokiranje razvoja novih zelenih proizvodnih postrojenja Hrvatskoj. Država izdala (?) energetska odobrenja za 3.300 MW(?) OIE projekata te da će ih do kraja godine izdati navodno, još 1.500 do 2.000 MW. Kočnice OIE projekata ‘nipošto nisu u resornom ministarstvu’, istaknuo je državni tajnik u svom vatrenom govoru.
 2.             Prema Forbesu od 22. travnja 2024. tvrtka Energovizija je nedavno od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u kratkom roku ishodila prvi važan papir– energetsko odobrenje. Radi se o plutajućoj solarnoj elektrani predviđene snage 400 MW. Naravno, tehnički direktor Energovizije, Ivan Šimić, je jedan od gostiju noćnog kluba Mint snimljenog za stolom s državnim tajnikom Ministarstva gospodarstva Ivom Milatićem. (https://forbes.n1info.hr/aktualno/kuje-se-plan-o-gigantskoj-plutajucoj-elektrani-na-ribnjaku-koncanica-u-ekoloski-zasticenom-podrucju/ ). Usput, Ivan Šimić obećao je da će spasiti Vodoprivredu Daruvar, kupio točno 50,09% dionica za 2 miljuna eura 2022. godine, no u manje od godinu dana je nakon preuzimanja Vodoprivrede izvukao iz tvrtke jedino što mu je trebalo, jezero Končanica, koju je kupila upravo tvrtka u 100% vlasništvu Energovizije i brzopotezno prodao istu tu Vodoprivredu nekoj novoosnovanoj firmi u vlasništvu Marijana Cengera, dotadašnjeg člana NO Ribnjačarstva Končanica. Ona kao i Energovizija nema veze sa poslovanjem vodoprivede, koju je želio spasiti I koja slučajnost, ubrzo nakon što je izvukao Ribnjake Končanica u zakon o prostornom uređenju ulazi ključna odredba da se na ribnjaku može postaviti sunčana elektrana bez izmjene prostornog plana.
 3.             Nevjerojatna slučajnost je da g. Milatić s sretne Ivana Šimića i Tomislava Ćurkovića i s njima provede cijelu večer u noćnom Klubu MINT, a baš ta dva poduzetnika, pored desetine ostalih investitora, dobivaju 50 posto svih energetskih odobrenja za sunčane elektrane veće od pola MW? Naravno da je u noćnom Klubu MINT s g. Milatićem prepoznata i Sanja Ivelj,  načelnica sektora za OIE u Upravi za energetiku kojoj je g. Milatić nadređen.

Postavljamo i neka pitanja Mandataru nove Vlade RH, o tome što kvalificira g Milatića možda za ministra (ili najmanje državnog tajnika):

 1. a)Je li se možda ipak dogodio sukob interesa prodorom vina državnog tajnika u Konzumu?
 2. b)Ili je samo Osječanka Sanja Ivelj pomogla državnom tajniku (i Šefu) da nastavi njegovati krhki hrvatski sustav kontrole sukoba interesa i potencijalnih pogodovanja?
 3. c)Je li Mandatar nove Vlade RH u procjepu i pod teretom, privatnih poslova, ljubavnog odnosa i državnih interesa “IZ DIŠPETA” popustio “državnom tajniku za energetiku”?!?

Anđelko Jeličić


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika