Podjeli

Kancelar Sebastian Kurz podnio je ostavku zbog istrage o podmićivanju. Kurz je osumnjičen da je novcem poreznih obveznika plaćao medijima objavu pozitivnih članke o njemu i stranci. Koja je razlika između Barbarića i Kurza ? Hrvatski mediji pišu pozitivno samo o Barbariću dok se o HDZ-u nađe tu i tamo pokoji kritički članak. Zašto je to tako napomenuo sam nekoliko puta zahtijevajući da se transparentno objave donacije i sponzorstva, kao i medijska pokroviteljstva kojima Hrvatska elektroprivreda odnosno njen prvi čovjek nemilice dijeli šakom i kapom. Da ponovim HEP je državna tvrtka i monopolist te je ako ne prema hrvatskim nedorečenim zakonima, obvezna predočiti u detalje trošenje javnog novca glede europskih propisa odnosno direktiva.

Naravno, očekivati je da se napokon hrvatske institucije uključe u istragu jer je po najnovijim informacijama Barbarić potrošio skoro 300 milijuna kuna na namještene intervjue, poklanjanje (doniranje) jednim te istim tvrtkama i platio milijunska medijska pokroviteljstva velikim medijskim kućama. Koji su kriteriji za dodjelu javnog/državnog novca!?

Obzirom da se navodno kani natjecati za još jedan mandat naziru se novi intervjui poput onih njegove prijateljice, stručnjakinje za marketing, u modnim časopisima. Inženjeri u HEP-u čupaju kose ali družba sa Hvara je odlučila uzeti stvar u svoje ruke, a to je nacionalna elektroprivreda s dobiti od 1,5 milijarda kuna. Pisali smo kako je ostvarena ali u ovoj zemlji očito nema niti volje ali niti medijskog prostora da se razobliči taj lažni mit o „vrhunskom menadžeru“ Frani Barbariću. Ipak, stvarno neovisni portali kao ovaj bezcenzure.hr će se kao i do sada potruditi da se razobliče koruptivna djelovanja bilo kojeg pojedinca i tvrtke u Hrvatskoj.

Osvrnimo se kratko na povećanje rejtinga HEP-a dobivenog od agencije S&P. Ne ulazeći u suptilne analize američke rejting kuće ipak je iznenađujuće da se ova svjetska kuća nije dovoljno osvrnula na slijedeće faktore koji nagrizaju tkivo monopoliste HEP-a:

 • Javna nabava premrežena pogodovanju poznatim hrvatskim tvrtkama, da li se taj segment uopće dotaknuo?
 • HE Dubrovnik agregat B u kvaru šest (6) mjeseci i to poslije izvršene revitalizacije 2015. godine te drugog generalnog remonta poslije požara 2019. godine, šteta oko 40 milijuna eura
 • Na natječaj za revitalizaciju hidroelektrana ( pet je projekata u tijeku) pojavljuje se samo jedna ponuda, nema konkurencije? Sve do sada izvršene revitalizacije bile su fijasko!
 • Natječaj za brojila električne energije je tema sada već drugih medija jer se nije mogao izbjeći skandal vezan za namještanje i pogodovanje te lobiranje za određene proizvođače (članak u Nacionalu)
 • Natječaji za svu opremu, sklopni blokovi, kabeli itd. su više nego suspektni, a HEP ih uglavnom kupuje preko posrednika dok njegova Nabava samo provodi proces na temelju DON-a, takav način poslovanja u Europi je nepoznat
 • HEP troši ogromne novce za sigurnost HEP-a kao da se nalazima u Afganistanu a ne u europskoj sigurnoj zemlji, natječaje opet dobivaju poznate firme s iznosima koji daleko premašuju realne vrijednosti

Ukoliko je povišeni rejting uvjetovan/ostvaren putem dobiti HEP-a, onda se stotine inženjera i ekonomista koje rade u nacionalnoj elektroprivredi varaju kada tvrde da tvrtka propada svakim danom koju je vodi diplomirani pravnik! Naime, način vođenja HEP-a, donošenje odluka koje su u isključivoj ingerenciji jednog čovjeka (FB) , nadzorni odbor i njezin predsjednik koji je opetovano biran svakih šest mjeseci, skupština utjelovljena u ministru Ćoriću koji jalovo promatra cijeli taj proces vode ka destrukciji HEP-a.

Potpuno je neshvatljivo da se opisanom spletu događanja vezanim uz Hrvatsku elektroprivredu ne pridaje na važnosti i da se onda ocjene poklanjaju. Možda je tajna da se Hepovci vole družiti s renomiranom agencijom tijekom turističko-stručnih boravaka u Londonu, kakvi su se u prošlosti znali upriličiti?

Sadašnja Uprava HEP-a ima mandat do kraja godine (dva mjeseca i dvadeset dana). Javnost, djelatnici HEP-a i zainteresirani subjekti s nestrpljenjem čekaju NJEGA i njegovu Vladu da napokon obznani   odluku o raspisu natječaja za novu Upravu. Već se spekulira da se ovakvo stanje produži na neodređeno vrijeme što znači da i dalje FB praktični ne komunicira s ostalim članovima Uprave, samostalno donosi odluke i praktički derogira smisao kolektivnog tijela gdje su ostali članovi manekeni.

Hrvatska elektroprivreda za mandata FB nije bila u stanju samostalno dovršiti niti jedan ozbiljan projekt, osim onih kupljenih za koje nije hrvatskom građanstvu predočen minimalni  prikaz poslovne transakcije s potrebitim financijskim i tehničkim pokazateljima (uključujući plaćanja konzultanata). Oni projekti kao na primjer sanacija opožarene hidroelektrane Dubrovnik su pak izvedeni bez potrebnih natječaja a rezultate takvog posla su ukratko spomenuti gore u tekstu.

Za kraj, uspješna tvrtka koja se želi održati na tržištu – pa bila to i državna, mora imati stručan i kvalitetan menadžment, a politička kadroviranja će u krajnosti završiti kao i s INA-om koju se sada neuspješno pokušava vratiti u krilo majčice Republike Hrvatske. Bokovi HEP-a su već otvoreni jer je Zakonom o tržištu električne energije već stvorena mogućnost ulaženja stranog kapitala (a čijeg nego stranog jer su Hrvati osiromašeni) u HOPS te je proces tihe privatizacije započeo (pitati Ivu Milatića državnog tajnika i poznatog vinara).

Na potezu je Andrej Plenković.

Anđelko Jeličić


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika