Podjeli

Tijekom velikosrpske agresije stradali su mnogi gradovi u Hrvatskoj, a među njima i Slavonski Brod, koji je bio pod granatama od 1991., pa do završetka hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata.

Kad žitelje ovog grada pitate kad im je bilo najteže, svatko će pronaći svoju priču i jednostavno će vam reći – nije bilo dana, a da netko na području brodske Posavine nije stradao.

Međutim, u Slavonskom Brodu poglavito pamte  3. svibnja 1992., dan kojeg su nazvali i – „krvavom  nedjeljom“. Tog dana granate se nisu ni brojale. Padale su kao „kruške“.

Opća bolnica „Dr. Josip  Benčević“ u ovom gradu, koju su hrvatski branitelji nedavno proglasili i „Junakom Domovinskog rata“, gotovo da nije ni mogla prihvatiti sve koji su tražili pomoć. A tu su se, ne samo tog 3. svibnja, već i prije i kasnije,  dovozili ranjeni i mrtvi kao „na traci“!

Marinko Marinković imao je samo godinu i pol kada je njegov život prekinula srpska granata 3. svibnja 1992.

Inače, u Domovinskome ratu prema nekim podacima (još se uvijek ne zna točna broj?) poginulo je 402 dječaka i djevojčica, a od toga samo na području brodske Posavine – 28!

Čitav jedan razred!

Jeste li možda čitali ili čuli da je dosad netko zbog toga odgovarao?

A koliko je hrvatske djece ostalo ranjeno, ranjeno i u duši?

Tog 3. svibnja u Slavonskom Brodu poginulo je 16 osoba, od toga šestero djece, dok je lakše ili teže ranjeno  šezdesetak osoba.

Ovaj grad poglavito je bio na meti srpskih i inih četnika od 2. do 8. svibnja 1992. Tada su srpski i ini agresori ukupno izveli  65 napada, u kojima je sudjelovao i veliki broj okupatorskih zrakoplova.

Velikosrpskim agresorima cilj je bio uništiti, razoriti i ubiti sve što je na ovom području – hrvatsko.

Brođani i Brođanke poglavito pamte kad je 3. svibnja 1992. u Kuhačevoj ulici, nedaleko škole „Hugo Badalić“ na jednu kuću pala tzv. „krmača“ od čije je eksplozije poginulo šestero djece!

U toj su se kući  skrivali nevini ljudi, ali neprijatelj je  očito dobro znao i za tu lokaciju.

Ako je koji grad tijekom Domovinskoga rata pretrpio teške dane, onda je to zasigurno bio – Slavonski Brod.

Ali, malo se govori i priča o ratnim patnjama kako u Slavonskom Brodu, tako i o Pakracu, Lipiku, Vinkovcima, Iloku, Tovarniku, Saborskom, Petrinji, Gospiću, Ogulinu, Kutini  i brojnim drugim gradovima i mjestima stradalima u vrijeme velikosrpske agresije.

O „krvavoj nedjelji“ u Slavonskom Brodu treba snimiti i igrani film!

Da se ne zaboravi!

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji