Podjeli

Ove godine obilježavamo i 30. obljetnicu prvog hrvatskog spaljenog sela – Ćelije.

O toj tragediji hrvatskog naroda jedan od hrvatskih branitelja i  stradalnika iz tog malog mjesta, Anđelko Kralj, objavio je i knjigu (1995.), ali u vlastitoj nakladi. Prvo i – posljednje izdanje. (Predgovor-Tomislav Merćep). Nastojao je tiskati i drugo, prošireno izdanje, ali kako za takvu literaturu kod nas nema gotovo baš nikakvog (?) zanimanje zasad je odustao.

S druge pak strane kontraverzni Milorad Pupovac i njegov SDSS i Documenta i VesneTeršelič u iznimnim nakladama objavljuju knjige u kojima prešućuju i minoriziraju hrvatsku povijest!A da komedija bude veća sve im to manje-.više, iz raznih fondova,financira – Republika Hrvatska!

Međutim, ovih dana, udruga Srpsko narodno vijeće (SNV) kraj crkve Vaznesenja Gospodnjeg u selu Donja Suvaja (kraj Srba) svečano je otkrilo spomenik posvećen žrtvama ustaškog zločina, koji se dogodio 1. srpnja 1941.

  • Ovaj zločin je jedan od prvih masovnih ustaških zločina nad ženama i djecom, nakon kojeg je uslijedila cijela kampanja čišćenja Like- rekao je Pupovac.

Dakle, on i njegovo društvo i te kako se sjećaju što je bilo 1941., ali ne i ono što se dogodilo prije 30 godina, kad su Srbi i Jugoslaveni  protjerali sve što hrvatski diše u Ćelijama, a potom i zapalili ovo mjesto, da ne ostane ništa osim crne hrvatske zemlje!

Nu, za ovo malo hrvatsko selo, nedaleko Vukovara, gotovo nitko nije čuo, sve do 7. srpnja 1991. kad su mediji javili da više ne postoji! Dugo je vremena bilo u blokadi, poglavito od strane Srba iz okolnih srpskih sela, i naravno zloglasne Jugoslavenske narodne armije (JNA) i srbijanskih četnika. Selo je junački branila omanja skupina hrvatskih ratnika, ali tog 7. srpnja  JNA ga je napala sa svime što se napasti da. Jedina krivica ljudi koji su tamo živjeli bila je ta što bili Hrvati i što su se našli na strateškom pravcu JNA na relaciji Osijek-Vukovar.

Ćelije su bile prvo hrvatsko selo spaljeno i sravnjeno sa zemljom, a stanovništvo ubijeno i protjerano. Četnici i zloglasna JNA (s crvenom zvijezdom petokrakom na čelu!)  uz pomoć lokalnih Srba (susjeda) spaljivali su kuću po kuću: Ivana Gradečaka, Drage i Anđelka Popeka,Vjekoslava Hanžeka,  Ivana Golunića, Vlade Rihtera, Stjepana Pakšeca, Alberta Mikaca, Marijana Svigača, Mirka Petrineca i brojnih drugih Hrvata. Prije toga, naravno, samo kako to oni znaju, opljačkali su sve što opljačkati dalo. Zanimljivo je da su zlotvori tzv. JNA „pomagali“ stanovništvu da što brže napusti svoje domove, kako bi njima bio otvoren put za ono za što su ih „školovali“ Milošević, Kadijević, Željko RažnatovićArkan i drugi srbijanski ratni i ini zločinci, među kojima je bio i „Boro Konj“, odnosno pukovnik JNA Boro Ivanović, kojeg je DORH (tek 2013.!) osumnjičio kao nadređenog zapovjednika pripadnicima JNA i tzv. Teritorijalne obrane, koji su učinili strašna zvjerstva u Ćelijama, ali i u drugim hrvatskim selima i gradovima, sve u cilju stvaranja etnički čiste tzv. „Srpske autonomne oblasti Slavonije, Baranje i zapadnog  Srijema“. „Boro konj“ je na vrijeme pobjegao, tako da su mu kao i tisućama drugih srbijanskih zlotvora jedino mogli suditi u odsustvu, ali sve je to ništa u odnosu na ono što je agresor nakon Ćelija napravio ne samo u Slavoniji već i diljem Hrvatske.

Jedan Milorad Pupovac i njegov „komšija“ Vojislav Stanimirović, ali i Pusić, Pilsel, Teršelič, Josipović, Mesić, Tomić, Dežulović i slični, (ali i skupina „hrvatskih istoričara“), neprestano se bave navodnim zločinima u II. svjetskom ratu, a kad naiđu takve obljetnice stradanja nevinih hrvatskih civila iz obrambenog Domovinskoga rata kao što je ovo prisjećanje na prvo spaljeno hrvatsko  selo  nema ih nigdje, ili bolje rečeno ponašaju se kao da su izgubili pamćenje.

No, kako godine idu, i dalje se postavlja pitanje: tko je spalio i opljačkao Ćelije, čak i tamošnju katoličku crkvu? Gdje su i što rade ubojice iz ovoga sela? Zašto hrvatsko pravosuđe sudi i osuđuje pojedine hrvatske branitelja, ali ne i srpske koljače? Ako ih i sudi, pretežno im sudi u „odsutnosti“, što nije ništa drugo nego zamagljivanje očiju. Nu, ovo zlo nad Hrvatima nije se dogodilo prije 70 godina, pa da nitko ništa ne zna.

Nakon Ćelija, po istom „scenariju“, kao što je poznato, srbijanski četnici i domaće izdajice spalili su i uništili i druga hrvatska sela i naselja i protjerali, opljačkali  i ubili brojno hrvatsko stanovništvo.

Kada će i zbog toga netko odgovarati?

Nakon što su Ćelije opljačkane i spaljene,pripadnici JNA s crvenom zvijezdom na čelu (!),  duže vrijeme, nisu, poglavito medijima, dopustili  ulazak u  selo, iako i unatoč svega, nisu uspjeli sakriti sve zlo koje su činili nedužnim ljudima: djeci, ženama, starcima….

U tom mučeničkom selu, koje je na sreću danas obnovljeno, a koje nikada neće i ne smije zaboraviti zlo srbijanskih i inih agresora, nalaze se i masovne grobnice.

I ove godine tamo će se taj tužan događaj obilježiti svetom misom, paljenjem svijeća i suzama onih koji su uspjeli izbjeći srbijanski teror, ali i pitanjem: dokle će se marginalizirati ove i ovakve tragedije hrvatskog naroda, jer vidjet ćete (kao što neprestano ukazujemo) ni ove godine tamo neće doći nitko od čelništva hrvatske države, već samo, kao i ranije, možebitno njihovi – izaslanici! Bili bi sretni da nismo u pravu!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji