Podjeli

Svaki dan u Hrvatskoj umre oko deset do petnaestak hrvatskih branitelja. (O članovima njihovih obitelji da i ne govorimo).

Ministarstvo hrvatskih branitelja RH svojedobno je organiziralo  i organizira preventivne preglede tih ljudi, pretežno u bolnicama. Na taj način dosad je pregledan relativno veliki broj ljudi koji su sudjelovali u hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu.

Prof. dr. sc. Andrija Hebrang, inače i ratni ministar zdravstva, već je u nekoliko navrata skrenuo pozornost da takvi pregledi nisu adekvatni, i da ne doprinose rezultate koje se od njih očekuju.

Ali i unatoč toga pregledi se nastavljaju, ali…evo što se u svezi ovoga ovih dana događa u Koprivnici (a tako je vjerojatno i drugdje). Naime, u dopisu voditeljice Odjela ovog ministarstva, koji je upućen Udrugama hrvatskih branitelja iz ovog područja uz ostalo se naglašava::

  • „Poštovani. Sigurno ste zamijetili da Vam ne šaljemo termine za preventivne sistematske preglede. Situacija je slijedeća: bez obzira na sklopljeni sporazum  između MHB i Opće bolnice Koprivnica (prema neslužbenim informacijama za 800 hrvatskih branitelja) i činjenicu da smo  s pregledima počeli odmah u siječnju, bolnica nam daje premalo termina za pregled. Kao što znate, do sada je bilo po 4 termina mjesečno (po 30 ljudi), a sada dobijemo  2-3 termina ili čak jedan za 15 ljudi. Obzirom da se hrvatski branitelji samostalno prijavljuju za preglede, a i našim obilascima po terenu smo upisivali zainteresirane, stvorila nam se „lista čekanja“ od oko 250 kandidata. Čim dobijemo termin, popunjavamo ga  s „liste čekanja“ i ne možemo ponuditi slobodne termine. Molimo da svoje članstvo upoznate s načinom pozivanja. Čim dobijemo termin za mjesec svibanj, prvo ćemo pozvati one hrvatske branitelje koji su naglasili hitnost“….- stoji u dopisu hrvatskim braniteljima.

U koprivničkoj bolnici kažu da se ispričavaju zbog nedostatka osoblja i činjenice da provode sistematske preglede za svoje djelatnike!

Dakle, trenutačno tako stvari stoje.

U međuvremenu i zbog (ne)adekvatne zdravstvene skrbi vjerojatno ćemo se rastati s još više onih koji su najzaslužniji za stvaranje hrvatske države, koji su bili prvi kad je trebalo.

A pojedini kandidati za Hrvatski sabor (ali i drugi) neka i dalje pričaju o tzv. privilegijama hrvatskih branitelja i neka nas i dalje uvjeravaju da nema „nikakvih problema“, jer se grade i nadograđuju nove bolnice i zdravstvene ustanove.

Tko preživi, pričat će!

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji