Podjeli

Čime je to Rade Šerbedžija  zadužio državu Hrvatsku za 20 godina kazališta Ulysses na Brijunima?

Dok  hrvatski branitelji mogu na Brijune samo kao posjetitelji uz plaćanje ulaznice za 2 sata posjeta.

Izvod iz cjenika za 2021.godinu:

Za lipanj i rujan:

Djeca od 7 do 18 g., osobe s invaliditetom, hrvatski branitelji: 125,00 kuna

Siječanj – svibanj, listopad – prosinac:

Djeca od 7 do 18 g., osobe s invaliditetom, hrvatski branitelji: 100,00 kuna

Brijune je zaposjeo Rade Šerbedžija i to ne samo za Kazalište Ulysses, nego i za privatne domjenke, pa čak i svadbe.

Naime 2001 Mali Brijun i tvrđava Minor Ivica Račan i IDS dali  su na korištenje kazalištu Ulysses koje je osnovao Rade Šerbedžija . Postavljam pitanje čime je to Rade Šerbedžija zadužio Hrvatsku državu da mu ona daje besplatno na korištenje taj dio Otočja za njegovo kazalište? Duško Ljuština kaže  da su članovi kazališta skromni, kukaju kako nemaju  dovoljno sredstava, a ja imam informacije da to baš i nije tako. Iz povjerljivih izvora dobila sam informacije da se putem Javne nabave iz proračuna Ministarstva kulture za potrebe kazališta Ulysses nabavljaju ručnici, tepisoni ,posuđe i hrana. I to ne obična hrana nego delicije iz ribogojilišta iz okolice Dubrovnika ( orade, zubatci, kamenice i drugi školjkaši). Ima ribogojilište i u Budavi blizu Pule ,ali bi se lako saznalo ,pa je izbor Dubrovnika svakako bolji)

Znači za prijevoz gledatelja na Brijune se koriste plovila MORH-a, vojni gliseri, a hrvatski branitelji mogu samo sanjati Brijune!

Duško Ljuština, intendant kazališta Ulysses na stalna pitanja javnosti o besplatnom korištenju resursa Brijuna kaže da:“ mi nigdje nemamo ništa besplatno. Svaki MORH-ov brod plaćamo – po satu vožnje, po satu čekanja, po lunch-paketima za vojnike. Točno specificirano, odobreno, naređeno, potpisano. Koristimo Krasnicu za glumce i tehniku, Baržu za prijevoz kamiona i eventualno vojne glisere kada treba nekog hitno prevesti u Pulu ili Fažanu. A i to apsolutno uvijek plaćamo“ O samom financiranju Kazališta :“ Za sada od države dobivamo otprilike 10% ukupnog budžeta, budući naša sezona košta između 2.800.000 i 3.500.000 kuna. Ostalo je magija – ulaznice, sponzori, Županija… Ne možemo se požaliti na suradnju s Istarskom županijom, ni s Općinom Fažana, ni s gradom Pulom, ni Rovinjem ni Umagom. Općenito, imamo posebne sporazume i s ostalim istarskim gradovima. Budući da su naše ulaznice, koje predstavljaju jednu trećinu našeg ukupnog budžeta,  vrlo skupe za ova vremena – one su 150 kuna – ti gradovi ih imaju po sto kuna, dok turističke zajednice potpomažu ovo kazalište i sufinanciraju…!

Sve plaćaju, a tko ih financira? Država, Istarska županija, općina Fažana, gradovi Pula , Rovinj, Umag, imaju posebne sporazume s ostalim istarskim gradovima!? A tko puni proračun tih gradova i Županije, nego mi porezni obveznici! Znači ipak kazalište Ulysses  financiramo mi građani!

 

Braća Stazić redovni su gosti Brijuna i kazališta Ulysses i to po 7 kuna dnevno.

Obitelj Stazić ima kuću na otoku Krku u Šilu koju on i brat iznajmljuju svakog ljeta. Ako bi računali cijenu najma apartmana i kuća na Šilu  Stazići od najma zarade najmanje 15 tisuća eura tijekom jedne sezone. U to  vrijeme Nenad Stazić je imao i plaću potpredsjednika Sabora i beneficije koje uz to idu, a na Brijunima ljetovao  za 7 kuna dnevno koliko iznosi  boravišna pristrojba. 49 dana za 343 kune! Ni odlazak na kupanje nije jednostavan ni jeftin, ide se vojnim gliserom koji je  na raspolaganju Teatru. Zašto Nenad Stazić ne ljetuje u vlastitom smještaju? Zato jer bi obitelj izgubila velike prihode od najma, zato jer je Šilo postalo turističko mjesto puno turista, a Stazić baš i nije poznat kao druželjubiva osoba, zato jer na Šilu nema vojni gliser pa na kupanje mora pješke, a i zašto bi propustio ljetovanje na Brijunima za samo 7 kuna dnevno? Kad je zbrojio sve minuse i pluseve odluka je pala na državnu vilu na Brijunima!

https://akademija-art.hr/2016/01/29/kulturnim-dernecima-i-ljetovanjima-za-7-kuna-konacno-dosao-kraj/

 

Rade Šerbedžija  je pobjegao pred od srpskom  agresijom  napadnute Hrvatske 1991. godine najprije u Beograd pa u Sloveniju ,London i SAD. On je po vokaciji Jugoslaven, koji je ostao bez domovine.! 6.studenog 2016 izjavio je za portal net hr

.”Bitange su zavadile naš narod, od njih se nije mogla spasiti divna Jugoslavija”

To je potpuno na tragu “Tko nas to bre zavadi” a zavadila nas je velikosrpska ideologija od Načertanija do Memoranduma SANU 1 i 2. i sada Srpskog sveta. Nikada se Rade Šerbedžija nije jasno izjasnio tko je to bio agresor na Hrvatsku.  Njemu je omogućen rad i to ni manje ,ni više nego na elitnom Brijunskom otoku Mali Brijun, gdje od 2001 ima eksluzivno pravo izvoditi predstave sa svojim kazalištem Ulysees.

 

Znači punih 20 godina on nesmetano radi na Brijunima .Dakako da se vratio u Hrvatsku dolaskom na vlast Račana,Mesića & Co i ne samo to da je dobio na korištenje tvrđavu Minor na Brijunima ,nego mu je široke ruke tadašnji predsjednik Mesić dao i   brod HRM, koji prevozi gledatelje  iz Fažane na Mali Brijun.

Čime je Rade Šerbedžija to zaslužio, a MPThompsonu  kao hrvatskom branitelju nije dopušten niti jedan koncert u pulskoj Areni!?

Ono što me izrazito smeta i smatram nepravednim je ljetovanje političke elite i to pretežno lijeve za bagatelu . Ljetovanje saborskog zastupnika SDPa Nenada Stazića po 7 kn dnevno je  obezvrijeđivanje  Otočja!  Umjesto da se naplati puna cijena ovisno o kategoriji objekta ,političari kao povlaštena kasta, plaćaju smiješno malu cijenu boravka na Otočju.

Rade Šerbedžija može biti vrstan glumac i umjetnik, ali to ne znači da može imati takve privilegije koje niti jedan hrvatski umjetnik, a kamo li hrvatski braniteljima nema ! I još nešto,  da se ne bi mučili tražiti parking za vozila koja ostave u Fažani, općina Fažana im je besplatno ustupila 20 parkirnih mjesta na parkingu bivše tvornice Badel.

U emisiji Tihomira Ladišića na N1 TV u studenom 2016 ,ni nakon direktnog pitanja nije odgovorio ,već je zaprijetio da će napustiti studio ukoliko mu se budu postavljala takva pitanja..” Ne želim govoriti o tome uopće. Ono što radim cijeli život jest da pokušavam činiti ovaj svijet boljim, i to svojim djelima, predstavama, pjesmama koje pišem i pjevam, nastojim doprinijeti pozitivnoj energiji. Jedina budućnost svih ovih naroda je suradnja”,  Ne želi o tome govoriti, on je za mir ,a što je učinio za taj mir u Hrvatskoj? Pobjegao dok su drugi stvarali  taj mir, da nakon povratka u Hrvatsku, on mirno može  u njemu uživati i kočoperiti se po Brijunima. Jeli to moralno ,ljudski ,etično?!

Ne smeta meni njegovo kazalište, ni njegova umjetnost, smeta me što je na Brijunima! Znam da će mnogi njegovi idolopoklonici reći da ne razumijem umjetnika i njegovu umjetnost, razumije,  ali ne na Brijunima i ne mojim i našim novcima.

Neka si nađe sponzore koji će ga financirati, a ne da mu Hrvatska za koju nije učinio ništa u jeku rata, iz proračuna plaća njegovo bahaćenje na Brijunskom otočju. Ničim to nije  zaslužio! Da reći će netko  da je na Brijune doveo eminentne umjetnike iz svijeta, da pa što onda, koja je korist od njih ? I to će mi neki zamjeriti, ali mi imamo već reputaciju u svijetu, kao samostalna država, pa je Šerbedžija trebao promovirati Hrvatsku u vrijeme dok smo se borili za priznanje neovisnosti ! No tada Hrvatska nije bila njegova domovina, nego je izjavio:

“Morao sam napustiti Hrvatsku, jer je ona napala moju državu Jugoslaviju”

A sada nakon svega on je za mir i ljubav među narodima! Po meni licemjerno i beskrupulozno! Jer i Šerbedžiji i njemu sličnima svako hrvatsko obilježje smeta, tada su Hrvati nacionalisti, fašisti, ustaše ali  su im drage hrvatske kune i hrvatsko otočje Brijuni  da bi od  njih lagodno živjeli.

I stoga ministre Tomo Medved omogućite hrvatskim braniteljima boravak i oporavak na Brijunima, makar u pred i posezoni!

Lili Benčik/hrvatskepravice


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji