Podjeli

Svaka pomoć dobro dođe potrebitom, baš kao i svaka kap vode u gašenju požara, ali nikakvim paketima pomoći uključujući i danas predstavljeni paket mjera pomoći neće niti može riješiti problem rastućeg siromaštva umirovljenika.

Donošenje još jednog paketa mjera, sa posebnim naglaskom na umirovljenike kojima svaka pomoć uvijek dobro dođe, je samo još jedna potvrda da za problem rastućeg siromaštva umirovljenika Vlada još uvijek nema ideju za dugoročno rješenje. Izuzev tek nekih manjih promjena, uglavnom kozmetičke naravi, u odnosu na prethodne pakete za umirovljenike se i dalje u pozitivnom smislu ništa nije promijenilo, upravo suprotno i paradoksalno, siromašnih umirovljenika je usprkos rekordnim usklađenjima i rastu mirovina svaki dan sve više.

Dakako da Platforma Umirovljenici zajedno, kao i svaki puta do sada, podržava i ovaj paket mjera, naravno, u kontekstu priče kako svaka pomoć potrebitima uvijek dobro dođe. Ipak, još jednom napominjemo da se umjesto na razne pakete pomoći treba usredotočiti na traženje rješenja kojima bi se krenulo u ozbiljno obuzdavanje rastućeg siromaštva umirovljenika. Umirovljenici su kod svakog dosadašnjeg paketa pomoći, pa tako i kod ovog posljednjeg, od Vlade apostrofirani kao ciljana socijalna skupina na koju se posebno obraća pozornost, no činjenica je da od ukupne vrijednosti paketa i ovaj puta njima kroz financijska pomoć ide tek 70 milijuna EUR  što baš i ne odgovara u naglašenom narativu o velikoj brizi za njih.

Dobro je da se novim paketom pomoći limit za korisnike paketa sa dosadašnjih 610 EUR podigao na 700 EUR, kao i da sada imaju pravo na pomoć i oni nakon umirovljenja zaposleni umirovljenici kojima ukupni prihodi uz mirovinu ne prijelaze 700 EUR. Ipak, moramo postaviti pitanje, ako svi ili gotovo svi oni koji su nakon umirovljenja radi male mirovine bili prisiljeni potražiti neki posao kako bi mogli preživjeti tek sada ostvaruju pravo na pomoć, zašto se uopće prilikom ostvarivanja bilo kojih prava navedeni prihod ubraja u cenzus. Po navedenom ispada da su umirovljenici umjesto nužde nakon umirovljenja tražili posao radi nekog hira ili zabave a ne radi egzistencijalne potrebe. Ovdje naravno ne smijemo brkati ili ubrajati i one umirovljenike sa prihodima od imovine i sl.

Limitirane cijene za 30 artikala je svakako dobra vijest za građane, no treba biti jasno da se u tržišnoj ekonomiji Vlada ne smije petljati u slobodu formiranja cijena. Dogovor Vlade sa trgovcima da spuste cijene na razinu nekog prethodnog perioda ili datuma znači da zapravo nitko od trgovaca nema neku posebnu obvezu držati se „dogovora“, baš kao što ni Vlada nema efikasan instrument za kontrolu izvršenja najavljenih pojeftinjenja. Najava smanjenja cijena je na neki način priznanje trgovaca da su iste prethodno uvećavali samo radi što većeg profita a ne radi ukupno povećanih ulaznih cijena artikala.

Koliko god se iz Vlade trudili uvjeravati nas da se radi o nečem velikom i važnom ostaje činjenica da se radi samo o još jednom „paketu“ kojim se za umirovljenike ništa bitnog nije riješilo. Onaj koji je jučer bio siromašan će to nakon potrošenih 60 ili 160 EUR pomoći isto biti i sutra odnosno slijedeći mjesec, pa tako sve dok mu mirovina ne bude dostatna da može živjeti bez raznih paketa pomoći. Jasno je dakle da umjesto povremenih paketa pomoći treba napraviti novi izračun mirovina za sve umirovljenike po novim parametrima čime bi se otklonile velike nepravde za većinu umirovljenika, posebno za one koji sa 30 – 40 godina radnog staža primaju mirovinu oko ili ispod linije siromaštva, a njih je više od pola milijuna.

Umirovljenicima ne trebaju paketi pomoći već mirovina dostatna za život dostojan čovjeka.

U Zagrebu, 14.09.2023.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Milivoj Špika – Koordinator za medije


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika