Podjeli

Spomenik bana Josipa Jelačića, zahvaljujući prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i dr. Antunu Baueru, nakon niza godina ponovno je vraćen na zagrebački središnji trg (7.10.1990.), koji danas nosi i njegovo ime.

Kao što je poznato, partizani su ga pod okriljem noći 1947. bacili u ropotarnicu i sve do početka stvaranja hrvatske države nitko nije smio ni pitati, a još manje pisati o ovom velikom kulturnom barbarstvu, dok danas bivši partizani tzv. antifašisti svako malo dižu glas o povratku maknutih spomenika iz doba Titove vladavine.

Nu, s tim u svezi dobro se prisjetiti riječi Josipa Broza Tita s 28. sjednice CK SKH (održane početkom srpnja 1972. u Zagrebu) kad se obrušio na događaje vezane oko Hrvatskog proljeća.

Tito je tada uz ostalo istaknuo.

-„ Sada vam diskutiraju da li da se Jelačić vrati na Jelačićev plac, kao veliko ime historije. Vi ste ga pretvorili u revolucionara. Ja sam za to da se historija pravilno valorizira, ali Jelačić je radio suprotno onome što su radili Zrinski i Frankopani. On se borio za austrijsku monarhiju. Jelačić je gušio ustanak Mađara, a njihova buna je bila napredna. Jelačić je, u Beču, gušio radnike i studente. Neka se historijski to ocjenjuje, ali neka ga se ne stavlja na pijedestal kao velikana. Nemam ja ništa protiv toga da se Jelačić negdje postavi, protiv toga se ja neću boriti. Obrnite mu „rep“ kud god hoćete, ali ne spada na Trg Republike“- rekao je Broz, a zatim se osvrnuo i na „proljećare“, upitavši hrvatske komuniste:

– „Šta ste vi učinili protiv onih za koje već i vrapci na krovu pjevaju i koji prijete i pričaju svašta (Veselice i Đodani, ali nisu samo oni, puno ih je), protiv onih koji već pjevaju pjesme „Druže Tito ljubim te u čelo, daj obuci ustaško odijelo“. Nisu to samo pijanci. Zabrinjava me to što  ne vidite, vi sada isključujete iz SK one koji vas kritiziraju, a koliko ste isključili onih koji se bore protiv socijalizma? Dozvolili ste na Sveučilištu, na Filozofiji, sada neki dan, da u Partiju masovno primaju njihove, one koji vam najavljuju vruću jesen. Jesen će biti vruća, ali za njih, ja lično ću se za to pobrinuti. Vi ste pogriješili kad ste ove studente podržali. Nisu svi studenti nepošteni, ali ovi koji ih vode, nemaju poštene namjere. Dobro vam je procvala „Matica“ i „Prosvjeta“. Doći ćemo u takvu situaciju da ćemo se za glavu hvatati. Dajte se trgnite, drugovi. Ne treba ići u kampanju, ali treba sjeći korene svima koji su protiv socijalizma. A ovi hoće da nam skrenu čitav tok razvitka“-govorio je Tito, dok bi neki danas rekli: Što ćeš, takvo je bilo vrijeme!

Mladen Pavković


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika