Podjeli

večanom akademijom u Hrvatskom pomorskom muzeju u Splitu proslavljena je 150-ta obljetnica slavljenja Svetog Tripuna i Bokeljske mornarice u Splitu.

Skup je u ime organizatora ove manifestacije pozdravio vrlo emotivnom govorom Luka Perković, Predsjednik HBBM Split i zamjenik predsjednika Zajednice bokeljskih Hrvata.

 

 

U ime supokrovitelja ove manifestacije skupu su se obratili sa vrlo emotivnim i domoljubnim govorima gospodin Ivica Puljak, splitski gradonačelnik, gospodin Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinski, u ime Vlade Republike Hrvatske, ministar vanjskih i europskih poslova, gospodin Gordan Grlić Radman i gospodin Neven Pelicarić, izaslanik Predsjednika Republike.

Svi govornici su imali nastupe prožete ljubavlju i poštovanjem prema Hrvatima Boke i njihovom borbom za očuvanje tisućljetne kulture i tradicije Hrvata na  tim prostorima. Isto su tako svi naglasili da je dužnost i obveza nas Hrvata u Domovini , da damo svu moralnu, materijalnu i političku potporu očuvanju Hrvatskog bića u Crnoj Gori.

 

U svim je govorima posebno isticana potreba za jedinstvom domicilne i iseljene Boke, posebno naglašavajući da samo RH ima oko 10.000 Hrvata i Crne Gore.

U ime Katoličke crkve skupu se obratio nadbiskup Splitsko-dalmatinski , koji je posebno naglasio ulogu katoličke crkve u očuvanju svih vrijednosti Hrvata u Boki i Baru.

Akademik prof.dr.sc. Radoslav Tomić , u govoru prožetom emocijama, kao i svi njegovi prethodnici, podsjetio nas je na tisućljetnu povezanost  Dalmacije i Boke kotorske kao njenog neraskidivog dijela, nasilno otetog od strane nenarodnog komunističko-titoističkog režima.

 

Mimohod Hrvatskih bratovština bokeljske mornarice iz Splita, Rijeke, Pule, Dubrovnika i Zagreba splitskom rivom.

 

SVETA MISA U KATEDRALI SVETOG DUJMA

U katedrali Svetog Dujma održana je koncelebrirana Sveta misa uz nazočnost nadbiskupa splitsko-dalmatinskog Marina  Barišića, kotorskog biskupa Ivana Štironju i  Dražena Kutlešu nadbiskupa koadjutora, te brojnih svećenika i vjernika.

Svojoj propovjedi biskup Štironja osvrnuo se je na povijesne veze Splita i Kotora,  i sadašnju potrebu još veće povezanosti i jedinstva svih Hrvata u zaštiti opstojnosti Hrvata na svojim vjekovnim ognjištima u sadašnjoj Crnoj Gori.

 

Mali Admiral

Biskup Ivan Štironja

 

KOLO SVETOG TRIPUNA NA PERISTILU

Postrojavanje postrojbe

BISKUPI I UGLEDNICI U KOLU

 

 

 

Biskupi sa Bokeljima

SVI U JEDINSTVU I VJERI

U ime Zajednice bokeljskih Hrvata , kao supokrovitelja ove manifestacije zahvaljujemo se Predsjedniku Republike Hrvatske, Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske, gradonačelniku grada Splita, Županu Splitsko-dalmatinske županije , ministarstvu Vanjskih i europski poslova RH, Ministarstvu kulture RH, svim visokim crkvenim dužnosnicima, Hrvatskom pomorskom muzeju, svim sponzorima i financijskim podupirateljima ove manifestacije na velikom doprinosu ovom događaju.

Posebna zahvala svim mornarima i časnicima Bokeljske mornarice iz Bratovština Splita, Rijeke, Pule, Dubrovnika i Zagreba, bez kojih ne bi bilo ove proslave.

Velika zahvala vrijednim splitskim organizatorima na čelu Lukom Perkovićem, Androm i Ivom Tripovićem i njihovim suradnicima.

I na posljetku svim Hrvatima iz Boke i Hrvatske, koji su došli na ovaj događaj, kao i divnim građankama i građanima našeg hrvatskog Splita na sudjelovanju i potpori braći u Boki.

https://www.viber.com/invite/3310b9d89a791ca01eb1545bb0b0e910f2dafd60ff658d174aeeec50f23b113e/7

Josip Pecarić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika