Podjeli

Moram priznati da mi je zabavno reagiranje Predsjednika Vlade RH (04/11/2023):

PLENKOVIĆ: VLADA PRIPREMA NOVI PLAKAT KOJI ‘ĆE POSLATI VAŽNU PORUKU’

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u subotu u Bjelovaru da je dobra jučerašnja odluka Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj da se napravi drugi plakat koji će poslati važnu poruku da je Vukovar mjesto posebnog pijeteta, poručivši da je sve ostalo politizacija.

Drugim riječima Predsjednik vlade misli da je njegovo uklanjanje spomen-ploče hrvatskim braniteljima u Jasenovcu na zahtjev predstavnika naroda koji je izvršio fašističku agresiju na Hrvatsku samo politizacija. Zaboravlja da je dao ukloniti spomen ploču jer je na njemu bio simbol koji je odobren od vlasti hrvatske države, pa je to bliže nepoštivanje hrvatske države. A da sve bude još gore oš tada im je Pupovac poručio kako kokarda u RH nije zabranjenja i nju dakle ne smiju dirati, ali znak koji je odobrila Država mora se ukloniti. I onda ga Predsjednik Vlade i ukloni.

Da to nije politizacija – to je mnogo mnogo gore. To je čin veleizdaje.

Vijeće je prihvatilo na sjednici u petak programe obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje koje su pripremili Grad Vukovar i Općina Škabrnja dok nije suglasno s korištenjem predstavljenog plakata kao službenog promotivnog materijala.

Premijer je rekao novinarima da će novi plakat koji će pripremiti Vlada, odnosno Vijeće biti vidljiv, a upitan očekuje li da će ga gradonačelnik Vukovara Ivan Penava prihvatiti, rekao je da to u konačnici nije bitno i da je to njihova stvar.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u subotu u Bjelovaru da je dobra jučerašnja odluka Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj da se napravi drugi plakat koji će poslati važnu poruku da je Vukovar mjesto posebnog pijeteta, poručivši da je sve ostalo politizacija.

Vijeće je prihvatilo na sjednici u petak programe obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje koje su pripremili Grad Vukovar i Općina Škabrnja dok nije suglasno s korištenjem predstavljenog plakata kao službenog promotivnog materijala.

Premijer je rekao novinarima da će novi plakat koji će pripremiti Vlada, odnosno Vijeće biti vidljiv, a upitan očekuje li da će ga gradonačelnik Vukovara Ivan Penava prihvatiti, rekao je da to u konačnici nije bitno i da je to njihova stvar.

Poruka je očita: Možeš prevariti i izmanipulirati  majku Jeana Michela Nicoliera (vidjeti u Prilozima):

PENAVA: NEKI SU SI DALI ZA PRAVO NEGIRATI ŽRTVU NICOLIERA I MANIPULIRATI NJEGOVOM MAJKOM. SRAM IH BILO!

https://narod.hr/hrvatska/penava-neki-su-si-dali-za-pravo-negirati-zrtvu-nicoliera-i-manipulirati-njegovom-majkom-sram-ih-bilo

Valjda se treba Jeanu Michelu i rugati jer je došao iz Francuske braniti Hrvatsku dok se današnji predsjednik vlade sklonio ako se ne varam – u Francusku.

A  i obrazloženje za novi plakat je na toj razini:

„Vijeće smatra da je „plakat neprimjeren i kao takav neprihvatljiv jer je u javnosti potaknuo brojne negativne rasprave i reakcije“.

I sada – kao i tada – protestirali oni koji su pripadnici naroda koji je izvršio fašističku agresiju na Hrvatsku, oni iz RH koji nikada nisu prežalili bivšu im tamnicu hrvatskog naroda i oni koji danas služe takvima – i to je dovoljno da se ukloni plakat. A kao napredak je – izradit će novi. Nadajmo se da će prevladati malo poštenja i napisati umjesto VUKOVA VYKOVAR.

 

“Što će biti s ovim što su oni napravili samostalno, bez konzultacije s bio kime, na određeni način isključili sve ostale suprotno višegodišnjoj praksi organizacije Dana sjećanja to nije naša stvar, to je njihova stvar”, rekao je premijer na proslavi sv. Huberta, zaštitnika lovaca i lovstva.

Da, što će biti? Možda se ponovi 2013. s dvije kolone s onom porukom vladinoj koloni iz 2013.:

„Pustite da prvo prođu Hrvati“

(Redar koloni Vlade u Vukovaru 2013.)

U prilozima dajem i što o tome misle legende Vukovara Predrag Peđa Mišić koji je iako Srbin branio Vukovar dok je današnji predsjednik bio nesposoban za tako nešto i sklonio se iz zemlje valjda vjerujući da će pobijediti fašistički agresor, i Tomisav Josić.

Plenković je prozvao Penavu da je pokazao “iznimno nepoštovanje prema državi” jer je poslao pismo potpredsjedniku Vlade i ministru branitelja Tomi Medvedu i nije došao na sastanak Vijeća.

Kakva je to poruka, da li su ovi drugi ljudi koji su jučer tamo bili nedostojni njegovog društva, što on time kani poslati poruku i to ministru koji je bio i zapovjednik Tigrova, koji je bio hrvatski branitelj, koji je ranjen, čiji je brat poginuo u domovinskom ratu, upitao je premijer.

Ocijenio je da su to vrlo neprimjerene poruke koje ne može drugačije nazvati nego jednom politizacijom i samoga Dana sjećanja, ali i u konačnici Vukovara kao simbola.

Možda posredno Plenković proziva Tomu Medveda jer mu nabraja zasluge koje su ga u našim očima činile velikim, a sada je spao na manipulatora s majkom

 

Ponovio je da je njegova Vlada predložila Hrvatskom saboru da 18. studenoga bude Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, na žrtvu Škabrnje i da je prošlih godina jako dobro funkcionirala suradnja između Vukovara ili pak Škabrnje s Vijećem koje vodi Medved.

Valjda Plenković želi upozoriti sve na intervju legende Škabrnje Marko Miljanić, koji je bio na čelu Samostalnog bataljuna Škabrnja, pa vam i taj intervju dajem u Prilozima:

https://narod.hr/hrvatska/hrvatski-branitelj-predrag-misic-podrzao-penavu-voljeti-hrvatsku-i-rucati-s-koljacima-mogu-samo-neki

https://kamenjar.com/penava-apsurd-je-da-imamo-presudu-haga-za-ovcaru-a-nemamo-hrvatsku-za-vukovar/

https://kamenjar.com/marko-miljanic-skabrnja-ne-zivi-samo-za-ovaj-jedan-dan/

https://bezcenzure.hr/branitelji/razgovor-mladena-pavkovica-s-markom-miljanicem-junakom-domovinskog-rata/

https://cronika.hr/2023/11/intervju-mladena-pavkovica-s-markom-miljanicem-junakom-domovinskog-rata/

Doista lijepo od Predsjednika vlade jer nas tako podsjeća kako prolazr takvi hrvatski velikani kao što je Marko Miljanić kada u Splitu pozdravu legendarne branitelje i njegove Škabrnje s njihovim pozdravom. A i opet se ruga Medvedu jer ga podsjeća na dobru suradnju dok nije izmanipulirao majku Vukovarske legende. Ili nije pa na plakatu je on. On je bio pripadnik HOS-a za koje je Siniša Glavašević u studenom 1991. rekao:

Da nije bilo HOS-a, Vukovar bi pao već u rujnu mjesecu.“

Dva mjeseca koja su možda odlučujuća za pobjedu u Domovinskom ratu. Pa kako da ne budu protiv toga da se takve ‘zločince’ izdvaja, zar ne?

 Ako se Medvedu ruga Predsjednik Vlade ne čudi što to rade i drugi (vidi u Prilozima):

https://www.dragovoljac.com/index.php/razno/37247-koga-briga-za-plenkovicevog-lutka-i-njegovo-vijece

Plenković je rekao da mu nije jasno po kojoj je političkoj logici, nakon niza godina dobre suradnje i podrške Vlade najednom iz optike gradonačelnika Vukovara koji je dojučer bio u HDZ-u ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade Medved “ukrao kolonu Vukovarcima”.

“Meni to nije jasno kako to nije bila kvalifikacija lani, kako nije bila preklani, kako nije bila prije tri godine, četiri godine, ne znam što se to promijenilo”, rekao je premijer.

Ovdje je Plenković u pravu jer su i on i drugi na vlasti i ranije maltretirali i HOS-ovce i mnoge druge (najpoznatiji Marko Perković Thompson, Josip Šimunić) pa su doista ovako nešto trebali napraviti ranije. Zapravo, vjerojatno se Predsjednik Vlade slaže s mojim mišljenjem da su trebali i poslije 2913. ići s dvije kolone. Prvo idu Hrvati, a onda ovi koji za sebe kažu da su Hrvati.

Druge kolone ne bi bilo, ali ne bi ni bilo svih ovih gadarija prema braniteljima, Šimuniću, Thompsonu itd.

Zaključio je da je 18. studenoga iznad bilo koga, iznad svakoga, koju god dužnost obnašao bio predsjednik vlade, gradonačelnik, ministar ili zastupnik.

“Tamo smo da pokažemo naše poštovanje i respekt prema žrtvi hrvatskih branitelja i prema gradu heroju. I samo na taj način možemo to na primjeren način uz poštovanje prema onima kojih više nema, koji su najzaslužniji za Hrvatsku slobodu i obilježiti. Sve ovo drugo je čista politizacija”, poručio je premijer.

Dakle sigurnio je da neće hapsiti HOS-ovce, one koji pjevaju nepodobne pjesme ili ne žele nositi zvezdu petokraku i pozdravljati sa SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU 18. studenoga. Za to ima puno drugih dana u godini, zar ne?

Upitan bili bilo dobro da se koloni priključi predsjednik Republike koji je lani bio u Škabrnji, premijer je rekao da je svatko u koloni dobrodošao.

(Hina)

https://kamenjar.com/plenkovic-vlada-priprema-novi-plakat/

I mene zanima hoće li se Predsjednik Države prikloniti koloni Hrvata ili onih koji za sebe kažu da su Hrvati.

PENAVA: NEKI SU SI DALI ZA PRAVO NEGIRATI ŽRTVU NICOLIERA I MANIPULIRATI NJEGOVOM MAJKOM. SRAM IH BILO!

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (Domovinski pokret) ponovio je da “oni koji ne prihvaćaju vrijednosti Vukovara” nemaju što tražiti u koloni sjećanja. U izjavi novinarima nakon obilježavanja 32. obljetnice sloma obrane vukovarskog naselja Lužac, Penava je ustvrdio kako u odnosu s obitelji u Vukovaru ubijenog pripadnika HOS-a Jeana Michela Nicoliera nema nikakvih problema, niti ih je bilo.

>Nicolierov brat: Slažemo se s korištenjem njegove slike, riječi moje 80-godišnje majke su pogrešno prenesene

Foto: fah

 

“Nikada više nemojte u zloj namjeri uzeti taj HOS”

Ustvrdio je kako mnoge smeta HOS pa bi htjeli izbrisati ulogu pripadnika te postrojbe u Domovinskom ratu, prenosi HRT. Trebamo biti ponosni i nositi majicu bilo koje ratne postrojbe iz Domovinskog rata, kazao je Penava dodajući kako u koloni sjećanja očekuje svakog hrvatskog građanina, pa i predsjednika Republike.

>Penava optužuje: Ministar Medved ukrao je Vukovarcima kolonu sjećanja

“Tko god osjeća da ne pripada u taj ambijent, taj ne prihvaća Domovinski rat. Gdje su svi ti bili i zašto nisu pokojnom Manjkasu Crvenkapi tada došli i s revera mu skinuli oznaku HOS-a. Ako to nisu tad napravili, ja ih molim iz poštovanja prema tim ljudima, nikada više nemojte u zloj namjeri uzeti taj HOS jer ste licemjerni i pokvareni”, poručio je Penava.

 

https://narod.hr/hrvatska/penava-neki-su-si-dali-za-pravo-negirati-zrtvu-nicoliera-i-manipulirati-njegovom-majkom-sram-ih-bilo

 

HRVATSKI BRANITELJ PREDRAG MIŠIĆ PODRŽAO PENAVU: VOLJETI HRVATSKU I RUČATI S KOLJAČIMA MOGU SAMO NEKI

  1. studenoga 2023.

Foto: fah

Poznati vukovarski branitelj Srbin Predrag Peđa Mišić oglasio se na Facebooku i dao podršku gradonačelniku Vukovara Ivanu Penavi, kojeg napadaju zbog najave oko ovogodišnje Kolone sjećanja.

> Dr. Markić: Hvala Ivanu Penavi što je tako jasno stao u obranu časti, zasluga i junaštva HOS-a u Domovinskom ratu

> Nicolierov brat: Slažemo se s korištenjem njegove slike, riječi moje 80-godišnje majke su pogrešno prenesene

“ALO GRADONAČELNIČE
Ivan Penava
Kako si jednom potezom razotkrio sve.
Ponoviti ću tvoje riječi.

“Tko ne poštuje HOS
Ne poštuje žrtvu. Nije dobrodošao u Vukovar.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najglasniji su oni koji su pomoću šatora došli na poziciju.
Ima i onih kojima je Porfirije darovao zemlju, pa sad napadaju.
Ali najjadniji su oni što se kunu u domovinu, a sa SDSS-om kule grade.
Imao si dovoljno hrabrosti, mudrosti, pameti i u pravo vrijeme potegnuti.

Mišić: Voljeti Hrvatsku i ručati sa koljačima i zločincima mogu samo neki

Vjeruj mi da nisi ti oni bi. A ti si sa srcem, oni bi samo iskoristili i odbacili. Kao što su pojedini od šatora u Savskoj izgradili karijeru.

Vidjeli smo priču o HOS-u u Kninu.
Ovih dana su mi se toliko najb…… majke samo zato što sam te podržao.
Ali neka barem neka korist
Uspio si razotkriti sve dušebrižnike .

Voljeti Hrvatsku i ručati sa koljačima i zločincima mogu samo neki.

HVALA TI”, objavio je Mišić.

Višestruki napadi na Penavu i HOS

Podsjetimo da je gradonačelnik Vukovara i predsjednik Domovinskog pokreta, Ivan Penava, u posljednje vrijeme višestruko napadan od strane mainstream medija i politike zbog  odluke Odbora za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara da ove godine Vukovarsku kolonu sjećanja predvode Hrvatske Obrambene Snage (HOS) koje su imale jednu od ključnih uloga kod pobjede u Domovinskom ratu. Naime sporan je bio i poster kolone sjećanja jer je iz njega, kako neki kažu, ”iskočilo” veliko slovo U. A spominjalo se i da obitelj Jean-Michele Nicoliera nije dopustila korištenje njegove fotografije, što je njegov brat Paul demantirao.

>Plenković proziva Penavu: Nema pravo privatizirati Dan sjećanja

>DP Plenkoviću: Nervozan si jer istraživanje pokazuje da bilježimo najveći rast popularnosti među građanima

Govorilo se i o tome da Domovinski pokret pokušava ”politizirati” Vukovarsku kolonu sjećanja, međutim ono što se dogodilo 5. kolovoza ove godine dovoljno govori tko je taj koji zapravo politizira ovakve događaje. Naime toga dana su ratni zapovjednik IX. bojne HOS-a, Marko Skejo i njegovi suborci htjeli doći obilježiti Dan hrvatskih branitelja u Knin i to im je zabranjeno od strane policije. To je događaj koji je i bio inspiracija ovogodišnjoj Koloni. Gradonačelnik Vukovara pozvao je sve dobronamjerne građane da sudjeluju u koloni sjećanja.

https://narod.hr/hrvatska/hrvatski-branitelj-predrag-misic-podrzao-penavu-voljeti-hrvatsku-i-rucati-s-koljacima-mogu-samo-neki

PENAVA: APSURD JE DA IMAMO PRESUDU HAGA ZA OVČARU, A NEMAMO HRVATSKU ZA VUKOVAR

 03/11/2023

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ocijenio je u petak sramotnim da se po pitanju traženja odgovornosti vrha JNA za zločine učinjene u Vukovaru 1991. ništa nije učinilo, iako je od agresije na Vukovar i Hrvatsku prošlo više od tri desetljeća.

“Nije normalno da jedan grad bude sravnjen s zemljom, da 2717 žrtava bude samo u gradu Vukovaru, da 1800 civila strada u granatiranjima, da ima 550.000 progranika u Hrvatskoj i 148.000 u inozemstvu i da za to nalogodavci ne odgovaraju”, kazao je Penava govoreći o kaznenoj prijavi protiv vrha JNA koju su nedavno podnijeli Centar dr. Ivana Šretera i Grad Vukovar.

Kazao je i kako mu je jasno da je riječ o političkoj odluci i da ako se bude pitala aktualna hrvatska vlast presuda protiv vrha JNA nikada neće ugledati svjetlo dana.

“Razlog tomu je jer tim strukturama još uvijek vladaju kontraobavještajne službe bivše države i još uvijek su ti dugovi i neizmireni računi toliko veliki da se to mora držati u ladici i da se s Vukovarom i drugim našim mjestima mora trgovati”, ustvrdio je na konferenciji za novinare u Vukovaru.

Ocijenio je apsurdnim da premijer Plenković nudi pravosudnu pomoć Ukrajini i podržava Izrael umjesto da fokus stavi na Hrvatsku i rješavanje odgovornosti za ratne zločine počinjene nad Vukovarom i hrvatskim narodom.

Apsurdnim je ocijenio i to da imamo presudu Haaga za zločin na Ovčari, a nemamo hrvatsku presudu za zločin nad Vukovarom.

Predsjednik Savjeta za branitelje vukovarskog gradonačelnika Tomisav Josić rekao je kako je agresijom na Vukovar upravljala JNA koja je zapovijedala operacijom, a svi ostali su samo izvršavali zapovjedi vrha JNA.

Također je i on optužio hrvatske institucije da nisu ništa uradile po pitanju kažnjavanja za ratne zločine iz Domovinskog rata.

“Niti jedna institucija u Hrvatskoj nema popis žrtava iz Domovinskog rata te je Crkva bila primorana da napravi popis, a trebala ga je načiniti država.

Isto je i s ovom kaznenom prijavom na kojoj su imena 51 osobe iz zapovjednog lanca bivše JNA”, kazao je Josić. (Hina)

https://kamenjar.com/penava-apsurd-je-da-imamo-presudu-haga-za-ovcaru-a-nemamo-hrvatsku-za-vukovar/

 

RAZGOVOR

 

MARKO MILJANIĆ: ŠKABRNJA NE ŽIVI SAMO ZA OVAJ JEDAN DAN

 03/11/2023

 Mladen Pavković

Jedan od Junaka hrvatskog obrambenog Domovinskog rata je i Marko Miljanić, koji je bio na čelu Samostalnog bataljuna Škabrnja, čiji su se pripadnici tri mjeseca krvavo borili prije nego je ovo malo, hrvatsko mjesto 18. studenoga 1991. okupirano.

Već se godinama bori za istinu, nikada  ne zaboravljajući ni svoje suborce, a poglavito poginule i ranjene i obitelji koje su izgubile svoje najdraže.. On, kaže, drugo i ne želi. Iznimno ga smetaju neistine, laži i podmetanja, na koje nažalost i on često nailazi. U ratu je izgubio desetak članova uže i šire svoje obitelji. Kad mu je bila živa majka, čijeg su supruga, a njegova oca, četnici ubili na pragu obiteljske kuće u Škabrnji,  u Zadru je, da ne povjeruješ,  nisu željeli primiti ni u Dom za starije, pa često naglašava – da su to „privilegije“ onih koji su stvarali hrvatsku državu.

Uvijek je otvoren i iskren, bez obzira na posljedice.

Nu, njega se, kao i ostale junake u Škabrnji, uglavnom sjete pred obilježavanje dana okupacije ovog mjesta

Imate pravo – rekao nam je u podužem razgovoru te dodao: Neprestano me zovu, pitaju…Međutim, tijekom cijele godine – „nitko“ – ništa. A Škabrnja ne živi samo za ovaj jedan dan, mi 365 dana u godini živimo s našim patnjama i mukama. U boli i tuzi.

Sad je iznimno važno, kažemo,  tko će 18. studenoga biti na čelu kolone…

Da, to je najvažnije pitanje. U prve redove manje-više svake se godine guraju pojedini političari i politikanti, ali i oni koji nemaju nikakve veze sa stvaranjem hrvatske države. Mene su jedne godine, baš u Škabrnji, maknuli s prvih redove kolone, zajedno sa mojim unukom. Morali smo napraviti mjesta za goste iz Zagreba!? Ali, neprestano se pitam-zašto takvo zanimanje i takva gužva nije bila u vrijeme kad se Škabrnja branila, kad su ovdje svakodnevno ginuli branitelji, žene, starci i djeca? Nakon okupacije, zločinačka JNA, ali i domaći i ini Srbi-četnici, izvlačili su civile iz podruma, gazili ih tenkovima, klali, a potom pljačkali naše kuće i palili ih. Tada je trebalo doći u Škabrnju, kad je krv tekla našim ulicama.

Mnogi spominju samo 18. studenoga…

Tog dana je Škabrnja okupirana. Ali, mi smo se borili puna tri mjeseca. O tome malo tko ili nitko ne govori i ne piše. Nismo mi „šaptom“ pali. Bili su tu krvavi dani. Tražili smo pomoć na sve strane. General Ante Gotovina je poslao u Škabrnju pripadnike HOS-a, Marka Skeju sa njegovim junacima, koji su rame uz rame branili ovaj kraj. Nikad neću zaboraviti Danku Dražinu, koja se kao mlada djevojka vratila iz Njemačke i priključila nama, kad je bila na čelu sa skupinom HOS-ovaca i u svakom trenutku, kao i mi svi, bila spremna i umrijeti za hrvatsku slobodu.

O svemu onome što se 1991. događalo u Škabrnji, o zvjerstvima pripadnika JNA i Srba, čak pet-šest puta svjedočili ste i u Haagu…

Kad sam sucu pokazivao fotografije ubijenih, zaklanih i tenkom pregaženih mojih sugrađana, samo je odmahnuo glavom i rekao – maknite to, to ne mogu gledati! Inače, neprestano, iz godine u godinu, ukazujem na ratne zločince, čak znam i njihove adrese, ali to malo koga zanima. Osudili su neke „nevažne“ likove, neku ženu, a pravi zločinci ostali su bez kazni što se tiče Škabrnje. Glavni zločinac za nas je bio Ratko Mladić. Je li itko čuo da je samo jedan dan kažnjen zbog Škabrnje? A Mirka Norca još i danas progone, kao ratnog zločinca… Baš kao i mojeg prijatelja Skeju, koji je Junak Domovinskog rata.

Često ističete Mirka Norca!

Kako ga ne bih isticao kad nam je iz Gospića slao naoružanje! I on je jedan koji je učinio sve da se suprotstavimo deset puta jačem neprijatelju. I umjesto da bude nagrađen, progone ga. Njegovo ime u Škabrnji je zapisano zlatnim slovima.

A, kako Vi gledate na pozdrav HOS-ovaca „Za dom spremni“?

Kad sam ove godine u Splitu držao govor na jednoj obljetnici HOS-a i sam sam završio na sudu, jer da sam „uznemiravao narod“ što sam rekao „Za dom spremni“! A taj pozdrav nema veze s onim iz NDH. Četnici su nam čitavo vrijeme rata govorili da smo „ustaše“ i još nas i danas vežu uz NDH. Zašto se onda ne progone oni koji za hrvatske branitelje kažu da su „ustaše“, da smo ostvarili hrvatsku državu kakva je bila u II. svjetskom ratu? Ni jedna država na svijetu ne progoni svoje branitelje, a još manje zbog nekakvog pozdrava. To što se kod nas neprestano ističe „Za dom spremni“ nije ništa drugo nego okretanje stvari, pa mi umjesto da se bavimo velikosrpskim agresorima, traženjem ratne odštete i drugim, mi smo već godine potrošili na ovaj pozdrav, koji je „živio“ tijekom hrvatskog obrambenog rata  u kojem su sudjelovali pretežno oni koji nisu ni rođeni kad je postojala NDH. Mi smo se u Škabrnji, kao i oni u Vukovaru ili Osijeku borili s onima koji su nosili crvenu zvijezdu petokraku. Je li netko do danas kažnjen što je nosio „zvijezdu“? A mnogi je vjerujte nose i dalje, najviše na svom srcu!

Vas, kao i ostale ljude u Škabrnji, poglavito smeta ime Milorada Pupovca…

Taj čovjek je rođen nedaleko Škabrnje. Najveće je zlo hrvatske politike! Umišlja da je netko i nešto. Zašto nikada nije rekao na kojoj su se strani borila njegova braća u Domovinskome ratu? Na čelu je SDSS-a, udruge koju je osnovao Vojislav Stanimirović. Nevjerojatno je kako su se ovakvi ljudi, pored svih naših službi, uspjeli ubaciti u hrvatsku politiku, i još k tome čitavo vrijeme zarađivati na krvi Vukovara, Škabrnje i niz drugih gradova i mjesta u kojima su stradavali Hrvati. Taj nema što tražiti ovdje. Svake godine baca nekakav vijenac u Vukovaru za poginule Srbe. Što to ne čini u Beogradu, pa imaju i oni tamo Dunav! Pored toga, još nisam čuo da je Pupovac ili netko od njegovih ikada nešto govorio u Srbiji o našoj borbi u Domovinskome ratu, ili nazvao Srbe agresorima. Nevjerojatno je da ovaj čovjek ovdje može pričati i raditi što hoće. Ne mogu ni zamisliti da netko usred Izraela priča protiv njihove borbe s Palestincima te da ga zbog toga još hvale i pune mu džepove.

Evo, moja malenkost je svojedobno objavila i Vaš ratni dnevnik, knjigu iz koje se i te kako može vidjeti na koji ste se način tri mjeseca branili. Nu, o tome je pisao i Ante Milković, također istaknuti branitelj Škabrnje. Međutim, malo je kome svih ovih godina stalo do ovakvih zapisa, do istine…

U toj knjizi koju ste i Vi objavili, na jednom našem sastanku, kako je ostalo zapisano, Mile Škaro, 3. studenoga 1991., kaže: „O nama ne vodi nitko računa iz Zadra, mi smo napušteni, to je žalosno, što moram reći. U Zadru se svi šepure  u odorama i dobro su naoružani i nalaze se na hrani, a mi ništa ne dobivamo.  Mi smo loši, bez odora, loše naoružani. Drugi su odavno dobili plaću, a naš bataljun je Bogu iza leđa.“ Što se o tome ne vode rasprave?

Vi ste Marko zaslužili i čin generala Hrvatske vojske…

Ma, pogledajte samo koliko je generala u Hrvatskom generalskom zboru i u što se pretvorila ova udruga! Svi znaju za Ljubu Ćesića Rojsa, Tolja, Ademija i još neke. Ja ne poznajem većinu generala, a ne vjerujem da većina od njih uopće zna  što se u Škabrnji događalo 1991. Od činova meni su dali „trolista“, a ne bih dobio ni to da me vi niste predložili. Zahvaljujući vodstvu HGZ-a ova udruga gotovo više ništa ne znači, mada tamo ima i časnih i poštenih pojedinaca.

Evo, čitamo da se o žrtvi Vukovara sada javio i predsjednik HGZ-a Marinko Krešić…

Da, javio se „po zadatku“. Koju je on brigadu ili ratnu postrojbu predvodio u Domovinskome ratu? Kada je i gdje on postao general? Navodno je i ratni invalid!? Sad se javio u svezi Vukovara, a nakon ovog razgovora možda će i meni dijeliti lekcije. Ovakvi naprosto nemaju srama, vjerujte. Uostalom, neka taj Krešić objavi svoj ratni put, a ja ću svoj, pa neka narod vidi tko je sve kod nas general. Čak ni pok. Marko Babić, Junak iz Vukovara, nije general, a ovaj se kiti tim činom. Nažalost.

Nego, kako ste zadovoljni s programom Hrvatske radiotelevizije (HRT) kad su u pitanju emisije vezane uz stvaranje hrvatske države…

–        – Mene ne zovu na HRT. Kad obično dođu u Škabrnju s kamerama i mikrofonima, manje-više, obično mene zaobilaze. Ova televizija ima 4 programa, iznimno puno materijala o Domovinskome ratu, ali za njih je sve važnije osim toga. U informativnim emisijama o braniteljima objavljuju jedino ako se nešto govori i piše o njima kao negativcima. Kad ste recimo u bilo kojoj važnijoj tv emisiji HRT-a vidjeli i čuli nekog da govori o Škabrnji? – kazao je Marko Miljanić, ratni zapovjednik i stradalnik hrvatskog obrambenog Domovinskog rata.

Razgovarao: MLADEN PAVKOVIĆ

https://kamenjar.com/marko-miljanic-skabrnja-ne-zivi-samo-za-ovaj-jedan-dan/

https://bezcenzure.hr/branitelji/razgovor-mladena-pavkovica-s-markom-miljanicem-junakom-domovinskog-rata/

https://cronika.hr/2023/11/intervju-mladena-pavkovica-s-markom-miljanicem-junakom-domovinskog-rata/

KOGA BRIGA ZA PLENKOVIĆEVOG LUTKA I NJEGOVO VIJEĆE?

04 Studeni 2023 08:10

Medvedovo Vijeće donijelo odluku o Penavinom potezu: ‘Nismo suglasni samo s jednom odlukom’

Vijeće za domovinski pijetet, mir i razvoj prihvatilo je u petak na sjednici programe obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje koje su pripremili Grad Vukovar i Općina Škabrnja dok nije suglasno s korištenjem predstavljenog plakata

kao službenog promotivnog materijala.

“U duhu Zakona te uvažavanjem posebnosti Vukovara želimo da ovo Vijeće svojim radom i zaključcima oda priznanje podnesenim žrtvama, Vukovara, ali i svih krajeva Hrvatske, a da se izbjegne dodatna politizacija koja opterećuje kako stradalnike i hrvatske branitelje Vukovara tako i cjelokupnu hrvatsku javnost”, istaknuo je ministar Tomo Medved na sjednici u Ministarstvu branitelja.

Dodao je kako to posebno dolazi do izražaja u danima sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje kada se Kolonom sjećanja na dostojanstven i primjeren način odaje duboko poštovanje herojstvu i mučeništvu hrvatskih branitelja i civila, priopćilo je ministarstvo.

Prethodnih dana negativne reakcije na političkoj sceni izazvala je odluka vukovarskog Odbora za obilježavanje Dana sjećanja te izjave vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da će kolonu sjećanja predvoditi pripadnici HOS-a, plakat sa velikim slovom “U” te poruka “svima onima koji imaju nešto protiv HOS-a” da ne dolaze u Vukovar.

Poziv svima na dostojanstveno obilježavanje dana posebnog domovinskog pijeteta

Vijeće je pozvalo sve da se priključe obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje kako bi na dostojanstven način u jedinstvu obilježili dane posebnog domovinskog pijeteta i odali počast svima koji su branili Vukovar i hrvatsku državu.

“Pozivamo sve kojima je Hrvatska u srcu – dođite u Vukovar i Škabrnju, budimo ponosni i dostojanstveni, poklonimo se žrtvama i pokažimo svehrvatsku snagu zajedništva”.

Na sjednici su sudjelovali članovi Vijeća, osim predstavnika Grada Vukovara i jednog od predstavnika hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata s područja Grada Vukovara, koji su odbili sudjelovati u radu Vijeća, kažu u ministarstvu.

Ranijih godina, napominju uobičajeno su bili nazočni i gradonačelnik Vukovara, koji je već ranije najavio svoj nedolazak, te načelnik Općine Škabrnja, koji je i ove godine sudjelovao na sjednici.

Vijeće je razmotrilo programe koje su pripremili Grad Vukovar i Općina Škabrnja te su prihvaćena oba programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Vijeće je razmotrilo i plakat koji je izradio Grad Vukovar, a čiji izgled i sadržaj prije javnog predstavljanja nije usuglašen s Vijećem, te je stava da je plakat neprimjeren i kao takav neprihvatljiv jer je u javnosti potaknuo brojne negativne rasprave i reakcije, izazvao podjele i uznemirenost u velikom dijelu braniteljsko-stradalničke populacije.

Plakat ne šalje poruku pijeteta

Plakat ne šalje poruku pijeteta ni odavanja jednake počasti žrtvama, poručilo je ministarstvo uz napomenu da nikada ranije na plakatima nisu bile isticane pojedine postrojbe ili osobe.

Zbog svega navedenoga Vijeće nije suglasno s korištenjem predstavljenog plakata kao službenog promotivnog materijala obilježavanja dana posebnog domovinskog pijeteta te se usuglasilo o potrebi izrade plakata koji će izgledom i sadržajem odražavati duh Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta, pozivati na zajedništvo braniteljsko-stradalničke populacije i čitave javnosti te poslati jasnu poruku da je Grad Vukovar simbol otpora, žrtve i zajedništva u Domovinskom ratu.

Uvažavajući doprinos Hrvatskih obrambenih snaga u obrani Vukovara, Vijeće je skrenulo pozornost na činjenicu da su svih proteklih godina Kolonu sjećanja predvodili branitelji Vukovara, među kojima i pripadnici HOS-a, zajedno s članovima obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja te je stava da je isticanje jedne postrojbe nepravedno u odnosu na doprinosu svih koji su sudjelovali u herojskoj obrani Grada Vukovara.

Vijeće je zaključilo da će Vlada i sva nadležna tijela Republike Hrvatske, unatoč izostanku suradnje od strane Grada Vukovara, u okviru svojih zakonskih ovlasti i sukladno propisima, i ove, kao i ranijih godina, pružiti potporu obilježavanju dana posebnog domovinskog pijeteta kako bi se dostojanstveno obilježio državni blagdan i kako bi se u miru i zajedništvu odala počast žrtvama.

Ministarstvo podsjeća da je na tom tragu i na inicijativu Grada Vukovara donesen Zakon o Vukovaru kao mjestu posebnog domovinskog pijeteta, na temelju kojega je formirano i Vijeće. Ne zato da bi se nešto nekome branilo, nego da bi se štitile vrijednosti za koje su mnogi žrtvovali svoje živote.

Fokus na žrtvi Vukovara kako bi se u zajedništvu odala počast najzaslužnijima

Upravo je tim Zakonom stavljen fokus na žrtvu Vukovara kako bi se u zajedništvu i dostojanstveno odala počast najzaslužnijima za našu slobodu i neovisnost, a Zakonom o blagdanima Vlada je 18. studenoga proglasila Danom sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, navodi se u priopćenju.

Na sjednici Vijeća održanoj u povodu organizacije ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja, Tomo Medved je podsjetio da je Vukovar proglašen mjestom posebnog domovinskog pijeteta jer ima posebno važnu ulogu u hrvatskoj povijesti uspostave samostalne demokratske države te predstavlja simbol otpora, žrtve, pobjede i zajedništva.

Poseban domovinski pijetet, u smislu tog Zakona, predstavlja posebno poštovanje prema poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Vukovaru i svim hrvatskim braniteljima koji su branili slobodu, demokraciju i zajedništvo hrvatskog naroda, svim civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata te Vukovaru, simbolu otpora, hrabrosti, zajedništva i mira, koji je tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku pretrpio velike ljudske gubitke i razaranja materijalnih dobara odnosno kulturne baštine, kažu u ministarstvu.

Zakonom je, naglašavaju, propisano da nositelji u planiranju i poduzimanju aktivnosti odavanja počasti, surađuju međusobno i s drugim tijelima koja sudjeluju u programu obilježavanja, a Vijeće za domovinski pijetet, mir i razvoj je stalno tijelo koje koordinira i prati aktivnosti obilježavanja posebnog domovinskog pijeteta te može predložiti mjere i aktivnosti radi njihova unaprjeđenja i prati njihovo provođenje.

direktno.hr

https://www.dragovoljac.com/index.php/razno/37247-koga-briga-za-plenkovicevog-lutka-i-njegovo-vijece

Josip Pečarić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika