Podjeli

Čovjek za sva vremena – Ivan Zvonimir Čičak –  jednim je tjednim novinama (29.12.2021.) dao  veliki intervju, kao lider (?)  hrvatskog nacionalnog pokreta 1971.

Sve ono što smo od njega čitali, nije ništa drugo nego ponovno „mlaćenje prazne slame“. Naime, ovaj „doživotni“ predsjednik notornog Hrvatskog helsinškog odbora (HHO), koji je svojim (ne)radom dosad donio više štete nego koristi, u tom intervju uz ostalo tvrdi da su „Hrvatsku državu utemeljila tri pukovnika obavještajnih službi: Tuđman, Manolić i Boljkovac!“.

Drugim riječima to znači da hrvatsku državu nisu stvorili hrvatski branitelji, a još manje onih 15 tisuća poginulih i na desetine tisuća ranjenih, već Udbaši koje je predvodio nitko drugi nego prvi hrvatski predsjednik, vojskovođa i pobjednik hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata – dr. Franjo Tuđman!?

Međutim, dok je Tuđman stvarao hrvatsku državu, gdje je bio i što je radio ovaj čovjek, koji je nedavno primio i visoko državno odličje koje mu je  uručio  aktualni predsjednik RH Zoran Milanović?

Po čemu je on i zašto zaslužan da mu je svojedobno i visoko državno odličje uručila i bivša predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović? (A nije recimo braniteljima Škabrnje.)

Dok je „pukovnik obavještajne službe“ dr. Tuđman počeo stvarati hrvatsku državu, Čičak se također okrenuo politici i obnovio je staru i nekada uglednu stranku  HSS (Hrvatsku seljačku stranku) jedino u nadi i želji da dođe na „pukovničko“ mjesto.

Taj njegov izlet u „seljaštvo i poljoprivredu“ trajao je iznimno kratko, jer je uspio kao malo tko  uništiti i ovu ideju. Ali, nakon te političke podvale i blamaže, Čičak se okrenuo – Hrvatskom helsinškom odboru (HHO), kojeg je osnovao s pravim i istinskim „pukovnicima“, kao što su bili Bilandžić, Budak, Pilsl, Puhovski, Ugrešić, Novak, Gavranović i drugi.

Zatim se bavio i novinarstvom. Pisao je uglavnom protiv Tuđmana, ali i hrvatske države. Lagao je, mazao i „farbao“ gdje je i kako znao te su ga baš zbog toga proglasili i „plaćenikom“, „špijunom Zapada“, „izdajnikom“, „neprijateljem“…. Igrao je i glumio, kao što to i danas radi, pravednu osobu, a HHO je baš zahvaljujući njegovu (ne)radu i danas jedna mala, marginalna i neugledna organizacija, ali koja i dalje za svoj (ne)rad prima iznimno velika financijska sredstva.

Inače, poglavito je „značajan“ njegov rad tijekom i nakon hrvatskog obrambenog  Domovinskog rata,  kada je za Haag i druge institucije otkrivao „hrvatske ratne zločince“ te kada je s oduševljenjem dočekivao ili odlazio sramnoj tužiteljici Carli del Ponte. (Ili na ručkove ili ljetovanja sa bivšim sramnim predsjednikom RH Stjepanom Mesićem.)

Dakle, kad je u pitanju Čičak, pitanje svih pitanja glasi: gdje je ovaj „pukovnik“ bio i za koga je radio 1991., kad je „pukovnik Tuđman“ stvarao slobodnu, samostalnu i demokratsku hrvatsku državu, kad je za razliku od njega za taj stoljetni san bio spreman dati krv, pa čak i život?

Također nas zanima, je li se sjeća da je baš iz njegove organizacije krenula priča o „prekomjernom granatiranju Knina“, koju je navodno osobito poticao (a kasnije se zbog toga sramio) bivši saborski zastupnik, a njegov (bivši) član- Mladen Godek?

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika