Podjeli

Ima li Hrvatska radiotelevizija (HRT) i dalje svoju dopisnicu iz Washingtona – Branku Slavicu? Tu i tamo znali smo je vidjeti na malim ekranima, ali malo tko se može pohvaliti da je zadnjih godina upamtio bilo koji njezin prilog.

A biti dopisnik HRT-a iz Amerike to je za svakog novinara i urednika „vrh vrhova“.

Međutim, u želji da saznamo što je s ovom nekad iznimno darovitom novinarkom i reporterkom, je li još uvijek dopisnica HRT-a iz SAD-a, kolika su joj mjesečna primanja i koliko je primjerice ove godine objavila tv priloga za svoju novinsku kuću, koju plaćaju hrvatski građani i to po principu – hoćeš – nećeš- moraš-,  uputili smo zahtjev Hrvatskoj radioteleviziji da nam na ta pitanja odgovori, prema pravima na pristup informacijama.

I odgovor je stigao (URBROJ: 1491-704/2021-50801, od 28.12. 2021.), u zakonom roku, a potpisala ga je službenica za informiranje HRT-a Aleksandra Drobnjak  Stepinac.

Službenica je u „prijevodu“ odgovorila da je to „vojna tajna“, odnosno da HRT- sukladno odredbi članka 15. stavak 2. točka 4 Zakona o pravu na pristup informacijama (N.N br.. 25/13, 85/15) može ograničiti pristup informaciji, ako je informacija zaštićena zakonom.

A ova informacija, odnosno pitanja su očito „zaštićena zakonom“ i na njih se ne može (!!!) dobiti odgovor, jer je riječ „o osobnim podacima u smislu Uredbe EU 2016/679 europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016.“ – napisala je gospođa Drobnjak Stepinac.

S druge pak strane, ovih dana u gotovo svim medijima su objavljeni podaci o plaćama, naknadama i svemu drugom zastupnika u Hrvatskom saboru, i to nije bila  nikakva  tajna, dok tko je dopisnik iz SAD-a ne smiju znati ni pretplatnici HRT-a koji moraju svaki mjesec plaćati i dopisnike za koje uopće ne znaju je li uopće i postoje.

Inače, za HRT nije bila  poslovna tajna ni koliko je recimo ova tv-kuća platila redatelju i producentu igranog filma i tv serije o generalu Gotovini, ali tko je dopisnik iz Amerike (i što taj uopće radi), e to je zaštićeno kao „dan kad će početi III. svjetski rat!“.

Da pukneš od smijeha!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema