Podjeli

Ovih dana su tiskane tri moje knjige:

1.A. Kaćunko, J. Pečarić, Biskup dr. sc. Mile Bogović, Zagreb, 2023. szt. 450.

 1. M. Krnić, R. Mikić, J. Pečarić, Edmundson-Lah.Ribarič Type Inequalities / Reverses of the Edmundson-Lah.Ribarič Inequalities with Applications in Classical Inequalities,Monographs in inequalities 21, Element, Zagreb, 2023, pp. 257.
 2. M. Andrić, V. Čuljak, Đ. Pečarić, J. Pečarić, J. Perić, New Developments for Jensen and Lah-Ribarič Inequalities / Current Trends in Convex Analysis,Monographs in inequalities 22, Element, Zagreb, 2023, pp. 120.

Ako i ma onih koji vjeruju da sam završio s matematikom jer mi je posljednja matematička knjiga ona iz 2021. koju je tiskao poznata izdavačka kuća Birkhauser, vara se.

Pa i Predsjednik HAZUDD-a dr. sc. Josip Stjepandić konstatira u povodu mog 75. rođendana:

Iako umirovljenik, samo u osam mjeseci ove godine objavio je više radova nego što je normalnom smrtniku potrebno za stjecanje zvanje redovitog sveučilišnog profesora.

https://www.dragovoljac.com/index.php/razno/36422-uz-75-rodendan-akademika-josipa-pecarica

https://hrvatskonebo.org/2023/09/03/dr-josip-stjepandic-uz-75-rodendan-akademika-josipa-pecarica/

Ali znam da vas to puno ne zanima:).

Sigurno vas mnogo više zanima prva knjiga. Knjiga o velikom hrvatskom domoljubu biskupu Bogoviću:

Knjiga se može nabaviti kod don Anđelka Kaćunka [email protected].

Don Anđelko joj je napisao i Predgovor:

PREDGOVOR

 

Uz autorska djela biskupa Mile Bogovića, znanstvena i publicistička, kao i sve što su o njemu drugi napisali – iz čega se, kao iz “planine” raznolikih umjetničkih kockica, već slaže mozaik njegova grandioznog lika – svakako je (bila) potrebna također ova i ovakva knjiga o tome našemu velikanu, kako ju je (još lani, o drugoj godišnjici biskupova preminuća) osmislio akademik Pečarić. Jer ona je, bez imalo pretjerivanja može se opravdano uztvrditi, jedinstven i značajan doprinos građi o tome crkvenom i hrvatskom ugledniku, kakav je bio jednostavni čovjek biskup Mile, koji je u presudnim povijestnim godinama borbe za hrvatsku slobodu i državu, stao u prvi red te “duhovne bojišnice” u kojoj je imao velebitno vele bitnu ulogu ne samo za dio Hrvatske koji pokriva sadašnja Gospićko-senjska biskupija (a koji se pogrješno, pars pro toto, naziva Likom!), nego i za cijeli Hrvatski narod.

 

Ova knjiga u prvi plan izbacuje upravo one istupe, nastupe i postupke – ostvarene pisanom i živom riječi (u formi pastirske propovijedi, na/govora ili poruke/poslanice, ili pak znanstvenog članka i predavanja itd.) ili samom prisutnošću na nekom važnom mjestu – koji su u onom vrjemenu (koje je pjesnički veoma znakovito nazvano također – “u onom strašnom času”) imali golemo značenje, ali je glavnina i danas aktualna.

 

Ovo djelo na jedinstven način biskupa Bogovića filmski dokumentarno smješta u kadrove koji ističu bitne karakteristike njegove osobnosti i djela. Budući da u ovom prilogu nije moguće obuhvatiti sve, iztaknut ću samo ono što mi se u ovom trenutku nameće više emotivnom memorijom nego studioznim proučavanjem, a što će, vjerujem, i čitatelj ove knjige lako uočiti.

 

Prvo, kao što je biskup Mile po svojoj ljudskoj pojavnosti i spontanosti u komunikaciji s ljudima bio “narodni (hrvatski!) biskup”, blizak i tzv. malom čovjeku, tj. našemu jednostavnom puku, a ne udaljeni i uštogljeni “vatikanski birokrat”, takav je bio i u svojim nastupima. Dubina najvećih istina vjere i kršćanskih otajstava je kod biskupa Mile izrečena jednostavnim i razumljivim jezikom, istodobno nimalo suhoparnim niti tzv. visokoparnim stilom. Iz njegove rečenice progovara i kao bujica izvire misao životnoga izkustva, ali podpuno udaljena od ohole i šuplje znanstvene ‘fantazmagorije’ ili dosadne teološke frazeologije – i kada govori o crkvenim temama i kada obrađuje povijestne događaje. Stil njegove životne ‘filozofije teologije’ odaje duboku misaonost o životu i poučnost mudrosti riječi čovjeka koji nije živio u teološkoj izolaciji profesorskog kabineta ili u nedodirljivosti uzvišenih kurijalnih “čardaka ni na nebu ni na zemlji”, nego je puninom života sudjelovao u društvenim previranjima ter kao pravi pastir proživljavao “radosti i nade, žalosti i tjeskobe” svojega naroda i cijele Crkve!

 Zatim, jasnoća i otvorenost kojom je biskup Bogović – “bez dlake na jeziku” i glumljene diplomatičnosti – govorio i o “najvrućim temama” i gorućim problemima naše stvarnosti jedinstvena je u našoj Crkvi. Dokaz za to je, među ostalim, i njegova propovijed u Boričevcu 2012., u kojoj je posvijestio zločinački karakter tzv. “prve puške”… Takva biskupova hrabrost i spremnost za otvoren javni nastup uvijek je izazivala žestoke reakcije protivnika Crkve i mrzitelja Hrvatskoga naroda. Stoga je – to više što neki “arhitekti” biskupu nikad nisu oprostili odbacivanje njihova prvotnoga projekta Crkve hrvatskih mučenika – lakoshvatljiva sumnja pojedinaca da su u nesretnoj pLandemiji, u kojoj je biskup Mile obolio od upale pluća, ‘antifa-prvopuškarci’ u bolnici u koju je na kraju dospio utjecali na izhod njegova (ne)izlječenja odnosno završetka na tzv. ‘izdisajnom smrtomatu’! A kao poseban primjer Bogovićeve spremnosti da sve nazove pravim imenom, jest njegova propovijed opet u Boričevcu (26.7.2015.) – koja je nadasve aktualna u kontekstu današnjega rata u Ukrajini – u kojoj kao da je izrekao formulu za razumijevanje svih sukoba u svijetu: “Laž, novac i nasilje jako su povezani… Gdjegod je LAŽ, tu je novac i nasilje…” Na isti je način biskup Mile, u što će se uvjeriti svaki pozoran čitatelj ove knjige, govorio – navodim samo neke teme – o Stepincu, papi Franji, Europi, zadaći i ulozi Crkve u odkrivanju ISTINE, demografiji, hrvatskoj budućnosti, krunici, podjeli na “desne” i “lijeve”, dvojcu Goldstein-Pupovac, Jasenovcu, Nunciju i Vatikanu, UDBI u vlasti i Crkvi, pravoslavlju i svetosavlju, “Svehrvatskom grobu”… itd. Upravo u tome kontekstu – čak i bez obzira na fenomenalnu činjenicu da se jedan hrvatski biskup pojavio na tada najznačajnijem prosvjednom skupu u Hrvatskoj – Bogovićev nastup na Trgu u Zagrebu 2011. je u razini antologijskih govora u povijesti Republike Hrvatske. Jednako kao što je njegov nastup u Haagu ter govor koji je doslovce precizno i argumentirano “prekomjerno granatiranje” bunkera laži dalekometnim projektilima ISTINE! Stilski, rečenice toga biskupova govora nisu izbrušene ni jezično ni diplomatski, ali su “nabrušene” domoljubnim zanosom i ljubavlju prema svojemu narodu i istinitim činjenicama…! Jer upravo na taj međunarodni sud može se primijeniti biblijska tvrdnja da “nevolje stvara pod izlikom zakona” (usp. Psalam 94,20)!

 Konačno, kao što se o osobi i djelu našega svetog Blaženika Alojzija može govoriti kao o ‘stepincoslovlju’, tako se ne samo literarna nego cjelokupna ostavština i životno djelo(vanje) biskupa Mile Bogovića može (na)zvati – “bogovićologija”. A to je čista hrvatska filozofsko-teološka ‘dijagnostička’ razčlamba svjetske i domaće stvarnosti, bez kvazidiplomatske prozirne muljaže i ‘visoke’ umišljene ‘znanstvenomanije’, izvedena po najvišim standardima i kriterijima teološke, filozofske i povijestne znanosti.

 Na kraju, svakako valja iztaknuti krunu Bogovićeva životnog zalaganja – koja se kao “toranj bjelokostni” uzdiže iznad Krbavskoga polja – a to je Crkva hrvatskih mučenika na Udbini. Ona je i kao zdanje i kao ideja svjetionik koji “i slijepcima oči otvara” za uočavanje vječne vrijednosti ŽRTVE svih koji su nešto uložili za slobodu i boljitak svojega naroda ter podsjetnik koliko je prevažno, kako je sam često naglašavao, “izraziti zahvalnost svima koji su se izložili za živote svoje braće i za naše živote”. Tim djelom je biskup Bogović dao također golem i višestruk doprinos temeljima i ukupnom zdanju hrvatskoga žrtvoslovlja, koje je utemeljeno na Isusovim riječima da “veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje” (Ivan 15,13)! A taj se evanđeoski argument svakako odnosi i na biskupa Bogovića. Stoga posebnim Božjim darom smatram intenzivnu suradnju s tim velikim čovjekom tijekom dvanaest godina u Gospićko-senjskoj biskupiji. Jednako tako zahvalan sam akademiku Pečariću što me počastio mogućnošću da sudjelujem u kreiranju ove knjige, kojoj želim što više čitatelja. Svakome pak od njih, kao i cijelom Hrvatskom narodu, želim i od Boga molim onaj rast i napredak za kojim je biskup Mile Bogović žudio i u koji je izgarajući uložio sav svoj svećenički i znanstvenički život.

 U Otočcu, na blagdan svetih apostola Petra i Pavla,

 1. lipnja 2023.

 Anđelko Kaćunko

Josip Pečarić


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema