Podjeli

Osmogodišnji dječak Šimun Ćorić iz Nuštra postao je u samo nekoliko sati zvijezda društvenih mreža i medija. Malac je nacrtao crtež sa svojim omiljenim junacima iz stripa (Supermenom, Batmanom, Flashom i Čudesnom ženom), a ispod ovih likova napisao imena čelnika Nacionalnog kriznog stožera (“Vili”, “Kruno”, “Davor” i “Alemka”). Novinari iz 24 sata posjetili su ga u njegovom mjestu nadomak Vinkovaca, napravili reportažu i organizirali telefonski razgovor između Šimuna i ministra zdravstva Beroša.

Trebaju li nam ovakve priče?

Dakako, pogotovu u vremenima kao što su ova, kad smo zabrinuti, uplašeni, najčešće nervozni, ponekad i ogorčeni stanjem na koje ne možemo utjecati – i katkad bez razloga kivni jedni na druge. Zadnje što nam je potrebno to je negativna energija u javnom prostoru. I zato je svaki “Šimun” dobrodošao, svaki tračak optimizma i nade je zlata vrijedan, jer to je ono što nas drži i podsjeća da se možemo uhvatiti u koštac sa svakom nevoljom, samo ako ostanemo ljudi. A veće motivacije od budućnosti i dobrobiti naše djece nema.

Prošlo je 32 dana od kad je kod nas u Hrvatskoj identificirana prva osoba zaražena korona virusom.

Od tada do danas, čitavi timovi epidemiologa i liječnika, Nacionalni krizni stožer, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo uz pomoć policije i državnih institucija vode ogorčenu bitku protiv ove pošasti. Sve aktivnosti na suzbijanju pandemije koordinira Vlada preko ministarstva zdravstva i čelnog čovjeka ovog resora.

Nacionalni krizni stožer kojim rukovode prof. dr.sc. Alemka Markotić – epidemiologinja i ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, ministar zdravstva prof. dr.sc. Vilim Beroš, ministar policije Davor Božinović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc. dr. sc. Krunoslav Capak prim. dr. med., svakoga dana na tiskovnim konferencijama izvješćuju javnost o stanju vezano za pandemiju.

I pored svih poduzetih mjera, Hrvatska danas, 27. ožujka, ima ukupno 586 osoba pozitivnih na COVID – 19, s povećanjem od 91 bolesnika u zadnja 24 sata. Virus je, nažalost ušao i u bolnički sustav što je naročito opasno, ali, nažalost i neizbježno, budući da su liječnici i medicinske sestre u izravnim kontaktima s bolesnicima i po naravi svoga posla najviše izloženi riziku.

No, koliko god situacija bila složena, uzimajući u obzir lako prenošenje virusa, njegovo progresivno širenje i eksponencijalni rast zaraženih kao i sve druge okolnosti vezano za teškoće u praćenju mogućih nositelja zaraze (pri čemu je nužno u kratkom vremenskom roku identificirati sve osobe s kojima su one bile u socijalnom kontaktu i izolirati ih), prema raspoloživim podacima i uspoređujući ono što je postigla Hrvatska u odnosu na druge zemlje pogođene pandemijom, možemo biti zadovoljni.

Mi u Hrvatskoj smo se, međutim, sreli s još jednom nepogodom. Zagreb i okolicu je u rano jutro 22. ožujka pogodio najrazorniji potres u zadnjih 140 godina i uzrokovao brojna oštećenja na kućama i zgradama, pogotovu na starijim građevinama, izazivajući razumljivi strah kod ljudi. U novim uvjetima, suočen s dodatnim zadaćama, Nacionalni krizni stožer angažirao se i u saniranju posljedica potresa. Angažirani su vatrogasci, vojska, pripadnici Civilne zaštite, dodatne policijske snage i građani koji su se dobrovoljno javili kako bi se raščišćavale ulice i osigurao normalan život. I sve se to moralo odvijati u uvjetima mjera sigurnosti što ih zahtijeva borba protiv pandemije, što je iziskivalo posebne napore.

Samoprijegorni, danonoćni rad naših operativnih timova i njihov požrtvovni angažman bio bi, nažalost, uzaludan bez suradnje građana koji su pozvani držati se propisanih mjera i brinuti o sebi i bližnjima. Bez tog osjećaja odgovornosti i samodiscipline, bez svijesti da se drugačije ne može iz ove situacije i bez spoznaje da su svi napori tisuća naših superjunaka uzaludni ne damo li i mi sami svoj puni doprinos, teško ćemo izaći kao pobjednici iz ove borbe s nevidljivim ali itekako opasnim neprijateljem.

Imajmo to na umu.

Poruka Šimuna Ćorića, dječaka iz Nuštra: https://www.facebook.com/24sata/videos/812980975852856/?t=0

Zlatko Pinter


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema