Podjeli

Hrvatski festival jednominutnog filma će se održati od 05. do 09. lipnja 2024. godine u Požegi

Četiri filma Stanke Gjurić uvrštena su u službenu selekciju jedne od tri kategorije ‘Hrvatskog festivala jednominutnog filma’ (ovog puta – putopisnog filma), koji će se održati od 06. do 09. lipnja 2024. godine u Požegi.

Gjurić, renomirana hrvatska pjesnikinja i autorica kratkometražnih filmova prikazivanih širom svijeta, ove godine predstavlja filmove posvećene New Yorku, gradu koji ju je inspirirao tijekom prošlogodišnjeg sudjelovanja na ‘Egyptian American Film Festivalu’.

Filmovi koji će biti prikazani nose naslove: “One night away”“New York by Stanka Gjuri攓Studeni jahači” i “Magična želja”.

Ovi filmovi bilježe autoričine impresije o New Yorku, snimljene tijekom njenog boravka u tom dinamičnom gradu.

Na ovogodišnji, međunarodni, 32. Hrvatski festival jednominutnog filma koji se održava od 5. do 9. lipnja u Požegi, pristiglo je više od 700 jednominutnih uradaka autora iz cijelog svijeta.

Uz Hrvatske, tu su još filmaši iz Mađarske, Njemačke, Engleske, Bosne i Hercegovine, Šri Lanke, SAD-a, Španjolske, Poljske, Brazila, Estonije, Srbije, Kolumbije, Francuske, Slovakije, Nizozemske, Poljske, Austrije, Tajvana, Irana, Makedonije, Italije, Norveške, Indonezije, Australije, Šri Lanke, Južne Afrike, Rusije, Indije i Kine.

U službenu selekciju koja sadrži tri kategorije (1. igrani/dokumentarni/animirani, 2. putopisni/turistički/promotivni, 3. filmovi nastali korištenjem AI tehnologije) ušao je 91 film. Autori iz Hrvatske čiji su filmovi uvršteni u oficijelni program su: Stanka Gjurić, Damjan Pirović i Dario Hak, Marko Marjanović, Lara Jakovina, Ema Letić, Dorja Cug, Martina Matković, Zoran Mudronja, Mladen Smolčec, Danilo Caković, Patrik Vučilovski, Dario Mikulek, Marina Burić, Danilo Caković, Petra Katalenac i Srna Grgurić, Goran Franinović, Noa Barić, Krunoslav Weinpert, te VSP video.

Hrvatski festival jednominutnih filmova (0država se od 1993. godine) najstariji je međunarodni filmski festival utemeljen u Republici Hrvatskoj.

Ovaj festival njeguje specifičnu formu – jednu minutu koja je, bez obzira na žanr, itekako izazovna i poticajna za kreativnost autora. Programom “Minuta u vašem gradu” jednominutni filmovi su 2004. prikazani veleposlanicima UNESCO-a u Parizu, a do sada u tridesetak gradova u više od dvadeset zemalja na tri kontinenta, kao i u brojnim hrvatskim gradovima i festivalima.

Srdačno,

Kul kultura


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema