Podjeli

U minulom dvadesetom stoljeću događali su se nacionalni i ideološki ratovi, a ovo, pak, stoljeće dvadeset i prvo, izgleda da će biti stoljeće vjerskih ratova. Kad je Hitler napao Poljsku to je bio nacionalnii rat, a kad je napao Rusiju, to je bio ideološki rat. Kad je Putin napao Ukrajinu, to je donekle  rat na nacionalnoj i vjertskoj osnovi, jer je glavni Putinov savjetnik i pobornik sveruski patrijarh Kiril. Ovaj najnoviji rat Izraelaca i Palestinaca je tipičan  rat na vjerskoj osnovi. Kako sada stvari stoje ovi vjerski ratovi su  vrlo brutalni. Bože daj da budu samo lokalni, da ne buknu u treći svjetski rat. Moguće je da ti ratovi pređu u kontinentalne ratove. Sudeći po ratnim čarkama i nekim težim terorističkim akcijama, sve ukazuje na kontinenatlane nesporazume. Naime, Azijati i Afrikanci izazivaju i teroriziraju narode na starom kontinentu, pa ubijaju nasumce ljude posvuda; u crkvama, u školama, u mujezijima,  u restoranima, trgovima, na ulicama, na stadionima…

Nasrnuli su na Europu i žele taj stari kršćanski kontinent  pretvorit i islamski, muslimanski. Kad je onaj šeik otvrao Džamiju u Rijeci, rekao je na kraju, kako će, naravno, ako ustreba, po Evropi podići tusuće džamija. Tu njegovu rečenicu čuo sam na svoje rođene uši. Dakle, sve čine da staru Europu islmiziraju! A ta stara kršćanska Evrtopa odriče se svojih korijena – kršćanstva. Što je temelj Ustavu Europske Unije?

Teško je razdvojiti kontinetalne  od vjerskih nesporazuma. Iran kotira kao najortodoksnija muslimanska zemlja na planetu, a Amerika kao moćna kršćanska zemlja, dok je Kina ateistička. Srećom Kinezi  nisu agresivni, posesivni i željni tuđega. Davno su se oni odvojili zidom od svih drugih naroda eda bi zaštitili ono što su oni i njihova baština i uljudbena vjekovna svojina. Putin je Ukraince nazvao nacistima, što je izvan svake pameti, ali je to nekakav  njegov razlog za rat. Svi ovi noviji ratovi bazirajuj se na laži. Kad su Amerikanci napali Huseina govorili su da ima  oružje za masovno uništenje. Ispostavilo se kasnije da je to bila laž. Nešto slično dogodilo se i Sadatu. Stravičan je vjerski rasizam i fanatizam. Pogotovu muslimanski. Tko god nije musliman, za njih je nevjernik. Dakle, oni ne priznaju nijednu drugu vjeru osim njihove, islamske. Za njih ne postoji budizam, kršćanstvo i judaizam. I što je najstravičnije i najopasnije i najpogubnije po mir na ovom našemu planetu, je iranski islam i parcijalni interesi nekih velikih naroda  i velesila.

Vođa iranskih muslimana i ujedno predsjednik Irana, ajatolah Ali Hamenej, muslimanski papa, da se tako izrazim, „ljubi ruke“ palestinskim teroristima koji su ubijalii židovsku djecu. Zamislite da papa Franjo tako nešto kaže ili budistički Lama. Taj iranski ajatlolah doslovno mrzi sve što nije  islamsko, muslimansko. Nažalost, to se temelji na Kuranu. Ostao sam zapanjen  kad sam čuo izjavu vođe iranskih muslimana. Treba znatii da je Iran danas „turbo“ muslimanskija zemlja na planetu. Kad bi oni mogli sve ostale narode bi islmizirali (sunetili), a oni koji se nebi dali, njih bi potamanili.

Kad se sve to donekle prebaci na neke  evropske zemlje, pogotovu Bosnu i Hercegovinu, onda čovjeku pada mrak na oči, kad vidi kako se ti narodi (poput onih na istoku) doslovno mrze, a nesretnici žive u istoj državi, koja se zove Bosna i Hercegovina. Narodi u Bosni i Hercegovini se ne podnose, oni se mrze i mrzili su se stoljećima. Ta mržnja je trajna. Ona je vjerska, nacionalna i iracionalna. Slična mržnje dijeli Izrealce od Palestinaca, Irance od Izrelaca i Amerikanaca, Japance od Kineza, Koereance od Amerikanaca i Japanaca, Engleze od …

Kako je moguće da smo se vratili u vrijeme vjerskih ratova. Takvi ratovi događali su se  u starom svijetu i srednjem vijeku, pa se mislilo da su ta vremena davno prošlai da se neće nikad ponoviti. Najnoviji ratovi na našemu planetu to niječu i jasno potvrđuju strašnu istinu, da je ovo stoljeće započelo vjerskim i interesnim ratovima. Bože daj, da tako ne završi. Ostaje otvoreno pitanje, trećeg svjetskog rata i nade u Isusov  dolazak u ljudinjak, u naš svijet, u našu povijest, u naše vjere i nevjere…On je obećao doći i stvoriti novo nebo i novu zemlju.

Piše: Ante Matić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema