Podjeli

Vidim da iz prethodnog teksta znate što mi je otpjevao Thompson, kao počasni gost na Svečanoj večeri konferencije MIA 2018.

 

Moji matematičari su mi kasnije rekli da im je žao šti nije otpjevao „Bojnu Čavoglave“. Kasnije kada sam s Markom bio u Splitu sam mu to i rekao. A Marko je komentirao: „Trebali su tražiti!“

Žanko je otpjevao „Od stoljeća sedmog, ali je i snimao Stankov nastup:

Zanimljivo je reagiranje HTV-a na činjenicu da je u Zagrebu održana konferencija na kojoj je neki ugledan znanstvenik iz svijeta tvrdio za nekog hrvatskog znanstvenika da je kralj u svojoj oblasti.

Snimili su ali ne i objavili.

O tome je dano poglavlje u mojoj knjizi „Je li političarima kriva matematika?“;

PET MINUTA NA HTV-U

MOLBA G. KAZIMIRU BAČIĆU

 

Poštovani g. glavni ravnatelju HRT-a,

Početkom 7. mjeseca prošle godine zvali su me suradnici emisije Dobro jutro Hrvatska da s nekim od organizatora gostujem u toj emisiji povodom međunarodne konferencije koja je u Zagrebu održana povodom mog 70-og rođendana.

Pretpostavljam da mladi suradnici nisu znali da ja baš nisam poželjan gost pa su otkazali samo gostovanje, ali su došli poslije samog otvaranja i snimili razgovore s prof. dr. sc. Lars-Erik Perssonom, bivšim predsjednikom Švedskog matematičkog društva koji je na tom otvaranju govorio o meni, s prof. dr. sc. Nevenom Elezovićem, koji je na otvaranju govorio o časopisu Mathematical Inequalities and Applications, jer je tada bila 20 obljetnica tog časopisa (časopis je uz još jedan moj časopis danasQ1 časopis) i sa mnom.

Čini se da se mladom Vašem suradniku dodatno zakomplicirao život kada je od prof. Perssona, koji je i jedini matematičar koji je dobitnik Švedske godišnje nagrade, čuo da me naziva „kraljem nejednakosti“ i da oblast u kojem radim naziva mojim kraljevstvo.

Kao rezultat bio je da na HTV-u nije bilo ni riječi o toj konferenciji.

Moja molba Vama je da mi HRT ustupi snimljeni materijal, pa da ja pokušam iskoristiti ga. Mislim da bi, ako ništa drugo, to bilo fer prema našem gostu iz Švedske. On sigurno ne razumije da u Europi imamo neku zemlju u kojoj se na TV-u ne smije prikazati ništa o konferenciji u čast nekoga koji je po njemu „kralj“ u svojoj oblasti u svijetu.

S poštovanjem,

Dr. sc. Josip Pečarić

Redoviti član HAZU

Izvanjski član DANU

Naslov: Vjerovali ili ne: Sutra reportaža o meni na HTV-u
Datum: Sun, 6 Oct 2019 07:52:33 +0200
Šalje: Josip Pecaric <[email protected]>

Reportaža je o meni kao najplodnijem znanstveniku u RH. Razgovarali smo više od 40min, a reportaža će biti mnogo kraća pa će i meni biti zanimljivo vidjeti što je iz tog razgovora ušlo u nju:

Naslov: reportaža
Datum: Fri, 4 Oct 2019 14:43:01 +0200 (CEST)
Šalje: Snjezana Bacic
Prima: Josip Pecaric <[email protected]>

Poštovani, reportaža o vama emitirati će se u ponedjeljak 7.10.2019. u 9.20 u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Srdačan pozdrav.

Snježana B.

Snježana Bačić | novinarka, urednica u emisiji Dobro jutro, Hrvatska  |
Prisavlje 3, 10000 Zagreb, Hrvatska

 

OPET ZAHVALA BISKUPU KOŠIĆU  I NE SAMO NJEMU

Dragi Oče biskupe,

Zahvaljujem Vam se na komentaru povodom reportaže o meni prikazane na Dobro jutro Hrvatska.

Bravo, Akademiče! Gledao sam prilog o Vama na HTV-u i radujem se da su Vas stavili na našu daljinoglednicu! Bilo je odlično. Mada kratko rečeno je puno i o Vašem ugledu u matematici i o domoljublju. Veseli me da je bio prikazan i Dario Kordić na omotnici knjige. Pozdrav!

+Vlado

Zapravo mi je posebno drago što ste spomenuli knjigu o Kordiću.

Slično Vama i dr. Jure Burić piše:

Prikazane su Tvoje knjige-  od Generala Praljka do ZDS, što je moje društvo koje je sa mnom u Ravnom gledalo s oduševljenjem prihvatilo.

Voditeljica  je biranim riječima lijepo i Tebi govorila, a zašto i ne bi – zaslužuješ.

Čestitam Ti i srdačno Te pozdravljam.

O mojim knjigama i izvrsni hrvatski povjesničar dr. sc. Mato Artuković:

Dragi Josipe,

da sam doživio i to čudo: da Tebe ta tzv. HTV uvrsti u svoj program. Minimum minimuma! Pet minuta za jednoga od pet najboljih matematičara na svijetu! Sada ispada da su oni Tebi napravili uslugu. Ni traga od neke skrušenosti što su Te desetljećima ignorirali. Sve je to kolegica znala, a naravno da se nije usudila prozboriti o toj nepravdi. Istog časa bi ostala bez posla. No, i ja sam vidio nešto što me podsjetilo na moj grijeh i dug: “Četvrti stup moje Hrvatske”. Mea maxima culpa! Prijatelju, razumjet ćeš. Meni je Bog dao da idem puževim korakom, a Tebi sprinterskim. Koliko sam shvatio, Ti napišeš 40 radova godišnje. Meni za to treba dva desetljeća. Nastojim koliko mogu, ali što sam stariji, sve sam sporiji. No, to je moj dug i prema snažnom glasu Crkve u Hrvata, dragom biskupu Košiću.

Mir i svako dobro

Mato

Zapravo u emisiji je govoreno o meni kao ‘jednom od pet najboljih matematičara na svijetu’ ali odmah na početku je naglašena moja produktivnost, pa to treba shvatiti u tom kontekstu.

Mnogi su zamjerili što je ta reportaža bila kratka. Autorica je i najavila da će biti kratka, jer emisija Dobro jutro Hrvatska nije znanstvena gdje bi mogle ići dulji prilozi. Rekla mi je kako takve reportaže u toj emisiji po pravilu traju 3-4 minute.

Moram priznati da mi nije baš svejedno i pomisliti da bi netko zbog mene izgubio posao. Već sam valjda ispunio tu kvotu s nezaposlenima u obitelji.

Ali evo što piše Mile:

Divno je bilo slušati i gledati Vas dragi profesore, a svaka čast i urednici koja se usudila. Nadam se neće je Yu šefovi zbog toga šikanirati na HRT-u. 

Lipi pozdrav iz Privlake

Vjerujem da neće je je reportaža nastala poslije mog pisma ravnatelju HRT-a u kome sam tražio da mi ustupe snimke povodom međunarodne konferencije povodom mog 70-og rođendana iz sedmog mjeseca prošle godine.

Istina, ona je napravila stvarno dobar posao, pa uvijek može doći u nemilost zbog toga. Sjetimo se slučaja Karoline Vidović Krišto koja je nastradala jer je povodom knjige Igora Vukića pozvala njega i prof. Klasića u studio. Klasić se prepao sučeljavanja s nekim tko piše o problematici koju doista proučava i nije se usudio doći – i –nastradala je.

A u ovoj emisiji je prikazana i moja knjiga s dr. Razumom u kojoj je pisano o tome. Tu knjigu je spomenuo sam Igor Vukić u svom e-mailu:

Dragi Josipe,

Čestitam!
Gledao sam Dobro jutro Hrvatska i prilog o vama je bio jako lijep, kao da je sve normalno i kao da je HRT normalna i dobra televizija. Čak se vidjela i naslovnica Razotkrivene jasenovačke laži!

S druge strane, ne znam jeste li vidjeli današnji Nacional – napadaju HVIDR-u i Đakića zbog promocije vaše knjige o Šimuniću u njihovim prostorijama.

Ali neka, sve je to dobra reklama.

Pozdrav

Igor

Na moj upit dodao je:

Prelistao sam Nacional u trgovini, nemam ga i zapravo nisam čitao cijeli tekst, ali objavili su dosta fotografija, citirali Lošu itd.

Zanimljivo da opet napadaju one koji dozvoljavaju predstavljanje mojih knjiga. Prošli put je napadnuta Crkva u Hrvata zbog knjige koju je spomenuo Vukić. Slijedeći put nisam dobio tu crkvenu prostoriju. Ali dobio sam onu veliku na Kaptolu za knjigu o Kordiću. Knjigu koju spominje Biskup. Sada sam je opet tražio, ali nisam je dobio. Znači li to da su mi preostale samo neke braniteljske dvorane?

Zapravo mi je žao što na fotografijama koje sam vidio nisam primijetio da je tako zabilježeno kako je u HVIDRI na predstavljanju bila i supruga hrvatskog junaka Blage Zadre. Da ne spominjem one koje sam pronašao na tim fotografijama Kordića, Stjepana Tuđmana, Zekanovića, generala Sačića, generala Glasnovića, Rozaliju Bartolić,…

Mene je reportaža podsjetila na način kako su u vrijeme komunističke Jugoslavije pisali dobri novinari – pisanje između redaka!

To sugerira i Nevenov komentar. Po običaju u par riječi kaže sve:

Bilo je kratko, ali se moglo dobro čuti i još više vidjeti.

Logično da mi je posebno važno njegovo mišljenje, kao i drugih kolega i prijatelja matematičara. Duje:

Evo sam i ja pogledao u Strasbourgu 🙂 Izvrsno je bilo 🙂

A Goranu je bio rođendan (još jednom SRETAN ROĐENDAN) pa ipak se potrudio pronaći snimak i javiti drugima:

Lijepi pozdrav svim članovima Odbora za matematiku,

danas je u Dobro jutro hrvatska bio prilog o akademiku Pečariću. Mislim da je jako dobar, pa Vam šaljem link ukoliko želite pogledati (traje oko 5 min):

https://drive.google.com/open?id=1pxZjPZhEfHJjL3NHI_Rpv1tlSN_x5aiQ 

Možete pogledati i na hrt na zahtjev.

A poslao je i svim članovima liste na PMF MO i svim članovima liste Zavoda za primijenjenu matematiku FER-a.

S druge strane nepravedno je prema autorici usporediti njen uradak s pisanjem između redaka jer je ona prikazala te knjige uz riječi da sam „ponosni domoljub, koji voli koje su napadnuti i njima je posvetio knjige“. Zapravo je to istovjetno onome što je pisao profesor književnosti sa Sveučilišta u Mostaru kada je govoreći o mojim knjigama govorio o „stupovima Pečarićeve Hrvatske“, mada se sjećam da sam u razgovoru komentira napade na mene: „Kada me napadaju oni koji ne vole hrvatski narod i hrvatsku državu to me čini još ponosnijim.“

O trećem stupu moje Hrvatske Thompsonu mogle su se vidjeti dvije knjige. Dr. Burić je zapravo spomenuo jednu (Predsjednica i ‘Za Dom spremni’), ali zanimljivo je bilo to što me je autorica pitala za objašnjenje naslova druge, tj. knjige „Matematika, pjesme i nogomet“. Naravno spomenuo sam moju vezu s Thompsnom, a o vezi Thompsona i Vatrenih sigurno zna. Sada kada vidim da me je predstavila kao „kralja matematičkih nejednakosti“, odgovorio bih: Kada sam ja već proglašen od kolega kraljem u svojoj oblasti, Thompson je sigurno kralj domoljubne pjesme (njegovu „Bojnu Čavoglave“ preradili su u BiH, Ukrajini, Italiji itd.), a za Modrića i Dalića valjda ne treba objašnjavati da su kraljevi u nogometu.

Moj veliki prijatelj Stanko Šarić me je upitao: „Jesi li zadovoljan izabranim sadržajem?“

Po reagiranjima koje sam dobio očito je autorica dobro izabrala za emisiju od 5min. Ili kako kažu Bobo i Marija:

Iako u kratko, dosta toga lijepog je rečeno  (i pokazano) ali ono na kraju sa didom je bilo najljepše! Kao da je led probijen?

Uz srdačne pozdrave i još puno objava, kako znanstvenih tako i povijesnih

Istina, kada sam mislio da će biti dano više iz našeg razgovora komentirao sam:

Recimo zanima me hoće li biti dio o pozivu da se kao istaknuti znanstvenik preselim u Australiju. Došao sam 98. i vratio poslije dvije godine, ali odmah smo im rekli da nećemo ostati.

Pitala me iznenađeno:

Zašto?

Pa ja sam hrvatski nacionalist!

Slijedilo je pouka o nacionalizmu kao ljubavi prema svom narodu, i kako je besmisleno spominjati nekakvu mržnju prema drugim narodima kada imam preko 230 suradnika iz raznih zemalja diljem svijeta.

Recimo spomenuo sam i ono kako imam rad s autorima jedan katolik, jedna židovka i jedan musliman, a Izrael i Pakistan nemaju međusobne odnose:)))

Zato je zanimljivo što će zapravo staviti.

Mogu i ono kada prebrzo pričam pa će biti loše:))))

U emisiju su spomenuli samo dio kako mi je kćer ostala tamo i upozorili su me da sam rekao da je tamo doktorirala i vratila se, a mislio sam reći diplomirala i vratila se. Mislim da je već mnogima poznato da je doktorirala kod prof. Miroslava Tuđmana i da su je nezakonito otpustili, a glavnu ulogu u tome je imao rektor Boras (koji je također doktorirao kod Tuđmana ali mu je trebalo mnogo mnogo više vremena i imao je punih 47 godina kada mu je to uspjelo), što je dovelo do toga da sam sada ruski znanstvenik po Scopusu.

Zapravo mi je žao što je u emisiji ostao početak priče o mojoj majci. Nije dan nastavak u kome pokazujem kako je na klupi na rivi čula kako bake pričaju o tome kako sam veliki talent za matematiku, pa kako poslije toga ja nisam trebao štedjeti (tata je već umro, a ona je ostala s dvoje gimnazijalaca i jednim studentom).

Ove dvije grješke s kćerkom i majkom su me samo podsjetile kako Ti eto prođe život i konstatiraš kako se ništa nije promijenilo. Već sam pisao o tome kako su mi od majke (domaćice) tražili da se odrekne oca (ugostiteljski radnik), da bi joj dali posao. Tako je godinu dana bila s troje maloljetne djece bez primanja, i kada su vidjeli da ga se neće odreći dobila je nekakav posao. Danas (inače poznati) odvjetnik upozori moju kćerku (dr. sc. i viši znanstveni suradnik) kako bi svi njeni problemi nestali kada bi se odrekla oca (nekakav akademik).

Zapravo, ne mogu odlučiti koji su gori.

Na kraju, još jednom zahvala Vama oče biskupe, svima spomenutim i onima koje nisam spomenuo na čestitkama i komentarima.

Vaš,

Josip Pečarić

http://dragovoljac.com/index.php/razno/18430-opet-zahvala-biskupu-kosicu-i-ne-samo-njemu

To poglavlje prenio sam i u knjigu:

  1. Pečarić,Ruski znanstvenik u RH,Portal dragovoljac.com, 2021.:

http://www.dragovoljac.com/images/minifp/ruskiznanstvenik.pdf

Međutim u toj knjizi možete naći i ostala moja pisma Ravnatelju HRT-a.

U cijeloj toj priči najdraži mi je dio koji su komentirali Bobo i Marija: … ono na kraju sa didom je bilo najljepše!

Naime tih pet minuta je završilo mojim pitanjem gđi Bačić:

–         Znate li koja je najvažnija titula koju sam dobio u životu?

–         !?

–         Kad je moj stariji unuk progovorio i kada bi ga doveli kod bake i dide on bi na vratima viknuo: DIDA!

Kada je gledao to na HTV-u rekao je mami: „Mama, pa to dida govori o meni!“

A kao učenik 2. razreda napisao je u njihovom časopisu „Mala vidra“, 2021.:

O BAKI I DJEDU


Moj djed se zove Josip. Jako je pametan. Bio je na televiziji. Njegov posao je da piše knjige. S njim se volim igrati. Zajedno kupujemo kruh i idemo u parkić.

Moja baka se zove Ankica. Ona je profesorica. Ona uvijek kuha i kupuje. Kod nje nekad spavamo. Jako nas voli.

Josip Pečarić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema