Podjeli

Svako malo pojedine tzv. nacionalne novine pišu o velikim „svjetskim“ uspjesima obiteljskog teatra Ulysses, kojeg na otoku Mali Brijuni vodi Rade Šerbedžija i njegova supruga Lenka.

Kao prvo, nitko ne zna u čemu se sastoje njihovi tako veliki uspjesi, a kao drugo mnogi se pitaju, poglavito iz kazališnog i inog svijeta – tko je uopće redateljica, Šerbedžijina supruga Lenka, da joj se posvećuje tolika medijska i ina pažnja?

Šerbedžijin najveći uspjeh je što je nakon trijumfalnog povratka u Hrvatsku, kad je prošao hrvatski obrambeni Domovinski rat, zahvaljujući i nekim i njegovim kolegama glumcima, poput Zlatka Viteza,  preko noći osvojio Male Brijune, drugi po veličini otok na Brijunima, gdje nitko nema pravo doći (godinama) osim obitelji Šerbedžija i njegovih suradnika i gostiju!

Dakle, Mali Brijuni, biser  hrvatskog turizma, dat je u privatno vlasništvo jednoj obitelji (za malu naknadu!) na „doživotno“ upravljanje, iako ta obitelj nema baš nikakve zasluge za hrvatsku kulturu, poglavito onu od stvaranja hrvatske države.

Gdje toga ima?

U velikom intervjuu koji je s Lenkom Udovički, Radinom ženom, objavio Večernji list (4.9.2021.) ovu se gospođu predstavlja kao „svjetsku“ redateljicu, iako je u tim krugovima gotovo nepoznata, ili se je smatra u doslovnom smislu-amaterkom.

Ona uz ostalo kaže da „mitove o luksuzu u kojem uživaju na Brijunima šire zlonamjerni“. Pa, da, kakav je to luksuz da imate „svoj“ otok i da u njega ne ulažete ni kunu, već samo čekate da to učine razna hrvatska ministarstva i brojni sponzori?

Kad je prije 21 godinu (!) obitelj Rade Šerbedžije dobila ovaj otok „počeli su se tresti od uzbuđenja, jer su osjetili njegovu moć, ljepotu i potencijal, premda je poput zamka Trnoružice  sav bio obrastao u raslinje“ – objasnila je u tom intervjuu Lenka.

Međutim, i u ovom razgovoru, kao i u mnogim drugim intervjuima obitelji Šerbedžija, oni „sve“ objašnjavaju, poglavito o svojim „svjetskim“ uspjesima, samo ne – na koji im je način i pod kojim uvjetima i u svezi kojih  zasluga  hrvatska država omogućila da baš oni 21 godinu uživaju na „svom“ otoku, i šire kulturno „bratstvo i jedinstvo“, odnosno  zašto hrvatski branitelji i stradalnici na cijelom Jadranu nemaju ni mjesto za – kamp kućice i šatore?

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema