Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Josip Bozanić je u nedjeljnoj svetoj misi, na dan kada katolici slave Uskrs s oltara Zagrebačke prvostolnice upozorio kako nove ideologije ne nose napredak već razaraju zajedništvo obitelji i naroda.

„Njihovu viziju uređenja svijeta i odnosa netko plaća suzama“ kazao je Bozanić.Na nedjeljnoj misi u prvom redu sjedio je premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Oba poznati „za konvenciju spremni“.Nakon završene mise, premijera su „sasvim slučajno“ dočekale televizijske ekipe jer je bitno poslati poruku građanima RH.Premijer Plenković je izjavio kako je propovijed bila usmjerena na zajedništvo i dijalog.Plenković nije razumio Bozanićeve riječi, jasne  su i nije ih moguće izvrtati, poruka puku je odaslana i to na sam blagdan Uskrsa.Zajedništvo i dijalog da, ali ne i „nasilje“ koje se provodi posljednjih mjeseci u Hrvatskoj s namjerom ratifikacije Istanbulske konvencije.

Naravno da Bozanićeve riječi Plenkoviću ne odgovaraju, nisu na liniji njegovih interesa i želja. Plenković je izabrao Bruxelles  i „budućnost“ Europe. Takva Europa je daleko od crkvenog učenja i dijaloga, pa i zajedništva.Na žalost,vrijeme koje dolazi nipošto neće biti vrijeme razboritosti.Kada su određeni političari pozivali da se u Lisabonski ugovor, koji predstavlja na svojstven način ustav EU, u preambulom dijelu napiše kako je Europa nastala na kršćanskim korijenima, stvorio se je otpor koji je taj poziv potpuno zanemario, pritom služeći se različitim argumentima.Kršćanstvo je tada javno protjerano iz okvira europskog razumijevanja.Nastavilo se je s protjerivanjem križeva iz škola.Put kojim ide Europa je jasan, kad Angela Merkel izjavljuje da je SR Njemačka  i muslimanska zemlja.

Vjerojatno!

Nakon što je Hrvatski sabor prestao privremeno s radom radi proljetnih praznika, jer eto zastupnici su se umorili gledati u ispražnjenje klupe, pa su se uputili na duhovni oporavak, odmah je krenula spin reklama i donošenje odluke o Hrvatskoj suradnji s Izraelom i kupnjom Izraelskih polovnih aviona F-16.General Krstičević, ministar obrane RH u svom „dugom“ govoru naciji je obrazložio kako je došlo do Hrvatsko – Izraelske suradnje. Hrvati su prije dvije godine pohitali gasiti požare u Izrael jer su Izraelcima bili prijeko potrebni Kanaderi.

I tada je sve počelo.Kazali bi reklama za naivne.Izrael je razvijena država kojoj nije problem kupnja Kanadera, a postoje i drugi avioni sa sličnom namjenom. Stoga, bio je to trenutak kada je trebalo pokazati hrvatskoj javnosti s kime će u buduće RH vojno surađivati.Koliko je stručnjaka koji su sudjelovali u analizama i prikupljanju ponuda za kupnju borbenih aviona nije nam poznato, ali se je moglo prije dvije godine znati u kom pravcu se kreće nabavka aviona za HRZ (Hrvatsko ratno zrakoplovstvo).Suradnja Izraela i Hrvatske je sigurno vrjednija no što bi to bila suradnja Švedske i Hrvatske.No, Krstičević je proširio svoja razmišljanja i u pravcu gospodarske suradnje dviju zemalja, pa je spomenuo kako Izrael ima razvijen sustav navodnjavanja i bogato iskustvo.Velika je razlika između Izraela i Hrvatske. RH je jedna od tri europske države po vodnom bogatstvu, pa kad je u pitanju voda Hrvatska ne oskudijeva.Smiješna je izjava ministra Krstičevića o tom dijelu suradnje, kao da Hrvatska nema tvrtke koje su u stanju vršiti crpljenje vode, raspršivanje vode ili tvrtke koje su u stanju graditi kanale i retencije.U najmanjem, to bi jedan ministar trebao znati. Hvala Krstičeviću što nas je uputio u tom dijelu na suradnju s Izraelom.

Poznato je više godina da se iza „navodnjavanja“ krije poljoprivredna proizvodnja, prepuštanje, koncesija, prodaja oranica. To bi mogla biti prava istina, ali to je već nešto drugo kuda nas vodi„jednoruka“politička elita.Ozbiljne države vrše planiranja na dugi period. Izrael sigurno ima planove što će poduzimati u različitim situacijama, od klimatskih promjena, do opasnosti uslijed jačanja muslimanskog radikalizma i borbe proziv Izraelske države.Nedavno se je porukom oglasio i predsjednik  Turske, Recep Tayyip Erdogan, kojom on poziva na muslimansko jedinstvo i borbu proziv Izraela.Rat u Siriji još nije gotov, Libija se polako stabilizira, Afganistan je neriješen i slučaj za budućnost. Turska nikako da uđe pod skute Europske Unije i što bi kad vide što se događa u Europi. Pa gdje je na Mediteranu izvjesnost mira. Ne na vidiku!Kad je kupnja polovnih aviona u pitanju, racionalno je kupiti eskadrilu F-16 za nekih 560 mil. dolara, što iznosi  nekih 3,6 milijardi kn.Kazali bismo, racionalno trošenje novca iz mršavog  hrvatskog budžeta, a i suradnja s Izraelom na vojnom planu je hvale vrijedna.Nikako se ne bi to moglo kazati da je donošenje odluke premijera Plenkovića i njegov „pritisak“ za prihvaćanje Istanbulske konvencije pohvalan i vrijedan potez čovjeka koji ima visoke političke aspiracije.Plenković i dalje ponavlja mantru o „zaštiti prava žena“, kad je već sve manje više poznato, pa i to da je prije koju godinu i on bio protiv ratifikacije IK. Što je to promijenilo Plenkovića, koja ili čija obećanja, koje podvale ili prijetnje su narušile integritet premijera.Što se dogodilo premijeru RH da je preko noći postao veliki zagovornik „štete“ na račun najvećeg broja Hrvata.Vjerujemo, da ga Sarnavka, Neva Tölle, Rada Borić i Ana Raffai nisu uvjerile u to.Tko ga je uvjerio, kad mu je Crkva u Hrvata kazala da poruka koju šalje narodu nije dobra i da odudara od poviestnog  bića Hrvatskog naroda.

Plenković zna, a svi drugi „nisu pročitali konvenciju“ – štoviše, kruže neke informacije da ova „Hrvatska Istanbulska konvencija“ nije dobro prevedena, te da skriva još ponešto što je u originalu vidljivo.Znači li to da će GREVIO „odlučivati o nabavci borbene eskadrile“, kako smo se počeli odnositi prema određenim međunarodnim konvencijama i prijedlozima.Dubravka Šuica, ljuta zagovornica Istanbulske konvencije ,kazala je da bi Hrvatsku ratifikacija konvencije, godišnje koštala oko jedne milijarde kuna.Nije to velik novac za Plenkovića i dušobrižnike u Bruxellesu, a za hrvatsko gospodarstvo, dužnike i ovršene obitelji,  jama je bez dna.Ovih dana je RH dobila pljusku kako se u Hrvatskoj ne provode reforme, vjerojatno one poput poreza na nekretnine, uvođenja još nekih poreza i dakako rasprodaje još preostalog nacionalnog blaga poput elektroprivrede, voda, šuma i oranica i kraj. Nema više, tada smo spremni za Europu i spremni uživati u onome što ona pruža.Spomenuti troškovi i cijena primjene Istanbulske konvencije u RH vjerojatno su odavna izračunati, ali se je tek nedavno saznalo za njih.Spomenuli smo cijenu eskadrile od 12 aviona F-16 i predviđeni godišnji troškovi održavanja nekih 40 mil. dolara po godini.Ukupni trošak za deset godina po toj računici, iako to na ovaj način nije moguće izraziti, bio bi oko 5,5 milijardi HK.Ništa u odnosu na cijenu Istanbulske konvencije, za koju bi trošak u deset godina iznosio oko 1,5 milijardi US.Konvencija ili tri eskadrile borbenih aviona, investicije u zdravstvo ili podizanje  preko 400 vrtića, 250  škola, bazena, uređenje prometnica skrb za siromašne, lijekovi za bolesne.Ideologija, a konvencija jest novovjekovna ideologija je jača od pameti i razuma, a strast za besplatnim novcem je jača od svega.

Kuda to ide Hrvatska, svome nestajanju, zar  to hoće premijer Plenković, interesi nemaju obraza.

Anđelko  Jeličić


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema