Podjeli

Nama navijačima je dosta više takvog ignorantskog ponašanja i opstrukcije prema najuspješnijem hrvatskom klubu! U najtežim situacijama mi navijači smo svima dobri, a kada treba čuti naš vapaj da napokon dobijemo stadion dostojan nas i našeg Dinama, nitko nas ne čuje. 20 godina smo bili strpljivi, sada bi bilo dosta!

 

Prije par dana smo na našem portalu prenijeli objavu građanske inicijative za izgradnju stadiona “Dinamo za Maksimir”, u kojoj se najavljuje moguće prerastanje postojeće inicijative u udrugu. Tim povodom razgovaramo s predstavnicom inicijative, gđom Anom Maljevac.

Za početak, predstavite ukratko našim čitateljima vašu inicijativu…

 

Prije svega, lijepi pozdrav vama i vašim čitateljima. ”Dinamo za Maksimir” je građanska inicijativa okupljena oko samo jednog cilja, a to je izgradnja novog stadiona na Maksimiru. Svojim djelovanjem želimo s jedne strane okupiti navijače, simpatizere i sve one kojima je Dinamo u srcu kako bi ih upoznali s problematikom stadiona i prezentirali im točne informacije oko mogućih rješenja iste, a s druge strane imati njihovu podršku prilikom našeg djelovanja s ciljem ishođenja valjane odluke o pravu građenja na Maksimiru od aktualne gradske vlasti.

 

Jeste li definitivno odlučili transformirati inicijativu u udrugu, kako ste i najavili prije nekoliko dana? Kakve su reakcije vaših pratitelja, jesu li oni za formiranje udruge ili žele ostanak postojeće inicijative kao takve? Bojite li se možda općenito prilično raširene negativne percepcije javnosti prema udrugama, koje se generalno uvelike percipiraju kao sisači javnog novca?

 

Udruge i njihov rad imaju poprilično negativne konotacije javnosti. Upravo iz tog razloga smo željeli svoja daljnja promišljanja podijeliti s našim pratiteljima i vidjeti kakav je odjek, odnosno kakve su reakcije. Možemo reći da su reakcije u 95% slučajeva pozitivne i vjerujemo da je to upravo iz razloga što smo članovima detaljno prezentirali kako stvari stoje i zašto je prelazak u formalan oblik neophodan. S obzirom na daljnje planove i potrebu formalizacije svog djelovanja, tj. inicijative, transformacija inicijative u udrugu je jedini logičan i potreban potez.

 

Što očekujete od novoformirane gradske vlasti i gradske skupštine? Jeste li optimistični u vezi rješavanja problematike izgradnje Dinamovog stadiona na Maksimiru?

 

Kako od Dinama, tako i od gradske vlasti, očekujemo da budu prije svega odgovorni prema svojoj imovini, prema svome gradu, prema navijačima i prema najuspješnijem klubu u široj regiji. Aktualna gradska vlast ima najbolju moguću ponudu za rješavanje takvog gorućeg problema, a to je angažman od strane GNK Dinamo. Klub želi samostalno financirati rušenje postojećeg i izgradnju novog stadiona. Problem je u zemljištu koje je bilo preko 40 godina u vlasništvu Dinama, pa je političkom odlukom, a uslijed ratnih okolnosti, prepisano Gradu. Tako da Dinamo danas ne može samostalno odlučiti o obnovi istočne tribine nakon potresa, a kamoli o realizaciji projekta izgradnje stadiona. Pozivamo aktualnu gradsku vlast da bude odgovorna, da djeluje onako kako je obećavala, a to je isključivo u najboljem interesu grada Zagreba i njegovih građana i da donese odluku o pravu građenja Dinamu. To je jedino ispravno i od toga ne odustajemo.

 

Imate li razrađen plan djelovanja ukoliko u Gradu Zagrebu ne naiđete na razumijevanje oko realizacije cilja vaše inicijative? Što kanite poduzeti ako u gradskoj skupštini bude otpor većine zastupnika prema izgradnji stadiona na Maksimiru? Kada očekujete da bi pitanje izgradnje stadiona uopće moglo doći na dnevni red gradske skupštine? Znamo da je puno neriješenih problema u Zagrebu, hoće li stadion opet biti potisnut iz ikakvih planova gradske vlasti i nadležnih gradskih struktura?

 

Nažalost, o konkretnim planovima vam sada ne mogu govoriti. Imamo jasne planove za nekoliko mogućih scenarija, ali prvo moramo pustiti da GNK Dinamo i gradonačelnik iznesu svoje stavove. Naravno, nadamo se najboljem mogućem scenariju, ali spremni smo i za najgori. Stadion sigurno nije na listi prioriteta, pretpostavljamo da nije ni blizu te liste, ali zato smo tu i nećemo dozvoliti da stadion opet bude interesantan samo u predizbornim obećanjima. Nama navijačima je dosta takvog ponašanja prema najuspješnijem hrvatskom klubu, a u istu rečenicu možemo dodati i našu reprezentaciju. Kada treba uskočiti u zaista kriznim situacijama kao što je rat, poplave i nedavni potresi – navijači su svima dobri i svima su na ponos. Kada treba čuti naš glas i vapaj da napokon imamo stadion i tribine dostojne nas i našeg Dinama, nitko ne čuje i direktno ovisimo o politici. 20 godina smo bili strpljivi, sada bi bilo dosta.

 

Što je s urbanističko-arhitektonskim natječajem za kompleks Svetice, unutar kojeg je i maksimirski stadion, kojeg je Grad Zagreb raspisao u travnju ove godine? U kojoj je to fazi, koliko je pristiglo idejnih rješenja na spomenuti natječaj?

 

Urbanističko-arhitektonski natječaj bi trebao iznjedriti najbolje idejno rješenje za novi stadion na Maksimiru. Rješenja koja su pristigla ili koja će tek pristići na raspisani javni natječaj bi trebala biti unutar okvira i gabarita koja su indirektno zadana kroz idejno rješenje stadiona koje je sredinom travnja predstavio cijenjeni arhitekt Otto Barić u suradnji s GNK Dinamo. Podsjetit ću, riječ je o stadionu kapaciteta cca. 34000 gledatelja, a vrijednost investicije bi bila oko 65 milijuna eura. Koliko je nama u inicijativi poznato, taj natječaj traje još nekih tjedan dana otprilike, a onda bi natječajna komisija trebala odabrati najbolje rješenje. Tako da sada još ne znamo i ne možemo pričati o broju pristiglih rješenja. Naravno, uvijek postoji i opcija direktnog poziva ukoliko se iz nekih razloga rješenje ne odabere raspisanim javnim natječajem. U tom slučaju bi, u dogovoru s Gradom, GNK Dinamo kao suinvestitor i budući nositelj prava građenja, u konzultaciji sa zainteresiranim strateškim partnerom ili samostalno, odabrao idejno rješenje i projektante. Ali, pričekajmo da završi natječaj kojeg je raspisao Grad, tada će stvari u vezi toga biti puno jasnije.

 

Jeste li u kontaktu s odgovornima u GNK Dinamu? Kakav je njihov stav prema vašoj inicijativi i vašem viđenju načina rješavanja problematike izgradnje stadiona na Maksimiru? Kako vi u inicijativi gledate na poruke koje su dolazile tijekom predizborne kampanje od više kandidata, pa i novoizabranog gradonačelnika, o potrebi promjene modela upravljanja u GNK Dinamu i nužnoj demokratizaciji u klubu?

 

Imali smo sastanak s predstavnicima GNK Dinama, prilikom kojeg smo dobili podršku za svoje djelovanje usmjereno prema stvaranju osnovnog (pred)uvjeta za izgradnju stadiona, a to je potpisivanje odluke Grada i gradske skupštine o dodijeli prava građenja Dinamu. Ne bavimo se modelom upravljanja klubom iz nekoliko razloga. Naš jedini i osnovni cilj je izgradnja stadiona. Kako bi se to ostvarilo, GNK Dinamo mora biti transparentan i uspješan. Za postojeći klupski statut postoji rješenje gradskih vlasti mjerodavnih za navedeno, kako je isti usklađen sa Zakonom o udrugama. Dakle, postojeća uprava djeluje u skladu sa zakonima. O sportskim uspjesima nema potrebe posebno govoriti, znamo kakvu sezonu iz snova smo imali. Što se tiče financijskog stanja, objavljena su sva izvješća i vidljivo je da je Dinamo jedan od rijetkih u Europi koji unatoč strašnoj krizi uzrokovanoj pandemijom, posluje uspješno i ostvaruje pozitivan financijski rezultat (dobit). Sukladno Zakonu o udrugama, postoji nekoliko mogućih modela upravljanja. Je li Dinamov trenutno najuspješniji ili bi možda neki drugi bio uspješniji – ne znamo. Ali znamo kako u postojećoj situaciji GNK Dinamo posluje u skladu sa zakonskom regulativom RH i ostvaruje iznimne sportske i financijske rezultate, a to je jedino bitno za ostvarivanje investicije rušenja starog i izgradnje novog stadiona na Maksimiru.

 

Poruka za kraj čitateljima našeg portala?

 

Želim reći svim vašim čitateljima kako radimo puno i naporno i borimo se za stadion koji nije luksuz, nego je potreba. Borimo se za stadion koji će osim sportske sreće nama navijačima nositi i nova radna mjesta, domaći i strani kapital koji će ostati u Zagrebu, nove poslovne prilike za poduzetnike, mjesto zabave, učenja i stvaranja novih uspomena za cijele obitelji i sve generacije, mjesto koje će za GNK Dinamo biti dom kakvoga zaslužuje i kakav mu je nužno potreban, a za nas navijače, simpatizere, poslovnjake, gurmane, avanturiste ili pak emotivce mjesto koje mami samo osmijeh, sreću i zadovoljstvo. Željela bih potaknuti i pozvati ljude da nam se priključe, da podrže našu inicijativu ”Dinamo za Maksimir” koja će uskoro prerasti u udrugu, te da svi skupa što je prije moguće nazdravimo na nekoj od tribina novog stadiona na Maksimiru.

INICIJATIVE “DINAMO ZA MAKSIMIR”


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema