Podjeli

Ministarstvo uprave i tvrtka APIS d.o.o. su prilikom brojanja potpisa naše referendumske
inicijative iskorištavali birokratski formalizam kako bi proglasili što veći broj potpisa nevažećim. Preko 33.000 potpisa građana je diskvalificirano na temelju navodne nečitkosti tj. nesavršenosti upisanih podataka. Uz nejasnu granicu što je to čitko a što ne, mogao se nevaljanima proglasiti proizvoljni broj potpisa, a taj broj je bio diktiran od strane vladajućih struktura koje pod svaku cijenu žele spriječiti referendum.
Međutim, zakonski propisi o referendumu nedvojbeno ukazuju da je od subjektivnog kriterija „čitkosti“ pravno relevantnija neupitna želja potpisnika za referendumom. Dakle, ako se iz upisanih podataka – ime, prezime i OIB – nedvojbeno može ustanoviti i dokazati identitet potpisnika, onda se to i treba učiniti, odnosno taj se upis mora uvažiti, bez obzira je li neko slovo imena i prezimena upisano više ili manje čitko. Jednako tako je i u svim drugim pravnim postupcima – primjerice, pri ispunjavanju bilo kojeg obrasca ili dokumenta, ako se može utvrditi identitet potpisnika, tada čitkost, iako se traži, nije presudna. Stoga smo danas, 04. siječnja predali Ustavnom sudu Republike Hrvatske žalbu u kojoj predlažemo da se poništi cijeli postupak provjere potpisa i uvida u potpise građanske inicijative ‘Istina o Istanbulskoj’ odnosno Zaključak Vlade RH o prihvaćanju Izvješća Ministarstva uprave o provedenoj provjeri potpisa iz listopada i Zaključak Vlade RH o prihvaćanju Izvješća Ministarstva uprave o provedenom uvidu u potpise iz prosinca prošle godine.
Također predlažemo da se potpisi upute na ponovnu provjeru, koja bi ustanovila koliko se zaista hrvatskih građana potpisalo za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije, s obzirom da provedena provjera Ministarstva uprave to nije pokazala. Predlažemo da to učini Državno izborno povjerenstvo, uz promatrače naše inicijative. Ministarstvo uprave i Vlada RH svojim su pristranim postupcima nepovratno naštetili ovom postupku, tako da očekujemo od Ustavnog suda, kao temeljnog zaštitnika ustavnog poretka u Hrvatskoj, što bržu reakciju kako bi se zaštitili temelji vladavine naroda odnosno demokracije.

Organizacijski odbor građanske inicijative „Istina o Istanbulskoj“


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema