Podjeli

Kakvi će biti efekti novih Stožerovih mjera?

Ako nešto hoda kao patka, glasa se kao patka i izgleda kao patka onda mora biti da je to ipak patka, zar ne?. Dakle novi lock down se od sutra uvodi mada svi nadležni tvrde na novog lock downa neće biti, no kako već rekoh, ako nešto izgleda kao lock down, ima iste efekte kao lock down i svi kažu da je to lock down onda mora biti da se uistinu od sutra uvodi novi lock down.

Mjere koje je propisao stožer (čitaj Vlada) i vrijediti će od sutra su po nekima nužne, pravovremene i dakako dobre, no istovremeno za mnoge te su mjere zakašnjele, pogrešne i povrh svega veoma štetne. Ako usporedimo mjere koje su poduzimane na počeku pandemije kada je radi iznimno malog broja zaraženih uveden lock down, da bi nakon nekoliko mjeseci i stotina zaraženih dnevno sve funkcioniralo gotovo potpuno normalno, i sve to usporedimo sa novim mjerama koje se donose sada onda se ne može ne zaključiti kako su mjere koje Stožer donosi u najmanju ruku iracionalne,  konfuzne i izvan svake logike.

Iskustva iz prijašnjih epidemija je pokazalo i dokazalo da se na početku svake od njih širenje zaustavlja pronalaskom nultog pacijenta i njegovih kontakata te njihovim izoliranjem kako bi se zaustavilo širenje zaraze. Na početku epidemije sa tek nekolicinom zaraženih koji su surađivali sa  epidemiolozima nije bio problem doći do svih kontakata zaraženog i poduzeti sve mjere kako bi se širenje virusa zaustavilo, no nakon ljeta kada se virus počeo nekontrolirano širiti i kada su zaraženi prestali davati informacije o svojim kontaktima sve mjere koje poduzima Stožer više ne mogu imati smisla niti ikakve koristi.

Kaos koji se upravo događa i koji nikakvim mjerama neće biti moguće zaustaviti je samo potvrda da je Stožer katastrofalno pogriješio onog trenutka kada se pretvorio u političko tijelo koje je različitim mjerilima i selektivno počelo donositi nelogične preporuke čime je potpuno izgubio svoj kredibilitet i povjerenje građana, a time i svaku nadu za suradnju sa zaraženim osobama bez čega više nikakve mjere ne mogu pomoći u sprječavanju širenje virusa. Stožer je zaboravio da je čovjek uz sve ostalo i socijalno biće koje će učiniti sve da ga se bez nekog veoma opravdanog razloga ne izolira od ostalih ljudi, a to se potpuno iracionalnim odlukama odnosno mjerama Stožera upravo događa.

Ako npr. u trgovini ili vjerskom objektu može biti određeni broj ljudi onda nema apsolutno nikakve logike da ih isto toliko pod istim uvjetima ne može biti i u restoranu, kafiću, teretani ili bilo kojem drugom mjestu. Upravo su ovakve nelogične mjere i razlog za nastajanje mnogih „tajnih“ okupljališta mladih koji se usprkos svim mjerama Stožera ne žele odreći svog načina života. Mjere koje sutra stupaju na snagu će bez ikakvog razloga ili bilo koje koristi u smislu zaustavljanja zaraze upropastiti tisuće malih poduzetnika i obrtnika koji su svojim poslovanjem posredno ili neposredno vezani uz uslužne djelatnosti, posebno oni iz područja turizma i ugostiteljstva…..

Ako se od ukupnog broja dnevno testiranih postotak zaraženih sada već vrti oko 50% onda je valjda jasno da dnevni broj zaraženih koji nam se prikazuje ovisi isključivo o broju testiranih a ne o broju stvarno zareženih. Logika kaže da u ovom trenutku cca 90% zareženih slobodno šeta među nama i širi virus a da toga nisu ni svjesni….  Nove mjere su dakle potpuno beskorisne i uz to iznimno štetne za gospodarstvo što će uskoro biti svima jasno, ali za mnoge male poduzetnike i zaposlenike na žalost i prekasno.

Jednino što je Stožer mogao napraviti korisnog u ovom okolnostima, a nije, je usmjeriti svu pozornosti i svoje mjere za zaštitu odnosno izolaciju do dolaska cjepiva onih koji su izrazito rizična skupina. Radi tog propusta nikoga svojim mjerama neće zaštiti o ove koje su jedino mogli će na žalost svojim životima to platiti…. a Stožer će i dalje glumatati kako su poduzeli sve da spase živote…..

 

U Zagrebu, 27.11.2020.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika

099 73 83 669


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema