Podjeli

Nakon jučerašnje frapantno agresivne javne, medijske konfrontacije, oštrih prozivanja, i otvorenih prijetnji, čak i uvreda te diskvalifikacija koje je predsjednik Republike Hrvatske, g. Milanović uputio predsjedniku Vlade, g. Plenkoviću, a u vezi ustavnopravno i proceduralno kvalificiranog prijedloga Vlade Republike Hrvatske Hrvatskom saboru za imenovanje suca, g. Ivana Turudića,  GLAVNIM DRŽAVNIM ODVJETNIKOM, obavještavamo hrvatsku stručnu, političku i opću javnost, da je jedini ustavnopravni i zakonski  izlaz iz ove neočekivane i nenadane KANDIDACIJSKO IZBORNE KRIZE u koju je, nenadano,  zapao izborni postupak za imenovanje glavnog državnog odvjetnika RH –  ODGODA GLASOVANJA O IZBORU  GLAVNOG DRŽAVNOG ODVJETNIKA u Hrvatskom saboru predviđeno za 07. veljače (srijeda) u 10,00 sati.

Naime, kako bi se ponovno stvorili svi ustavnopravni, poslovnički i zakonski uvjeti za ovo glasovanje,  NUŽNO je, i zakonski obvezatno, čitav spis ovog kandidacijsko izbornog predmeta suca, g. Ivana Turudića, za njegovo imenovanje Glavnim državnim odvjetnikom dostaviti na PONOVNU ODLUKU i PROCJENU, za to zakonom određenom Državno odvjetničkom vijeću, kao najmeritornijem i jedino stručno ovlaštenom  kandidacijskom tijelu u ovom izbornom procesu.

Jer, prema sadašnjem i važećem zakonskom određenju, jedino Državno odvjetničko vijeće u ovom slučaju može i mora izvršiti uvid u sadržaj tajnog spisa, (poduzetog i nastalog na zahtjev USKOK-a 2015.godine) nakon provedenih posebnih  izvidnih mjera prema tadašnjem osumnjičeniku, g. Zdravku Mamiću, u kojem se usputno „kolateralno“ registrirala i neka komunikacija suca g. Ivana Turudića, kako bi se stručno i kvalificirano procijenila „težina“ i  „dubina“ , te pravna relevantnost spomenute komunikacije.

Dakle, za pravovaljanu i vjerodostojnu  ocjenu i procjenu postojanja ili nepostojanja tzv. SIGURNOSNIH ZAPREKA za obnašanje pravosudne dužnosti Glavnog državnog odvjetnika u Republici Hrvatskoj, mjerodavno je isključivo Državno odvjetničko vijećea ne „ad hoc“ formirano Vladino tijelo u svrhu „trijaže“ i odabira najboljih, prijavljenih kandidata za tu pravosudnu dužnost.

A Državno odvjetničko vijeće pri tom može koristiti sve legalne i dostupne relevantne, provjerljive  izvore informacija i saznanja, (čak i izvršiti neposredni uvid u sadržaj zakonito provedenih posebnih izvidnih mjera USKOK-a nad tada osumnjičenim g. Mamićem),  a svakako mora proučiti i procijeniti posebno i rezultate zakonski provedene tzv. sigurnosne provjere od strane naše Sigurnosno obavještajne agencije, provedene nakon te 2015. godine.

Stoga, kako vidimo, za procjenu realnog  postojanja „sigurnosnih zapreka“ kandidiranju, odnosno imenovanju suca Turudića glavnim državnim odvjetnikom,  nikako nije zakonski ovlašten, a niti kvalificiran, kako   predsjednik RH, g. Milanović, tako  niti predsjednik naše  Vlade, g. Plenković. Posebno ne,  oslanjajući se (on, g. Plenković)  samo na „rezultate“ – „telefonskog upita i demantija od strane kandidata, g. Turudića, da ne postoje nikakve diskvalifikatorne činjenice, ili sigurnosno suspektne okolnosti za njegovo onemogućavanje kandidature, odnosno  izbora,  na mjesto Glavnog državnog odvjetnika“.

Slijedom rečenog, napisati ću već danas pismo, prijedlog, predsjedniku Hrvatskog sabora, g. Gordanu  Jandrokoviću, kao i predsjedniku matičnog saborskog Odbora za pravosuđe, g. Mišelu Jakšiću, da odmah zastanu sa ustavom i zakonom propisanim procesom kandidature i imenovanja suca Ivana Turudića na pravosudnu dužnost glavnog državnog odvjetnika. Također,  da i oni pokrenu potrebite postupke iz svoje nadležnosti, sve dok se prethodno s tim u svezi, u zakonitoj proceduri i od zakonski ovlaštenog tijela – DRŽAVNO ODVJETNIČKOG VIJEĆA,  ne riješe prethodna činjenična i pravna pitanja, koje pobuđuju sumnju hrvatske stručne, političke i šire javnosti na postojanje difamirajućih  „sigurnosnih zapreka“ , koje onemogućavaju samu kandidaturu ili i izbor bilo kojeg kandidata na mjesto Glavnog državnog odvjetnika.

Uvjeren sam da ovako predloženi postupak zastoja i  naknadne provjere novo otkrivenih i relevantnih činjenica,  zasigurno i najviše ide u prilog samom kandidatu, sucu g. Turudiću, kao i svekolikoj javnosti, a najviše – jača povjerenje u naš pravosudni sustav.

S poštovanjem!                                                

Željko Sačić, v.r.


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Pravosuđe