Podjeli

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO pozva na žurno uvođenje instituta javnog pravobranitelja za umirovljenike i starije osobe, kako bi se ta osjetljiva kategorija društva bolje zaštitila od brojnih prevara i prijetnji kojima je izložena. Osim toga, nužna je potpuna zabrana instituta dosmrtnog uzdržavanja, odnosno mogućnosti sklapanja takvih ugovora.

Dosmrtno uzdržavanje jedna je od najopasnijih prijetnji za osobe treće životne dobi, u velikom broju slučajeva besramna pljačka i gaženje dostojanstva osjetljivih osoba pred krajem života. Nažalost, iznimno su česti slučajevi u kojima su osobe starije dobi i umirovljenici žrtve predatorskih ugovora koje s njima sklapaju članovi vlastite obitelj. Osim toga, upoznati smo sa slučajevima u kojima postoje uhodani timovi medicinskog osoblja i odvjetnika, koji se zbližavaju s osobama na palijativnoj skrbi i u bolnicama kako bi im oteli svu imovinu. Pritom je cijela ta gnjusna praksa posve legalna. Tome treba stati na kraj.

Stoga je potrebno čim prije uvesti institut pravobranitelja za umirovljenike i starije osobe. Pravobranitelj ili pravobraniteljica s adekvatnim zakonskim ovlastima može preuzeti zaštitu osoba koje su iznevjerile vlastite obitelji, zdravstvo i sustav socijalne skrbi, te im omogućiti dostojanstvenu starost i zaštitu njihovih prava.

Sa žaljenjem konstatiramo kako bi pravobranitelj za umirovljenike imao jako puno posla i mimo prevarantskih ugovora o dosmrtnom uzdržavanju. Brojni su problemi s kojima se umirovljenici i starije osobe suočavaju, a kod kojih nemaju potporu institucija. Umirovljenicima je potrebna institucija koja će se i nakon provedenih izbora zajedno s umirovljeničkim političkim strankama boriti za dostojne iznose mirovina iznad granice siromaštva, kad se već ostale političke stranke umirovljenika sjete samo u predizbornoj kampanji.

Pravobranitelj za umirovljenike i starije osobe trebao bi se baviti i zaštitom umirovljenika od brojnih drugih prevara kojima su izloženi, a kojima u posljednje vrijeme učestalo svjedočimo, kad se umirovljenike putem telefonskog poziva ili društvenih mreža prijetvorno navodi na isplate novca raznim kriminalcima. Posao pravobranitelja bio bi i potaknuti razvoj suvremenog i humanog sustava palijativne skrbi, osigurati pravodobnu pristupačnost svih potrebnih usluga zdravstvene skrbi starijim osobama, ali i općenito poticati poštivanje i ugled starijih osoba u društvu.

Ako su druge političke opcije ozbiljne u svojim predizbornim obećanjima prema umirovljenicima, a nije slučaj kao do sada, da samo manipuliraju starijim osobama u predizbornoj kampanji, podržat će prijedloge za uvođenje instituta pravobranitelja i zabranu ugovora o dosmrtnom uzdržavanju. Umirovljenička koalicija Umirovljenici zajedno već dvije godine složno gradi svoju političku platformu i obećava – s umirovljenicima zajedno idemo u borbu PROTIV SIROMAŠTVA, ZA 200 € VEĆE MIROVINE ODMAH!!

U Zagrebu, 11.04.2024.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma

Milivoj Špika – Koordinator za medije


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Izbori