Podjeli

Iako se smatra da idući izbori za Europskoi parlament ne će bitnije utjecati na političke procese u Hrvatskoj, postoji više razloga koji govore da su oni i te kako važni. Prije svega na tim izborima cijela Hrvatska je jedna izborna jedinica kao što je to na izborima za predsjednika(cu) Republike. Drugo to su treći izbori za Europki parlament otkako je Hrvatska postala članica Europske unije. Treće izbori se održavaju u okolnostima ozbiljne političke, socijalne, gospodarske i demografske kriize kroz koju prolazi država tri desetljeća nakon proglašenja neovisnosti i demokratskog ustrojstva. Četvrto izbori se održavaju uoči godine kad će Hrvatska kao nova članica simbolično predsjedati Europskom unijom. Peto u Europskoj uniji posljednjih godina bilježi se porast nacionalnih i populističkih pokreta, pa će utjecaj tih strujanja sigurno imati odraza i na rezultat izbora u Hrvatskoj. Konačno izbori se održavaju u istoj godini kad istječe mandat predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, pa će oni na određen način biti indikacija kako diše hrvatsko biračko tijelo uoči predsjedničkih izbora krajem godine.
Nad svim tim pitanjim i izazovima stoji regularnost i legalnost izbora. Ne radi se samo o ovima, radi se uopće o neregularnom izbornom sustavu koji je skrojen po mjeri dvije vodeće stranke. Uoči raspisivanja ovih izbora jedna mala stranka „Slobodarska stranka Hrvatske“ koja također sudjeluje sa svojom listom podnijela je Državnom odvjetništvu kaznene prijave protiv ministra uprave Lovre Kušćčevića i predsjednika Vrhovnog suda koji je po dužnosti i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Đure Sesse. Oni su dokumentirano prijavljeni za četiri kaznena djela vezana za izborne zakone. To su: krivotvorenje službene ili poslovne isprave, zločinačko udruženje, zlouporaba biračkog prava i izborna prijevara. Podnositelji prijave Miro Matijević i Radovan Smokvina zatražili su prije toga na temelju Zakona o pristupu informacijama od Ustavnog suda, Hrvatskoga sabora i Ministarstva uprave podatke o broju birača po županijama, gradovima, općinama, ali je taj njihov zakonski zahtjev jednostavno ignoriran, pa je jasno da se već sada priprema nova prijevara sadržana u navednim kaznenim djelima.. U prijavi oni između ostaloga ističu da ne postoji nezavisna kontrola unosa i obrade podataka, a osobito kod APIS-a kod kojega je software nabavljen u Srbiji i smatra se državnom tajnom, što upućuje na zaključak da se rezultat izbora planira unaprijed. U dobro argumentiranoj kaznenoj prijavi u obrazloženju se iznosi niz podataka koji upućuju na neregularnost izbora i izbornog procesa kao pretpostavkama da se izbori ukradu. Oni upozoravaju da se od 2017. do 2018. broj birača s prebivalištem u Hrvatskoj povećao 28.282 birača, te ukazuju da je na lokalnim izborima 21. svibnja prošle godine bilo registrirano 3,719.556 birača, što je za 323.577 više od broja ponoljetnika. U čak osam od 10 izbornih jedinica odstupa se po brioju birača od zakonski dopuštenih granica, a sljedeći gradovi i općine s više od 3.000 stanovnika imaju više birača nego stanovnika: Novalja, Crikvenica, Malinska, Dubašnica, Novi Vinodolski, Makarska, Okrug, Supetar, Vodice, Benkovac, Obreovac, Preko, Vir i Medulin. Uz ostale činjenice podnositelji kaznene prijave tvrde da je sve to dokaz da vlade Republike Hrvatske grubo manipuliraju registrom birača što ukazuje da će se ta praksa nastaviti i na izborima za Europski parlament. Kaznenu prijavu naravno nije objavio ni jedan od važnijih medija na čelu s javnim servisom Hrvatskom radiotelevizijom, koji na taj način sudjeluju kao suučesnici u izbornim prijevarama. Jednostavnije rečeno svi ti mediji sudjeluju u kampanji „lažnih vijesti“. Zbog takve klime u kojoj se tolerira izborna prijevara ovi izbori su i te kako važni da se razokrije kolika će ta prijevara stvarno biti.
Idući izbori su osobito važni za vladajući HDZ i premijera Andreja Plenkovića jer uoči presjedanja Hrvatske Europskom unijom premijer mora pošto poto osigurati solidnu pobjedu kako bi pred Bruxellesom potvrdio svoj autoritet i autoritet HDZ-a. Treba podsjetiti da je na prethodnim izborima prije pet godina HDZ uvjerljivo pobijedio osvojivši šest mandata, ali još je važnije da je to ostvareno zahvaljujući Ruži Tomašić i Marijani Petir. Ni jedna ni druga ne nalaze se ovog puta na listi HDZ-a koja je sastavljena, kako je simbolično ukazao Igor Peternel iz HHO-a, od Plenkovićevih skojevaca. Listu vodi Plenkovićeva prva violina sinovac sveprisutnog Vladimira Šeksa Karlo Ressler. Tko je i kakav nositelj liste HDZ-a Karlo Ressler najbolje pokazuje njegova firma znakovitog imena „Siva sova“ („sova“ je bilo jedno od kodnih udbaških imena njegovog poočima Vladimira Šeksa). Njegova firma nije mogla zaraditi više od 3.000 kuna, nije znao napraviti završno izvješće, pa mora platiti kaznu od 20.000 kuna. Takvog junošu koji u kampanji bifla suhoparne fraze bez sadržaja Andrej Plenković šalje u Europski parlament. Kako u Europskom parlamentu oni može zastupati hrvatskke nacionalne i državne interese, ako nije bio sposoban voditi vlastitu tvrtku. S takvom listom skojevaca Andrej Plenković na bazi glasačke inercije hadezeovske biračke mašinerije može u najboljem slučaju računati na tri mandata, a očekuje ih šest. Međutim kako je već sad jasno da će izbori u APIS-u biti namješteni vjerojatno će dobiti četiri, a pet bi već predstavljalo veliku krađu.
Ključni ishod ovih izbora ne će biti u broju mandata koje osvoje kandidatske liste, nego koliko će birača izaći na biračka mjesta. Kao što je poznato od samog početka hrvatsko biračko tijelo sumnjičavo je prema Europskoj uniji, jer je za ulazak u članstvo glasovalo samo 29 posto od ukupnog broja birača. Na posljednjim izborima prije pet godina na glasačka mjesta izašlo je samo oko 950.000 birača, odnosno 25 posto. Teško je očekivati da će na idućim izborima izlaznost biti veća što naravno ide u prilog faktičnoj koaliciji HDZ-SDP. Budući da anketama ne treba vjerovati, jer su i one lažne realan ishod izbora mogao bi biti; HDZ 4 mandata, SDP 2 mandata, a ostalih šest podijelit će prije svega liste desnice. NZH-HSP, Suverenisti. MOST, Živi zid, Marijana Petir. Budući da se radi o prijevari, nju možemo očekivati i od Milorada Pupovca, ako iz Srbije dovede dovoljan broj birača za njegovu listu. Budući da je već sad jasno da će ovi izbori biti neregularni i da će se na njima krasti kao i na dosadašnjim javnost treba pripremiti i na drukčiju namještenu podjelu mandata.

Vjekoslav  Krsnik


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Izbori