Podjeli

Dolaze nam još jedni u nizu izbora kada po tko zna koji puta valja nanovo odlučiti kome ovaj puta dati svoj glase, a onih koji ga traže svaki je dan sve više, k tome i sa sve ljepšim pričama koje gledamo i slušamo, sada već i 24 sata dnevno.  Od lijepih priča pa do vještog skretanja pozornosti biračima se u njihovim glavama već polako sve počelo miješati toliko da je postalo sve teže razlučiti tko je tko i što u šumi onih koji i pred ove izbore biračima nude med i mlijeko.

Analizirajući sve prethodne izbore održane do sada nekako se nameće zaključak da  tek uz poneki izuzetak birači gotovo svaki puta izaberu one „pogrešne“, što dakako doznaju tek nakon izbora, dakle prekasno, no sa druge strane i nije ako se izvuče pouka za slijedeće izbore. Sve se dakle svodi na veoma jednostavan izbor ili bi barem tako trebalo biti ako birač racionalno razmišlja. Zamislite na trenutak da za određeni posao trebate mačka. Da, da, jednog naoko „običnog“ mačka koji vam hitno treba jer se namnožilo toliko miševa da vam treba pomoć kako bi riješili problem sa njima, no za rješenje problema sa miševima trebamo izabrati onog mačka koji će posao obaviti u našem interesu.

Mnogi se tako pri odabiru dobrog mačka koji bi trebao loviti miševe ponekad nađu u velikoj dilemi, posebno kada je miševa svakim danom sve više a vremena za odabir pravog mačka sve manje. Moramo se odlučiti i na određeni dan izabrati mačka kojeg smatramo najboljim za taj posao, a da sve bude još teže svaki dan nam se nudi sve više raznih mačaka, sve bolji od boljeg ako ih je slušati, što nam dakako samo otežava izbor…

Nije pri takvim odlukama rijetkost da se pogriješi iz jednog banalnog, a rekli bi neki i potpuno nerazumljivog (čitaj nerazumnog) razloga, posebno ako se pri odabiru rabe loši kriteriji, a svi znamo da loše kreirani kriteriji pri odabiru (pa i mačka za lov miševa) uvijek za posljedicu imaju i pogrešnu odluku, a posljednji puta kada smo izabrali krivog smo se zarekli da nikada više tog „lažljivog i nesposobnog mačka“ nećemo birati da nam lovi miševe.

I da skratim, tako je moj susjed Jura nakon niza pogrešnih odluka odlučio potražiti savjet kako odabrati najboljeg mačka da bi konačno riješio problem sa miševima….. i da sada ne  duljim… na kraju se, kao i uvijek u životu,  ipak sve svelo na odabir odnosno dilemu između dva mačka.

Jednog toliko lijepe crne, glatke i poput baršuna mekane dlake da izgleda kao najljepše mačje stvorenje koje je Jura ikada vidio, i onog drugog, za mnoge ni blizu toliko lijep kao prvi, ali ga krasi glas kao nadaleko najboljeg mačka u lovu na miševe. Jura se već više puta zarekao da više nikada neće odabrati onog crnog mačka jer ga je već nekoliko puta uzeo za isti problem, a rezultat je svaki puta bio samo još više miševa, a za Juru samo još više nevolja i problema.

Kako Jura ima pravo odnosno može odabrati samo jednog mačka, i ovaj se puta, sada već i zbog prethodno bliskosti sa crnim mačkom,  nikako ne može odlučiti da li birati srcem ili razumom. Srce kaže crni, ali razum vapi za onim drugim jedinim sposobnim da problem riješi….  vremena sve manje….

……a oba mačka kako rekoh niti može niti smije uzeti, posebno jer bi se u takvom slučaju umjesto miševima oba mačka bavila jedan drugim … a miševi bi dalje kolo vodili……

Milivoj Špika

Zagreb, 23.06.2020.

 


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Izbori