Podjeli

Poštovani čitatelji našeg cijenjenog portala ponovno smo sa vama u još jednoj epizodi serijala iz bisera našeg Jadranskog mora, Trogira. U današnjoj epizodi donijeti ćemo vam presjek iz prošle godine sa pogledom usmjerenim prema novoj godini i lokalnim izborima u svibnju i lipnju. Prošla godina bila je sve, a samo ne dosadna i monotona. Prije svega Trogir je pogodila pandemija korona virusa, koja je napravila nesagledive posljedice po gospodarstvo, ekonomiju i funkcioniranje života u gradu.

Za oporavak ekonomije i gospodarstva, prije svega mikro i srednjeg poduzetništva biti će potrebno nekoliko godina jer osim zdravstvene zadesila nas je financijska kriza. Sve je to pratila nezaposlenost i pad bruto društvenog dohodka. Najviše pogođen je naravno turizam koji je uvijek bio podložan svjetskim tokovima i promjenama. Pandemija COVID-19 presudila je industriji turizma i putovanja i naša država se mora okrenuti proizvodnji i novim tehnologijama. Ovo je sada upozorenje, svaka daljnja kriza može dovesti u pitanje funkcioniranje i sigurno djelovanje države kroz institucije.

A svi želimo da nam država pruži osnovne usluge, besplatno školstvo, zdravstvo, javne usluge, sigurnost i mir, ali i manje poreze, parafiskalne usluge i razne namete. Pa se dalje spustimo na lokalnu razinu i pogledajmo da li imamo odgovarajuće usluge za poreze koje plaćamo lokalnoj samoupravi. Trogir će nakon razdoblja Jugoslavije prvi puta dobiti kompletno novi dječji vrtić u Planom. To je prvi dječji vrtić u samostalnoj Republici Hrvatskoj na području grada Trogira izgrađen i sufinanciran sredstvima Europske unije. Zbog čega nemamo novih osnovnih i srednjih škola, podružnica fakulteta i sportskih dvorana preupitajmo aktualnu gradsku vlast i gradonačelnika Antu Bilića iz redova SDP-a.

Hrvatska stranka prava kritizirala je SDP-ovu vlast za sprječavanje otvaranja dječjeg vrtića u novom pastoralnom centru Ivan Pavao Drugi na području Briga. Zbog ideoloških razloga i neprijateljstva prema Katoličkoj crkvi djeca vrtić neće vidjeti cijeli mandat, što je apsolutno nedopustivo da se lomi preko leđa najmlađih. Premda je raspisan natječaj za pristupnu cestu i krenuli su radovi, nažalost uporabna dozvola neće se moći izdati za naredno razdoblje.

Pa tako ostaje otvoreno da li će u novoj školskoj godini biti otvoren dječji vrtić. U periodu dok ovaj stoji neiskorišten i prazan, drugi na području Grada Trogira se otvaraju. Dječji vrtić Kaduljica u susjednoj općini Okrug je puno bolji i opremljeniji od trogirskih, ali i posve besplatan za roditelje s područja općine Okrug. Gradonačelniče zašto trogirski vrtići ne mogu biti besplatni za roditelje s područja Trogira? Gradonačelniče zašto građani plaćaju velike poreze, a nemaju visoku razinu kvalitete usluge?

Hrvatska demokratska zajednica kritizirala je gradonačelnika Grada Trogira zbog nedostatka rješenja za gospodarsku krizu i pomoći poduzetnicima, višekratne sanacije drvenog mosta, površnosti i populizma, ali i neispunjenih obećanja kao što su izgradnja kompletne kanalizacijske mreže, obnove kule Kamerlengo, šetnice Pantan – Soline, uređenja parka Garagnin, uređenje šetnice od Mastrinke do Arbanije, multimedijskog kina i POS stanova.

Na kraju, moramo dati podršku radnicima i brodograditeljima nekadašnjeg giganta Brodotrogira koji su izdani i „prodani“ od strane SDP-a i gradonačelnika Ante Bilića, a ne primaju dohodak od svibnja prošle godine. Ante Bilić je prozvan od saborskog zastupnika Mira Bulja za sudjelovanje u Nadzornom odboru kada su se stvarale sestrinske firme, a škver dokrajčio. Također, u privatizaciji Brodotrogira svoje prste su imali aktualni predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Svi oni su „debelo“ naplatili svoje loše odluke, a prije tri godine sa vlasnikom Dankom Končarom su potpisivali peticiju za spas brodogradnje. Svaka tri mjeseca radnici odlaze iz škvera bez otpremnine i naknade sa zavoda, a među njima ima i hrvatskih branitelja. Još jedna tužna priča iz Trogira.

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo