Podjeli

Kako je prošlo 15 mjeseci  od katastrofalnog potresa u Petrinji a obnova još nije stvarno ni započela, mi  vlasnici stanova  zgrade u središtu grada Petrinje koja ima crvenu naljepnicu  a posebno zgrade u Ulici Braće Hanžek 2 B želimo konkretne odgovore o tome što država kani napraviti s našom zgradom ali i što će biti sa stanarima već srušenih zgrada i koji je naš status.

Iz dosadašnjih neformalnih kontakata s odgovornima ali i sa stanarima srušenih zgrada, postalo je jasno da država nema jasan plan kako će riješiti stanare višestambenih zgrada i nema odgovora što će biti s njihovim vlasništvom i njihovom budućnošću.

Od svih nepogoda koje su nas zatekle, neizvjesnost je najgora jer nas drži  u položaju da ne možemo planirati svoju budućnost.

Kako je izvjesno da država nema jasnog plana za Petrinju već ima samo prijedloge parcijalnih rješenja i to za vlasnike kuća, ali ne i stambenih zgrada, mi želimo iznijeti svoje prijedloge i zahtjeve. Napominjemo da su najveći dio stanara zgrade u Ulici Braće Hanžek 2B u Petrinji hrvatski branitelji.

PROBLEMI U OBNOVI ZA KOJE ŽELIMO ODGOVORE  I NAŠI ZAHTJEVI

 1. Za vlasnike stanova čije su zgrade srušene ili će biti srušene (s crvenom naljepnicom) tražimo da se država jasno i glasno izjasni hoće li raditi zamjenske zgrade i stanove ili neće.

 1. Tražimo da se država jasno i glasno izjasni kakav će status stanara biti u slučaju izgradnje novih zamjenskih zgrada i stanova – odnosno da li će zamjenske stanove davati u vlasništvo (uz nadoplatu ili bez nje) ili misle zadržati vlasništvo nad stanovima kao državno. Što će u ovom drugom  slučaju biti s vlasništvom srušenih stanova i parcela ?

 1. Ukoliko ide obnova crvenih zgrada, tražimo da država obnovi  ne samo konstrukcijski dio obnove, već i sve zajedničke prostore (izolacija krova, dimnjaci, nabacivanje, instalacije struje i vodovoda, odvode, stepeništa, dimnjake, učvrsti balkone).

 1. Tražimo isto tako da država osigura mogućnost izbora za stanare teško oštećenih višestambenih zgrada, odnosno da ponudi otkup vlasništva po cijeni od najmanje 450 eura po metru kvadratnom, što je polovica etalonske cijene gradnje ili da ponudi vlasnicima stanova mogućnost izgradnje montažne kuće u zamjenu ukoliko imaju ili žele kupiti gradilište u Petrinji (Glini, Sisku) u zamjenu za njihovo vlasništvo u teško oštećenoj zgradi.

SPECIFIČNOSTI SITUACIJE NA BANOVINI

Takvim konkretnim pristupom odavno bi se riješili problemi stanara u višestambenim zgradama. Država ne može pogriješiti izgradnjom većeg broja zgrada i većeg broja stanova. Ukoliko ostane višak stanova, mogu se dodijeliti privremeno ili stalno obiteljima hrvatskih vojnika koji su stacionirani u Petrinji ili se u takve stanove mogu smjestiti izbjeglice iz Ukrajine kojima je potreban smještaj.

Treba naglasiti ponovo i ponovo jer to očito teško dolazi do ušiju odgovornih, da je spašavanje demografske situacije na Banovini daleko važnije od argumenata da država nema ništa s privatnim vlasništvom. Osim toga treba svima biti jasno da je u Zagrebu tržišna cijena kvadrata stana dvostruko ili trostruko veća od etalonske cijene gradnje a da je u Petrinji i Glini tržišna cijena stana znatno manja od etalonske cijene gradnje. Što znači da je u Zagrebu isplativo ulagati u obnovu svojih stanova, dok u Petrinji ili Glini nije, jer je uložena vrijednost odmah gotovo upola manja od tržišne vrijednosti.

Rezultat takvog stanja će biti (ili već jest) veliko iseljavanje i potpuni demografski slom na Banovini. Koji se, da budemo iskreni, već dogodio. Kome od odgovornih političara to nije jasno, treba se odmah ostaviti politike.

GDJE SMO SADA ?

Na Banovini su potrošena silna sredstva a nismo se pomakli od samog početka. Nema jasnog plana, nema konkretne ideje revitalizacije, novac se troši na besmislene projekte kao što su elaborati za dimnjake, privremeni krovovi za kulturne objekte koji su bili godinu dana na kiši a sada ih pokrivaju privremenim zaštitnim krovovima ali i dalje ne obnavljaju.

Tražimo da država bude učinkovita. Jasno postavljamo pitanje kako je moguće da je Češka obnovila svoje gradove i mjesta nakon razornog tornada u nekoliko mjeseci, kako je moguće da je Njemačka obnovila svoje gradove nakon katastrofalnih poplava u rekordnom roku. Mogao bih spomenuti i učinkovitost obnove nakon nekoliko potresa u bivšoj državi.

I konačno postavljamo pitanje, zašto naša država nije barem u pola tako učinkovita. Zašto našoj državi stanovnici nisu važni kao u nekim drugim zemljama s kojima se rado uspoređujemo?

Ili država čeka da se namire lopovi koji harače Petrinjom, provaljuju u oštećene stanove, odnose sve što se odnijeti može a nema ih tko zaustaviti i zaštiti vlasništvo jer su zgrade crvene, pa policija ne ulazi u takve zgrade i objekte.

NA ČEMU INZISTIRA MINISTARSTVO OBNOVE I RAZVITKA?

Kroz prepisku s Ministarstvom obnove i razvitka jasno je da oni žele uložiti minimalna sredstva u obnovu zgrade. Inzistiraju da moramo predati zahtjev za obnovu razine 2 a mi smo predali zahtjev za obnovu razine 3, što nam zakon omogućuje. Ako Ministarstvo to ne priznaje, neka donese rješenje o obimu i karakteru obnove na svoju odgovornost jer mi od svog zahtjeva ne možemo odstupiti.

No, Ministarstvo ne donosi nikakvu odluku i čeka da mi promijenimo svoj zahtjev da bi se mogli opravdati kako smo mi to tražili. Za to vrijeme obnova stoji. Ne zna se čak ni da li će zgrada u obnovu ili ipak u rušenje.

Ministarstvo obnove ne priznaje trošak elaborata koji su platili stanari .(Bivši gradonačelnik je obećao i jamčio da će to grad platiti. Nova gradonačelnica je suspendirala takve troškove obnove pa su trošak platili stanari). Radi se o preko 80.000,00 kuna.

Ministarstvo obnove ali ni grad ne priznaju troškove uklanjanja dimnjaka koji su opasno ugrožavali zgradu i okolinu. To su sve platili stanari iz svoje pričuve.

Ovim javnim istupom zahtjevamo da odgovorni  detaljno isplaniraju rješavanje ovih problema Banovine, daju jasne odgovore i rokove. A ako to nisu u stanju, kako onda mogu voditi ovu zemlju ili bilo koju organizaciju?

Dragi naši političari svih boja i ideologija, odredite prioritete, dajte stručnjacima da isplaniraju i dajte građanima da se izjasne. Ovo što se događa nakon potresa u Zagrebu i na Banovini je sramota pred Europom i svijetom za vas i za nas.

Možda bismo mi stanari trebali tražiti izravnu pomoć zemalja EU jer naša vlast to nije u stanju riješiti?

Stanari zgrade s crvenom naljepnicom u Ulici Braće Hanžek 2B u Petrinji

(Eventualni kontakt predstavnik stanara Milan Brigljević, [email protected]  mob. 092 241 00 44)


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo