Podjeli

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje se dosad svojim smiješnim kaznama državnim dužnosnicima predstavilo kao kamilica za posvemašnju korupciju koja vlada ovom zemljom to je potvrdilo i u svojoj posljednjoj odluci. Ono se bavilo poslovanjem najznačajnije državne tvrtke , Hrvatske elektroprivrede, pa je u duhu svojih dosadašnjih odluka samo još jednom demonstriralo da je na određeni način produžena ruka dnevne politike u manipuliranju javnim mnijenjem.

             Povjerenstvo na čelu s Natašom Novaković odbilo je prijavu protiv premijera Andreja Plenkovića da je na mjesto predsjednika Uprave HEP-a imenovao svojeg stranačkog i zavičajnog prijatelja Franu Barbarića nakon formalnog natječaja i protivno uvjetima natječaja. U istom postupku protiv ministra energetike i zaštite okoliša Tomislava Ćorića koji je u svojstvu predsjednika Skupštine HEP-a utjecao na odluku Vlade da se za člana Uprave HEP-a postavi njegov vjenčani kum Petar Sprčić,  Povjerenstvo će otvoriti postupak zbog moguće povrede načela savjesnosti i nepristranosti. To znači, a to ne bi bilo iznenađenje, da će tog državnog dužnosnika osloboditi svake odgovornosti odnosno smiješne novčane kazne kakve je dosad Povjerenstvo izricalo državnim dužnosnicima.

Dok su se u posljednje vrijeme kontrolirani javni i komercijalni mediji na dugo i široko bavili slučajem sad već bivšeg ministra zdravstva Milana Kujundžića i njegovom imovinskom karticom i poslovima s njegovom suprugom zbog čega je i smijenjen, iako je u pozadini bilo njegovo ugrožavanje financijskih interese nekih medicinskih firmi, ti isti mediji ne bave se poslovanjem i mutnim poslovima najveće javne tvrtke od  strateške važnosti Hrvatske elektroprivrede. Ne radi se dakle samo o jednom ministru koji ne koristi svoju pamet da bi koristio narodu, nego prije svega da se izmišljaju modeli kako prevariti državu i oguliti narod koji još uvijek takvoj vladajućoj kasti plješće.

Kad je u pitanju ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić njegova lista sumnjivih poteza i promašaja u njegovoj nadležnosti je već duga, a najavljuju se i novi sumnjivi poslovi. Prije toga on je bio prokurist u tvrtki bez zaposlenih svoje žene Dubravke Sinčić koja je prihodovala značajne svote. Ovih dana jedan tjednik otkriva novu aferu u Hrvatskoj elektroprivredi u koju je uključen umirovljeni general Miljenko Filipović sada na dužnosti šefe korporativne sigurnosti u HEP-u. Iako je od završetka rata prošlo 25 godina i hidroelektrane u sastavu Hrvatske elektroprivrede nisu bile ugrožene navodnim minskim poljima, zbog jedne tzv. “paštete” pronađene u blizini hidroelektrane Dubrovnik Miljenko Filipović predlaže razminiranja svih postojećih vaćih i manjih elektrana po planu u vrijednosti od 100 milijuna kuna. Treba podsjetiti na najvažniju činjenicu, a ta je da HEP akumulirao čak 4 milijarde kuna neutrošenog novca. To potječe još iz doba vladavine Kukuriku koalicije na čelu s budućim predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem kad je njegova vlada donijela odluku o poskupljenju električne i toplinske energije za 25 odnosno 30 posto na ime novih investicija. To je bio ozbiljan udar na standard građana kao što je s takvim cijenama i danas. Međutim otada do danas ni jedna investicija nije realizirana, ali je zato prosječna plaća u HEP-u te godine iznosila vrtoglavih čak 25.000 kuna, što je doduše kasnije smanjeno na solidnih 10.000 kuna. Prosto rečeno HEP guli hrvatske građane navodno radi izgradnje novi kapaciteta, ali kad njih nema ni ministru ni Vladi nije palo na pamet da predlože smanjenje tako povišene cijene energije.Naravno nije odgovoran u ovom slučaju samo ministar Ćorić, nego i sam predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić i predsjednik Nadzornog odbora Goran Granić, a u krajnjoj liniji i sam premijer Andrej Plenković

Tu priča o nekontroliranom energetskom sektoru ne prestaje, pa se treba upitati što i kako radi Hrvatska regulatorna agencija HERA u kojoj prosječna neto plaća iznosi 19.377 kuna. Hrvatski operator prijenosnog sustava kraticom HOPS  (predsjednmik Tomislav Plavšić) imao je u 2018. godine dobit prije oporezivanja, kamata i amortizacije (EBITDA) u visini od 566 milijuna kuna, a tvrtka je uzela kredit za plaćanje fiktivnih računa HEP-u. U istoj godini JANAF (predsjednik uprave Dragan Kovačević – HNS) koji upravlja hrvatskim naftovodom imao je dobit prije oporezivanja od 481 milijun kuna. Te dvije tvrtke imaju ukupno na raspolaganju oko milijardu kuna koje ne uspijevaju potrošiti. Sve to spada u resor ministra Tomislava Ćorića iza kojega pak stoji moćni privatni energetski lobi okupljen iza “Prvog plinarskog društva” kao glavnog snabdjevača Hrvatske ruskim plinom. Taj moćni lobi sačinjavaju djed Tomislava Ćorića Vukašin, potom najveći prodavač električne energije Hrvatskoj Vuk Hamović, sin nekadašnjeg jugoslavenskog generala,potom direktor “PPD-a” Pavao Vojnovac i Vojin Lazarević. S takvom personalnom pozadinom Tomislav Ćorić koji ne krije svoje ambicije može ići tako daleko da u slučaju otkaza jednog visokog dužnosnika u HEP-u onima koji su se tome usprotivili može kazati “ili on ili ja”.

Takav ministar ni u drugom sektoru svojeg portfelja, zaštiti okoliša, ne obazire se puno na mišljenje javnosti ili odluke službenih organa. Cijela zemlja suočena je na državnom i lokalnoj razini s problemom otpada i njegovog rješavanja. U tome on dosad nije učinio ništa, ili vrlo malo što bi kao ministar zaštite okoliša trebao djelovati. Ali zato štiti svoju simpatiju i ljubimicu Nellu Slavicu koja je s dvije stranačke iskaznice a bez potrebnih stručnih uvjeta izabrana za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka. Unatoč nekoliko instanci, pa tako i posljednje iz Državnog inspektorata koje su donijele odluku da je Nella Slavica nezakonito izabrana u konkurenciji s braniteljicom i stručnjakinjom Ljiljanom Zmijanović, Tomislav Ćorić ne poduzima ništa. Naravno, vodeći tiskovni i elektronski mediji, uz rijetke iznimke, znakovito šute kad je u pitanju i sam ministar Ćorić i energetski sektor. Odgovor leži u brojnim reklamama koje tim medijima plaća HEP, kupujući na taj način njihovu šutnju.

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika