Podjeli

Ivo Milatić je Predsjednik upravnog vijeća Agencije za ugljikovodike (AZU – https://www.azu.hr/hr-hr/o-nama/organizacijska-struktura/ ) a Marijan Krpan njen predsjednik Uprave u drugom mandatu.

AZU je zadužena i za razvoj geotermalnih energetskih projekata u RH. Izdavanje dozvole za pridobivanje geotermalnih voda koji započinje postupkom provedbe nadmetanja za odabir najpovoljnijeg ponuditelja za istraživanje geotermalnih voda, a završava sklapanjem ugovora o eksploataciji geotermalnih voda.

Primjetna je medijsko politička kampanja forsiranja geotermalnih projekata iako su evidentno slabo pripremljeni od strane AZU.

U itervjuu Ivanu Brodiću, 28. veljače 2024. g Krpan na pitanje Kakva su europska iskustva, ako se ne varam najdalje su u sektoru došli Nizozemci?

„U sektoru geotermalne energije najviše su uspjeha imali Talijani. U Italiji je u proizvodnji Larderello, najstarija geotermalna energana na svijetu koja električnu energiju proizvodi već sto godina što ujedno potvrđuje da su geotermalni projekti dugoročno rješenje budući da vijek proizvodnje traje dok se energija u ležištu kontinuirano obnavlja.

Snaga Larderella iznosi 850 MW što znači da su naše procjene potencijala Hrvatske koje do 2050. iznose 1 500 MW potpuno ostvarive.“

A Vladislav Brkić, predsjednik Hrvatske udruge za geotermalnu energiju (HUGE) i dekan Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu, 2. 11. 2023. Za Nacionalov MegaWatt,  navodi..

 “..Geotermalni potencijal Hrvatske postoji zahvaljujući izrađenim mnogobrojnim bušotinama za potrebe istraživanja i eksploatacije nafte i plina, postoje znanje i ljudski potencijali kao i stručne udruge koje mogu pomoći u što većem iskorištenju geoenergije. Budući da su raspoloživi podaci izbušenih bušotina, procjene su da bi Hrvatska mogla izgraditi geotermalne elektrane ukupne snage i do 500 MW.”

Neovisni energetski konzultant Dalibor Mikulić i u razgovoru za Index smatra da se iz geotermalnih izvora može sigurno dobiti dodatnih 440 MW, a ostalo ovisi o ulaganjima i mogućim otkrićima, slično kao i dekan Brkić.

Međutim značajno je pročitati  HGK Top 10 apsurda koji otkrivaju muke investitora u obnovljive izvore energije u Hrvatskoj, objavljene 1. travnja 2024.

Prema tzv. Position Paper-u, HGK konstatira da Hrvatska vjerojatno neće ispuniti cilj zacrtan u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti o instaliranju 1500 megavata novih projekata obnovljivih izvora energije do kraja 2024. godine.

Još je zanimljivija točka 9.) Prema podacima Agencije za ugljikovodike, ukupni kapacitet za izgradnju geotermalnih elektrana u RH jest 1000 megavata, a dosad je izgrađena samo jedna elektrana priključne snage 10 megavata. Država je pak za geotermalne projekte Programom državnih potpora ponudila kvotu od samo 20 megavata, a natječaj na koncu nije niti objavljen.

Kako Andrej Plenković može “gutati“ predizborna Geotermalna Potemkinova Sela koju mu servira zemljak Ivo Milatić?!?

 

Anđelko Jeličić

Foto: Sabor RH – youtube

Poveznice:

https://www.poslovni.hr/hrvatska/imamo-veliki-geotermalni-potencijal-a-istrazivanja-koja-su-u-tijeku-mogla-bi-gradovima-i-opcinama-omoguciti-da-toplu-vodu-iskoriste-za-grijanje-ili-proizvodnju-elektricne-energije-4431668?fbclid=IwAR2720i3c4vmwmE_bnJVfpZQFDTWMPWkImFESX8rMoZdIebx3oKWcivvTPs_aem_AcDcKRU-Vh4_CXnO2_2fo_4H57dyorGRpj8XwqbbAAmdokwM8SIKUmOlKtzCsNeRiTHc5CfJM2SqYZlfvMk1DgRV

https://www.nacional.hr/vladislav-brkic-geotermalni-kapaciteti-hrvatske-su-ogromni-a-to-su-najbolje-prepoznali-bjelovar-i-karlovac/

https://www.index.hr/vijesti/clanak/energetski-konzultant-hrvatska-za-10-godina-ostaje-bez-vlastite-nafte-to-je-opasno/2546881.aspx

https://forbes.n1info.hr/aktualno/top-10-apsurda-koji-otkrivaju-muke-investitora-u-obnovljive-izvore-energije-u-hrvatskoj/


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika