Podjeli

˝SINDIKAT HRVATSKIH VETERANA˝ ZADAR

 

Zahtjev za pristup informacijama ministru Tomi Medvedu!

 

Ministarstvo hrvatskih branitelja

kabinet ministra Tomo Medveda

Trg Nevenke Topalušić 1

10000 Zagreb

[email protected]

[email protected]

Štovani ministar Tomo Medved,

obraćamo Vam se ˝Zahtjevom za pristup informacijama˝ s obzirom da u najviše slučajeva Vaša dosadašnja obećanja nisu urodila plodom i ostala su samo mrtvo slovo na papiru dok na naše dopise ne odgovarate!

Naime, jedini put kad ste naš Sindikat primili u resor Ministarstva hrvatskih branitelja bilo je 24.11.2020. godine. Prema Vašem obećanju koje ste nam tad dali trebali ste osobno biti nazočni kao i ministar MZZO-a Josip Aladrović koji je već bivši zbog afere koja se istražuje! Naravno da na kraju na tom sastanku nitko od vas dvoje ministara nije našao za shodno pojaviti se pravdajući se navodno ˝neodgodivim obvezama˝. Niste htjeli iz prve ruke saznati sa kojim problemima se mi svakodnevno susrećemo na terenu sa našim članovima u Sindikatu.

Poslali ste nam svog državnog tajnika MHB-a gosp. Darka Nekića koji je vodio sastanak dok su uz njega sudjelovali i državna tajnica Majda Burić i pomoćnica ministra Melita Čičak iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te zamjenik ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje gosp. Ivo Bulaja.

S naše Sindikalne strane sastanku su nazočili slijedeći predstavnici: povj. Matjaž-Mate Debeljak HRVI,  zamjenici Željko Klasanović HRVI i Ivan Božić, medijski moderator Petar Sikirić, tajnik SSH Darko Idžaković i član predsjedništva SSSH, vanjski koordinator Željko Petko pukovnik, vanjski koordinator Jozo Ribičić stožerni brigadir, Zvonko Ćulina policijski inspektor-časnički namjesnik i odvjetnica gđa. Sandra Đurin iz Nove Gradiške.

 Tema razgovora sastanka bili su slijedeći: pitanja i problemi iz mirovinskog osiguranja HRBDR-a, zaštita statusa i prava udovica iz DR-a, briga o zdravlju HRBDR-a, mirovine i prava za agresore, vojna arhiva, prijedlozi o izmjeni i dopuni Zakona o civilnim žrtvama rata, prava mobiliziranih osoba u DR-u koja su bila u radnom odnosu.

Na tom sastanku nam je državni tajnik gosp. Nekić objasnio Vaš plan o pilot-projektu u vezi digitalizacije vojne arhive koja je trebala rujna ove godine ugledati svjetlo dana. Prema dostupnim podacima koje smo dobili to se ipak neće dogoditi. Po ne znam koji puta ste prevarili hrvatske branitelje (veterane) obećavajući nam već unaprijed propali projekt kao već gotovu stvar. A da je obećanja ludo radovanje i da se od toga ne živi, to nam je dokazao i Vaš državni tajnik gosp. Nekić kad nam je obećao dostaviti ˝Zapisnik sa sastanka u resoru ministarstva˝ koji se usprkos pustim požurnicama i zahtjevima s naše strane koje smo mu do sada uputili u vezi dostave istog – do danas nije udostojao ispuniti!!!!

Saznali smo da uz svu volju i tkz. napor koju vaša nesposobna birokracija ulaže u taj Vaš pilot-projekt zbog obima posla i dokumenata koje treba digitalizirati za konačnu arhivu nije moguće završiti do kraja rujna kako ste sami govorili i obećali.

Pitanje jest da li će ta famozna digitalizirana vojna arhiva ugledati svjetlo dana u slijedećih 10. godina stoga Vam postavljamo konkretno pitanje: ˝Zbog čega niste i nećete izvršiti dato obećanje˝?

 Podsjećamo Vas, da bi Vam prije svega hrvatski branitelji (veterani) i članovi njihovih obitelji trebali biti prioritet u postupku za rješavanje problema, a nikako pilot-projekt. Sama pomisao da Vam hrvatski branitelji (veterani) na dnevnoj bazi služimo u svrhu pilot-projekta je sama po sebi nakaradna i za svaku osudu!

 Jeste li svjesni da bez sređene i digitalizirane vojne arhive Vi namjerno opstruirate hrvatskim braniteljima (veteranima) dokazivanje svog učešća u DR-u jer na vojnim komisijama izjave svjedoke (suboraca) koje su uvjerene kod javnog bilježnika Vi jednostavno rušiti kao negativno rješenje.Nadalje, hvalite se kako ste Vi i hrvatska vlada na čelu sa Vašim predsjednikom Vlade omogućili povrat ukradenih 10% mirovina HRVI-a iz 2010. godine. Odgovorno tvrdim da to nije istina i da govorite neistine to jest lažete i obmanjujete širu javnost! Prije svega, tadašnja HDZ-ova vlada na čelu s Jadrankom Kosor ukrala je 10% mirovina od jednom i dan danas je ta odluka (odredba) na snazi dok Vi sad obećavate povrat u dva dijela po 5% u razmaku od pola godine.

Tražimo od Vas da nam pojasnite tu vašu matematičku formulu u kojoj tvrdite da se vraća tih famoznih 10% ukradenih mirovina zbog kojih bi svi mi branitelji HRVI-i trebali biti u najmanju ruku zahvalni cjelokupnoj vladi. Od tog vremena prošlo je punih 23. godine, 10% svaki mjesec, puta 12 mjeseci godišnje, puta 23. godine! Jeste li uračunali kamate kao i zatezne kamate na povrat tog harača za svih 23. godina kao i godišnja usklađivanja mirovina i ako je, objasnite nam tu čarobnu formulu da konačno i mi građani budemo matematički pristojno obrazovani građani ove Lijepe Naše!

Pitamo Vas zbog koga i kome je u interesu da je stanje u Hrvatskoj ˝status quo˝? U javnom prostoru se ponavlja da smo svi isti, da smo jednaki, da je Hrvatska država naša Domovina! Politički vrh svih ovih godina i razne krovne udruge proizašle iz DR-a na obljetnicima imaju puna usta hvale za naše uspjehe, zasluge i žrtvu koji smo iznijeli tijekom veliko srpsko četničke agresije na našu Domovinu, sa onim istim sa kojim ste danas Vi osobno u koalicijskoj vlasti!

Tapkate nas po ramenu, obmanjujete širu javnost sve dok su upaljeni reflektori kamera, a kad se ona ugase proglašavate nas ludim, opasnim, paramilitantnim grupama ili pojedincima, lopovima, nasilnicima, marginalcima! Proganjate nas, zatvarate, sudite i na kraju osudite bez ikakve osnove i dokaza. Konačna istina je da stvarno nismo isti, pravda i pravo nije dostupno podjednako za svakog ponaosob!

Pitamo Vas zbog čega gajite toliko empatija, zavisti, ljubomore i netrpeljivosti naspram nas koji smo ’91-’95 bili spremni dati svoje živote! Vi koji sebe smatrate moralno domoljubnim, pitamo Vas tko je omogućio zakon o aboliciji da se oslobode svi oni koji imaju krivnje za djela zločina tijekom DR-a, članove paravojnih formacija i JNA vojske u agresiji na Hrvatsku Državu?

Sve ono u što smo vjerovali nikad se nije ispunilo. Mi branitelji (veterani) ostali smo samo slike prošlosti onih vremena ponosa. Blijeda slika koja pomalo odlazi, gasi se. Svakodnevno sve nas manje ima, dnevno umire više od 18 branitelja, starosti u prosjeku ni 60 godina, a da to nikog ne zabrinjava, pa čak ni Vas ministar Tomo Medved!

Odlazimo na sprovode, polažemo cvijeće i palimo svijeće, prisjećamo se svojih poginulih, umrlih suboraca, a da pri tom Vi svi skupa, zaboravljate na nas žive koji smo ostali. Napokon ste uspjeli ubiti sve u nama! Svaku vjeru, nadu i ljudskost. Uspjeli ste podijeliti branitelje, zavaditi nas dijeleći mrvice sa svog obilatog stola! Usput ne zaboravite da taj obilati stol plaćamo mi, mi ga opskrbljujemo i zbog nas Vi živite kako živite!!!Gdje su Vam rezultati tog vašeg uspjeha sa kojim se svakodnevno dići i hvali Vaš premijer i predsjednik stranke? Što ste učinili osim što ste nas, našu djecu i buduće naraštaje stoljećima unaprijed zadužili i stavili u robovlasničke okove?

Pitamo Vas također tko je kriv za privatizaciju, prodaju strateških poduzeća, banaka, stanja u mirovinskom fondu, zdravstvu, rasprodaji slavonskih ravnica, otoka, male mirovine, siromaštvo, odlazak mladih obitelji iz Lijepe Naše, stanja sa našom braćom u Herceg Bosni i u konačnici tko je kriv za stanje i društvo u kojem se trenutno nalazimo?

Na kraju bismo htjeli znati samo jednu stvar: ˝Gdje su Vam granice i koju cijenu moramo platiti svi skupa u Hrvatskoj da si politička elita zadovolji svoj ego, narcizam i osobna bogaćenja?

S poštovanjem,

povj. SHVZ-a

Matjaž-Mate Debeljak HRVI

U Zadru, 16.03.2023.


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji