Podjeli

Teritorijalni Ured SSSH Zadar C.F. Bianchija 2, 23000 Zadar

SSH-SPHBZ

Sindikalna Podružnica Hrvatskih Branitelja Zadar (SPHBZ) – proširenog tipa

pri Samostalnom Sindikatu Hrvatske u sklopu Saveza Samostalnih Sindikata Hrvatske

povjerenik SPHBZ-a Matjaž-Mate Debeljak HRVI

mob: 095/364-2242

mail: [email protected]

 

Rezime sastanaka u Ministarstvu hrvatskih branitelja Zagreb koji se održao 24.11.2014. godine između predstavnika SPHBZ-a (Sindikalne Podružnice hrvatskih branitelja Zadar – proširenog tipa) i državnog tajnika MHB-a gosp. Darka Nekića, državne tajnice Majde Burić i pomoćnice ministra gđa. Melite Čičak iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te zamjenika ravnatelja HZZO-a gosp. Ive Bulaje.

Sastanak SPHBZ-a u Ministarstvu hrvatskih branitelja – Foto – medijski moderator SPHBZ-a Petar Sikirić

 

Poštovani hrvatski branitelji/ce, u Zadru već četvrtu godinu zaredom djeluje Ured Sindikalne podružnice hrvatskih branitelja Zadar – proširenog tipa. SPHBZ je upisana u evidenciju Sindikata i prijavljena Hrvatskom Zavodu za statistiku kao organizacijski dio Sindikata. SPHBZ djeluje pri Samostalnom Sindikatu Hrvatske (SSH), a u sklopu Saveza Samostalnih Sindikata Hrvatske (SSSH). Ured SPHBZ-a je u Zadru, na adresi C.F. Biancija 2, pri TU SSSH.

 

Razlog osnivanja SPHBZ-a?

Nakon Domovinsko obrambenog rata osobno sam se godinama borio s državnim institucijama i njihovom administracijom u ostvarivanju svojih prava. Olakotna okolnost mi je bila poznavanje pravnika TU SSSH Vedrana Uranije i kroz razgovor došli smo na ideju o osnivanju Sindikata za hrvatske branitelje. Našu ideju velikodušno su prihvatili gospoda iz SSH koji su i sami sudionici – Dragovoljci Domovinskog rata predsjednik Željko Govedić i tajnik Darko Idžaković bez čije pomoći Sindikat ne bi bio registriran. Za sada djelujemo kao Sindikalna podružnica na području cijele RH, a slijedeće godine nam je cilj registrirati se u Samostalni Sindikat hrvatskih branitelja. Trenutno imamo oko 200-ak članova s tim da taj broj svakodnevno raste.

 

Plan i program rada SPHBZ-a?

Svrha SPHBZ-a je pružanje pravne i socijalne pomoći našim članovima u ostvarivanju njihovih radnih, socijalnih i mirovinskih prava, pisanja žalbi, zastupanja u sporovima, pisanje podnesaka prema institucijama, pisanju preporuka Ministarstvu Hrvatskih Branitelja RH i svim institucijama kako na državnoj tako i na lokalnoj razini. Naravno tu je i pomoć pri uspostavi kontakta članova prema pravnicima SSSH-a i Ministarstvu Hrvatskih Branitelja RH.

 

Problemi s kojim se hrvatski branitelji/ice i članovi njihovih obitelji svakodnevno susreću?

Napraviti ću Vam kratki rezime problema s kojim se svakodnevno susrećemo:

Problemi iz mirovinskog osiguranja:

–          prijevremena mirovina za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata, naknada za hrvatske branitelje – Dragovoljce, usklađivanje mirovina kad je u pitanju dragovoljačka naknada, ostvarivanje prava na nasljeđivanje mirovina za supruge umrlih hrvatskih branitelja nakon Domovinskog rata (zbog bolesti, nesreća ili suicida), povrat umanjenih mirovina iz 2010. i 2014. godine hrvatskim braniteljima, dodatak od 0,50 lipa po danu borbenog sektora, dionice hrvatskih branitelja i isplata dividendi, najniža mirovina za HRBDR-a.

Zaštita statusa i prava udovica iz Domovinskog rata:

–          zaštita statusa i prava udovica iz Domovinskog rata i nakon njega, status ostvarivanja Dragovoljca za žene braniteljice sa prve crte i one koje su radile pri HV.

Prava mobiliziranih osoba u Domovinskom ratu koja su bila u radnom odnosu:

–          ostvarivanje braniteljskih prava mobiliziranim osobama koje su bile u radnom odnosu a koji su vraćeni na radno mjesto, a svoju radnu obvezu su izvršavali na prvoj crti bojišnice u vrijeme Domovinskog rata, problemi priznavanja radnog staža za period proveden u ratu u dvostrukom trajanju, ostvarivanje statusa hrvatskog branitelja.

Briga o zdravlju hrvatskih branitelja:

–          sistematski pregledi, nemogućnost obavljanja ostalih liječničkih kontrola branitelja zbog COVID-19, vještačenje hrvatskih branitelja u vezi pokretanja statusa HRVI-a, participacija za lijekove, problemi oko dnevne bolnice, ostvarivanje prava za rehabilitaciju u Toplicama, Veteranske bolnice i njihov rad.

Vojna i medicinska arhiva:

–          rješavanje problema hrvatskih branitelja od strane HZMO/HZZO, prikupljanje potrebne dokumentacije hrvatskih branitelja, opći obračun mirovina i obračun za prijevremenu starosnu mirovinu za branitelje, obračuna mirovina po borbenom i neborbenom sektoru, vojna arhiva, arhiva u HZMO-u, liječnički kartoni za HRBDR-a prije Domovinskog rata, liječnička komisija u HZMO-u za HRBDR-a, popis nezaposlenih hrvatskih branitelja, popis branitelja koji ostvaruju naknadu za nezaposlene hrvatske branitelje, popis socijalno i zdravstveno ugroženih hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji koji nisu ostvarili svoja prava i žive bez ikakvih primanja.

Potreba za hitne izmjene i dopune Zakona o hrvatskim braniteljima:

–          kad će se izjednačiti prava u Zakonu o hrvatskim braniteljima za DVO i OSO, ostvarivanje prava hrvatskih branitelja koji su bili u postrojbama HV-HVO, stambeno zbrinjavanje hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, problemi naplate odštete logoraša i zatočenih HRBDR-a, rješavanje stambenog pitanja i statusa hrvatskih branitelja koji su dobili stan na području posebne državne skrbi.

Prava koja ostvaruju agresori preko HZMO-a u RH:

–          mirovine za agresorsku vojsku, prijedlog o izmjeni i dopuni Zakona o civilnim žrtvama rata koji ide na ruku gore navedenim, registar agresora, registar dezertera, registar ratnih profitera.

 

Koliko ste do sada imali uspjeha u vašem radu?

Do sada u radu imamo sveukupno uspjeha između 60-70%. Samo ove godine usprkos pandemiji COVID-19 napravilo se preko 450 dopisa prema raznim institucijama. Tu su požurnice, zamolbe, žalbe, tužbe, potraživanje liječničke dokumentacije kao i dokumentacije iz vojne arhive, zamolbe za jednokratnu nepovratnu financijsku pomoć socijalno ugroženim hrvatskim braniteljima itd.

 

Da li postoji suradnja s državnim institucijama i kojima?

Što se tiče suradnje s lokalnim i državnim institucijama situacija je slijedeća: 

Na lokalnoj razini imamo jaku dobru suradnju s Područnim uredima MHB-a s gđa. Amalijom Mišlov-Blagojević i gđa. Vesnom Mravunec te njihovim uredima kao i Vojnim Odsjekom Zadar s gosp. Duškom Bašićem. Što se pak tiče suradnje s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje kako u Zadru tako i na području cijele RH tu već dolazi do određenih problema i zastoja.

 

Suradnja s državnim institucijama ovisi od predmeta do predmeta. Resorno Ministarstvo hrvatskih branitelja tek nas je prošli mjesec prvi put primilo kod sebe na sastanku.  Rukovodstvo SPHBZ-a je već krajem 2018. godine uputili zamolbu MHB-a da nas uvrste u popis obavještavanja i suradnje kao i pozivanje na savjetovanja, javne tribine te učestvovanja na radnim sastancima na kojima sudjeluju i ostale udruge proizašle iz DR-a. Odgovor koji smo dobili 2019. godine bio je da MHB-a drži dobrodošlim svaki poticaj i inicijativu za pomoć HBDR-a kako bi se unaprijedila kvaliteta njihova života i položaja u društvu ali da su nas dužni izvijestiti kako nisu u mogućnosti udovoljiti našem zahtjevu za ostvarivanjem suradnje zbog utvrđenog Pravilnika gdje stoji da svi subjekti uključujući i udruženja hrvatskih branitelja koja nisu udruge iz DR-a ne mogu prisustvovati na raspravama u MHB-u.

 

Je li se u međuvremenu nešto promijenilo u vezi suradnje SPHBZ-a i MHB-a?

Naravno da je došlo do promjene. Prije svega zbog našeg napora u radu na terenu s članovima SPHBZ-a i rješavanje njihovih problema.

Prošli mjesec obratili smo se ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu s zamolbom da primi predstavnike SPHBZ-a na sastanak u Ministarstvo hrvatskih branitelja na kojem bi bili nazočni i sam ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i min. MZZO-a Josip Aladrović na što nam je došao pozitivan odgovor od ministra Medveda.

 

Sastanak se održao 24.11.2020. godine u 12.00 sati u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Sastanak SPHBZ-a u Ministarstvu hrvatskih branitelja – Foto – medijski moderator SPHBZ-a Petar Sikirić

Nažalost zbog obveza sastanku nisu bili nazočni ministri Medved i Aladrović. Sastanak je vodio državni tajnik MHB-a g. Darko Nekić, a na sastanku su sudjelovali državna tajnica Majda Burić i pomoćnica ministra Melita Čičak iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te zamjenik ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje g. Ivo Bulaja.

 

S naše Sindikalne strane sastanku su nazočili slijedeći predstavnici:

povjerenik SPHBZ-a Matjaž-Mate Debeljak HRVI,  zamj. povj. SPHBZ-a Željko KLasanović, general-bojnik, 100% HRVI I. skupina, zamj. povj. SPHBZ-a Ivan Božić, medijski moderator SPHBZ-a Petar Sikirić, tajnik SSH Darko Idžaković i član predsjedništva SSSH, vanjski koordinator SPHBZ-a Željko Petko, pukovnik, vanjski koordinator SPHBZ-a Jozo Ribičić, stožerni brigadir, Zvonko Ćulina, policijski inspektor-časnički namjesnik i odvjetnica gđa. Sandra Đurin iz Nove Gradiške.

 

Tema razgovora sastanka bile su slijedeće:

pitanja i problemi iz mirovinskog osiguranja HRBDR-a, zaštita statusa i prava udovica iz Domovinskog rata, briga o zdravlju HRBDR-a, mirovine i prava za agresore, vojna arhiva, prijedlozi o izmjeni i dopuni Zakona o civilnim žrtvama rata, prava mobiliziranih osoba u Domovinskom ratu koja su bila u radnom odnosu.

 

Koji su rezultati tog sastanka?

Sam sastanak je trajao skoro 3 sata. Mjerodavne izvijestili smo o svakodnevnim problemima na terenu s kojima se mi u SPHBZ-u susrećemo, a s kojima MHB nije upoznat. Dogovorili smo nastavak razgovora u istom sastavu za 1. mjesec slijedeće godine u Zadru. MHB, MZZO i HZMO ponudili su nam suradnju u svakom pogledu. Nadamo se i želimo vjerovati da će se od slijedeće godine početi rješavati mnogi problemi naših članova u SPHBZ-u jer u konačnici cilj nam zajednički, a to je da naši branitelji i članovi njihovih obitelji konačno mogu ostvariti svoja prava koja ih po Zakonu o HBDR-a i pripadaju što do sada nije bio slučaj.

Sastanak SPHBZ-a u Ministarstvu hrvatskih branitelja – Foto – medijski moderator SPHBZ-a Petar Sikirić

 

Kako se financirate?

Naša Sindikalna podružnica hrvatskih branitelja Zadar – proširenog tipa financira se isključivo od članarine članova Sindikata. Godišnja članarina iznosi 240 kuna, a rukovodstvo Sindikata rad obavlja volonterski bez ikakvih naknada osim kada se ide na teren, a u tom slučaju podmiri se isključivo samo gorivo za automobil. Sve ostale troškove članovi rukovodstva snose sami od svojih primanja. Do sada se prema državnim institucijama nismo obraćali za nikakvom financijskom pomoći niti to imamo u planu. Jedino tako možemo djelovati samostalno i biti neovisni od svih, a istovremeno se možemo posvetiti svakom članu u pomoći ostvarenja njegovih prava.

 

U čemu se sastoji vaša pomoć ili na koji način pomažete hrvatskim braniteljima?

Naša pomoć za sve naše članove sastoji se od:

pružanje besplatne pravne pomoći članovima u ostvarivanju njihovih radnih, socijalnih i mirovinskih prava, pisanja žalbi, zastupanja u sporovima, pisanje podnesaka prema institucijama, pisanju preporuka MHB RH i svim institucijama kako na državnoj tako i na lokalnoj razini, pomoć pri uspostavi kontakta članova prema pravnicima SSSH-a i MHB RH.

 

Koji je Vaš daljnji plan i program rada u SPHBZ-u?

Cilj nam je prije svega:

razvijanje suradnje sa svim braniteljskim udrugama u svrhu promicanja vrijednosti Domovinskog rata, informiranje članova o provođenju odredaba zakona kojima se reguliranju prava hrvatskih branitelja i HRVI-a, povećati suradnju s Gradskim, Županijskim i Državnim institucijama, a u svrhu poboljšanja životnih uvjeta hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, praćenje odluka Gradskih i Županijskih skupština vezano uz hrvatsku braniteljsku populaciju, predlaganje projekata za poboljšanje uvjeta života hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, praćenje odluka Gradskih i Županijskih skupština vezano uz hrvatsku braniteljsku populaciju, predlaganje projekata za poboljšanje uvjeta života hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, obilježavanje obljetnica i promicanje vrijednosti Domovinskog rata, povećanje percepcije hrvatskih branitelja i opće populacije o vrijednostima Domovinskog rata i na kraju rad na promidžbi aktivnosti SPHBZ-a putem web stranice, fb-a i sredstava javnog   informiranja.

 

Svjedoci smo svakim danom da ima sve više siromašnih, obespravljenih, zdravstveno zakinutih građana u Hrvatskoj. Da ne govorimo o populaciji Hrvatskih branitelja iz Domovinsko obrambenog rata i članova njihovih obitelji. U javnost se plasira puno neistina o tome kako krasno i bajno žive hrvatski branitelji i njihove obitelji. Pitamo Vas bi li se mijenjali za takav život koji mi hrvatski branitelji/ice živimo, bolesni, izranjavani, napušteni od svih mogućih institucija, gdje naše obitelji nemaju za život dostojan čovjeka u 21. stoljeću, naša djeca odlaze u tuđinu zarađivati svakodnevni kruh. Znamo da novaca ima jer prema dostupnim informacijama svjedoci smo koje sve udruge primaju proračunsku novac, financiraju se razne novine, oprašta se enormni porezni dug pojedinim građanima RH  ali za hrvatske branitelje/ice i članove njihovih obitelji novaca u proračunu nema.

 

Novaca ima čak ˝Za ratnu odštetu agresoru˝ što je van svake pameti. Umjesto da Hrvatska naplati ratnu odštetu od Srbije zbog zločina, genocida i devastacije naše Domovine naše institucije to rade obratno. Očigledno da ima za sve osim za Hrvatske građane pogotovo nas koji smo bili u Domovinskom ratu i za naše članove obitelji.  Apeliramo, tražimo i molimo od svih nadležnih institucija da se konačno trgnu, te uz dužno poštovanje i vjeri da smo bolji ljudi, humaniji, donekle socijalno osviješteni, očekujemo i nadamo se da će se pronaći način da se ispravi nepravda prema hrvatskim braniteljima i vrati im se normalan i dostojanstven život kako to dolikuje za 21. stoljeće.  Hrvatski branitelj i članovi njihovih obitelji bi trebali biti prioritet u postupku za rješavanje problema nikako pilot-projekt.

 

Mogli bi ovako u nedogled ali iz priloženog je vidljivo da su hrvatski branitelji iz dana u dan stigmatizirani, obespravljeni, zakinuti čak i za ono najosnovnije. Nažalost, itekako smo upoznati sa ovom delikatnom materijom jer se s njom susrećemo iz dana u dan s našim članovima u SPHBZ-u. Nadamo se da je ovo početak pozitivne suradnje između resornih Ministarstava i nas kao predstavnike SPHBZ-a jer jedino sa upornošću, ustrajnošću i zajedničkim snagama možemo doći do cilja i ispraviti nepravdu koja se godinama vršila prema hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji.

 

povj. SPHBZ-a

 

Matjaž-Mate Debeljak HRVI

 

U Zadru, 11.12.2020.


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji