Podjeli

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

 

ZAUSTAVIMO „POREZNU REFORMU“ NA VRIJEME!

Ovakva porezna reforma imat će za posljedicu protjerivanje i zadnjeg hrvatskog građanina iz Hrvatske

 

Kao velika vijest za hrvatske građane nakon konačno završenih parlamentarnih izbora koji su održani u gotovo potpuno nereguralnim uvjetima, ministar financija Zdravko Marić odlučio je razveseliti naciju poreznom reformom osobnih primanja građana. Na prvu, zabljesnuli su naslovi o tome kako će plaće rasti i više od tisuću kuna. Točno, samo koje plaće?

Model koji naš (stari – novi) ministar financija nudi i zagovara, predstavlja samo pogodovanje i do sada moćnima i bogatima, a nikakvu poreznu reformu. Nevjerojatno je da su i HDZ i SDP licitirali u izbornoj kampanji tko će za koliko podići minimalnu plaću, a da je jedini rezultat takvog licitiranja podizanje plaća najbogatijima! Podaci koji se najavljuju pokazuju slijedeće:

 • Plaće do 5.000 kuna neto porast će do 50 kuna, znači maksimalno do 1%.

Takvu plaću prima otprilike 50% hrvatskih građana i tzv. „porezna reforma“ njih neće niti dotaknuti;

 • Plaće do 10.000 kuna porast će do 350 kuna. To predstavlja rast do maksimalno 3.5% i ti ljudi koji nisu ni sada preplaćeni, a i ne spadaju u najugroženiju kategoriju građana, nešto će i osjetiti;
 • Plaće od 25.000 kuna porast će 1.500 kuna ili 6%!

Znači, oni koji već i sada dobro žive i imaju visoka primanja, imat će još i više.

Pokret za modernu Hrvatsku drži ovakvu poreznu politiku iznimno neodgovornom i opasnom. Posljedica takvih promjena je, narodski račeno, „mazanje vrata“ debeloj guski. Pritom će oni koji ionako jedva preživaljavaju sa svojom plaćom, dobiti malo ili ništa, a oni koji ionako imaju visoka primanja, dobit će puno! Takva porezna politika koja će sadašnje male plaće zadržati na  niskoj razini, dovest će samo do novog vala iseljavanja iz Republike Hrvatske, što je „luksuz“ koji si Hrvatska više jednostavno ne smije dopustiti.

Pokret za modernu Hrvatsku zalaže se za porezno rasterećenje SVIH plaća, no pritom Vlada i država moraju voditi prije svega računa o glavnini građana koji  ni od svojih sadašnjih plaća ne mogu pošteno živjeti. Kako bi se situacija popravila svima, potrebna je STVARNA porezna reforma koja mora započeti dizanjem minimalne plaće na 5.000 kuna bruto. Takva minimalna  plaća omogućila bi rast plaća svima u prosjeku za 1.000 kuna – znači  osjetno dizanje minimalne plaće svim zaposlenima, uz porezno rasterećenje bruto plaće, tako da njen rast ne bi značio novi trošak za poslodavce!

U takvoj situaciji bilo bi prihvataljivo da se i najveće plaće, pogotovo u bruto trošku za poslodavce, rasterećuju i da im se omogući neto rast. Ovakav potez bi svakako biti pošten prema onima koji, prije sveg u IT biznisu, prodaju svoje znanje, ali isto tako  nepravedan, kada su u pitanju plaće onih koji ne žive od svog znanja i rada, već na jaslama države, lokalnih zajednica i milijun građana koji ih plaćaju kroz svoje male ili jedva prosječne plaće.

Stoga još jednom pozivamo ministra Marića i premijera Andreja Plenkovića da još jednom sve dobro izračunaju i još jednom dobro procijene što s predloženom poreznom reformom rade Hrvatskoj i hrvatskim građanima.

 

U Zagrebu, 12. srpnja 2020.

 

Pokret za modernu Hrvatsku

Predsjednik:

Damir Gašparović

 

Kontakt:

Damir Gašparović

098 34 24 90

[email protected]


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika