Podjeli

Promatram nova zbivanja u gospodarstvu, politici, kao i neka nova zbivanja koja se nakon parlamentarnih izbora dešavaju u državi pa sebi postavljam mnoga pitanja, ali i vama dragi Hrvati i građani ove naše napaćene Hrvatske.

Mnoga nova događanja me vesele, ali neka me još uvijek čine tužnim i zabrinutim. Pa počnimo sa onim lijepima koja treba istaknuti i kazati „hvala Ti Bože da je počelo“. Ali prije svega komentirao bi jedan lik, lik našeg Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, kojeg ja rado zovem Plenky. Bilo je mnogih kritika prethodno upućenim njemu i njegovoj politici, a koja je dovela do razdora u HDZu, ali i visokog nezadovoljstva kod mnogih hrvatskih građana, kao i dijaspore. Kritike su bile uglavnom utemeljene, barem što se tiče nepostupanja protiv korupcije, a zatim je uslijedio COVID19 i borba za turističku sezonu. Dobro je bilo kada je Plenky za tu borbu kazao da su, kao Vlada, svjesno preuzeli rizik porasta korone tijekom sezone, ali sa ciljem da se održi kakav-takav turizam u Hrvatskoj. Da, to je bilo mudro narodu reći otvoreno i transparentno obrazložiti politiku koju se on i Vlada provodili, i u tome su uspjeli. Turistička je sezona bila kratka, sad je već iza nas, a ostvarenje od 50-60% u odnosu na prošlu godinu svakako da veseli. Sva druga zbivanja koja gledamo nakon izbora, a posebno ovih dana, a iza kojih stoji Plenky, zaista vesele. Počela je borba protiv korupcije, uslijedila su uhićenja zločinaca iz Domovinskog rata, tu je i prijeko potrebno službeno izraženo žaljenje i pijetet prema poginulim civilima u Domovinskom ratu, bez obzira tko oni bili. Da, to je ljudski i to nam je potrebno. Svakako, zločine, bez obziru pod kojom zastavom bili počinjeni, treba procesuirati, jer ova država, a ni mi Hrvati nećemo na svoju dušu preuzeti ičije zločine. Ova je država vjekovima patila, a posebno danas želimo živjeti časno kako su nas naučili naši oci! Zločini u ime ičega, u ime ikakve ideologije i nadalje su samo zločini i mi ih nećemo! Zaključno, Plenky se sve jasnije promovira u najboljeg predsjednika Vlade kojeg je Hrvatska imala, i koji zna odgovoriti mnogim situacijama u ovom teškom današnjem trenutku. Svakako, u domeni ekonomije zamjeram još uvijek nedovoljan nivo znanja, ali o tome ću u onom drugom, lošem, dijelu ovog teksta. Zašto to kažem? Često se loš imidž brzo stekne i teško se to mijenja, ali mislim da svaki pametan i pozitivan čovjek mora biti objektivan što znači da i mišljenje u odnosu na neku osobu treba biti podložno promjeni. Dakle, ova kretanja protiv korupcije i slično vesele, ali ne i vrlo nezrela državna ekonomska politika.

Eto, dobili smo i novog predsjednika SDPa, druga Peđu, pa eto, SDP po starom. Nikako se ta Partija ne može odlijepiti od stare Yu-partije, partije koja pokušava održati u Hrvatskoj staru propalu ideologiju, pozivajući se pritom na zaštitu radnika koji su u njihovim glavama još uvijek oni stari „plavi kolari“ koji pjevaju: „Vi prezreni na svijetu, vi koje mori glad…“. U svemu tome Plenky trlja ruke, jer nakon pionira Bernadića dobio je novog pionirčića Peđu.

E sad, pustimo te političke igre, kao i nasmijavanje nacije od strane Predsjednika države pa idem na onaj drugi dio, ekonomija, ozbiljna politika, odnosno, znanje, vladavina prava i sustavi. Taj dio i nadalje je u dubokoj krizi znanja i spoznaja. Kako?

Svaki dan vidimo na TVu, dnevnoj štampi, i svim drugim medijima, afere, uhićenja, tužbe, privođenja na sud, u Remetinec, i slično. Problemi se eto nekako rješavaju i tome se veselimo pa kažemo „hvala Bogu krenulo je“. Represivni aparat stupio je na scenu, a iza svega stoji službena politika, jer tako je to u državama u tranziciji, pa i u Hrvatskoj. Cure informacije odasvud, tko je trebao znati za kriminal, tko je jeo u inkriminiranim prostorima, muljao u državnim poslovima i trošio novac poreskih obveznika, mutni novac našao se u stanu visoke sudske dužnosnice, i mnoge druge mutljavine, i sve to sad eto izlazi na vidjelo pa obzirom na „šutnju“ u prošlosti, sad nas to veseli. Uzvikujemo radosno „vladavina prava“, ali nisam siguran da znamo o čemu se radi. Shvaćamo li da ova država nema jasan sustav, nema jasne ciljeve, pa nema ni planove. Šlepamo se u ekonomiji na starom jugo-sistemu, a on je mrtav pa tu „vladavinu prava“ treba jasno gledati kao „loša vladavina lošeg prava“, kvazi sistem bez sistema. Eto danas smo imali oružani napad na samom Trgu Sv. Marka, što je Plenky komentirao da nitko nije kriv nego treba postrožiti prilaz zgradi Vlade, dakle nema učinkovitog sistema zaštite, kao i svih drugih podsistema.

Sabor donosi zakone kao da su recepti novih jela, a jela su maštovita pa ih je sve više. A ja se pitam, draga moja gospodo, vi političari koji vladate ovom državom, vi koji odlučujete o našoj svakodnevnici, vi koji donosite „mudre“ odluke, shvaćate li konačno da novim i novim zakonima, u sustavu koji ne funkcionira ne možete pokriti, a još manje riješiti probleme koji svakodnevno potresaju Hrvatsku. Jeste li se zapitali jeste li svi vi sukrivci u svim tim problemima koji nas guraju na dno ekonomija Europske unije. Shvaćate li da COVID19 sprječavamo preventivnim mjerama i nadzorom nad pridržavanjem mjera, a sve strukom i znanjem koliko ga imamo. Zar iz toga niste ništa naučili? Zar ne vidite da se sve to isto tako odnosi i na ekonomiju Hrvatske? Kad će te shvatiti da bez ekonomskog sustava, bez jasno određenih ciljeva ekonomije i društva uopće, sustava i ciljeva koji moraju biti nadstranački, Hrvatske ne može izaći iz krize? Zar vam nije jasno da smo ušli u doba kada nema više prostora za vaše djelovanje sistemom „pokušaja i pogrešaka“? Ovo je vrijeme znanja i novih rješenja koja osiguravaju život, kako kratkoročno tako i dugoročno. Zar vam nije jasno da gospodarstvo Hrvatske nema sustav, nego šumu zakonu koju vi nazivate „vladavina prava“, a onda se svakodnevno događaju problemi koji su nerješivi, jer zakonski sve štima, a ništa ne valja. Kad će te shvatiti što znači izgraditi ekonomski sustav, sustav koji u sebi ima sustav nadzora i sustav potpore realizaciji ciljeva? Kad će te shvatiti da teorija sustava predstavlja dio ekonomije i ekonomskog upravljačkog znanja? Zar ne vidite kako to razvijene ekonomije EUa rješavaju. Evo pogledajte kako Njemačka rješava problem korupcije. Jeste li čili za controlling koji je ujedno anti-koruptivni alat? Znam da niste, i ne čudim se, ali se čudim da vas uopće ne zanima znati i naučiti nešto o tome i pridonijeti preventivi korupcije što je nasušna potreba i alat koji svi razvijeni promjenjuju. Borba za sprječavanje korupcije počinje snažnim podsustavom preventive i nadzora. Pogledajte kako izgleda organizacija BAMFa, Ministarstva za kretanje stanovništva u Njemačkoj.

Pogledajte peti direktorij Section 500 „Operational Controlling“, a iznad njega, Predsjedniku, odnosno ministru, subordiniran Corruption Preventation Commissioner“, a što u Njemačkoj ima svaka državna institucija, svaka ozbiljna klinika, svako ozbiljno poduzeće, ukratko, svi koji odgovorno i ozbiljno obavljaju svoj posao. Surađivao sam sa njima, učio, donio u Hrvatsku pred skoro 15 godina, ali do danas rezultata nema. Znam, netko će reći „Hrvatska nije Njemačka“, da, točno da nije, ali ovdje se ne radi o ničemu posebnom, već samo malo znanja i puno političke volje. Imalo li je?

Evo analiziram jedan problem, problem veze ekonomske znanosti i politike. Dolazim do zaključka da mi ekonomisti, na neku temu, problem, ideju ili spoznaju, pišemo godinama, i objavljujemo. Ali primjena tih spoznaja, na lokalnom nivou, traje oko 10 godina dok lokalna politika to „čuje“, shvati i počne primjenjivati. Ako pogledamo na višu razinu vlasti, to znanje dopire znatno kasnije, oko 20 do 30 godina. Kod nas se, evo, približava 20 godina da se još uvijek ne govori o potrebi preventive kod korupcije, odnosno, izgradnje sustava i podsustava nadzora koji sprječava korupciju na samom početku, a ako se netko i drzne uči u nju, brže i lakše se sve otkrije. Sve dok se ne postavi sustav nadzora i korupcija prevenira, svi vi na vlasti pasivni ste suučesnici. Shvaćate li to? Shvaćate li, ili pak, znate li da postoji teorija sustava, te da sustav ne dolazi kao rezultat šume svakakvih zakona. Taj nivo neznanja u političkim krugovima, krugovima vladajućih, zabrinjava me i čini tužnim, kao znanstvenika, gospodarstvenika, dragovoljca, Hrvata…

Dokle god mislite da ovako kako do sada radite, znalački gradite učinkovit društveno-ekonomski sustav u Hrvatskoj, za vas svih vrijedi misao koju je jednom davno izrekao George Bernard Shaw: „Lažno je znanje štetnije od neznanja.“ A da je F. M. Dostojevski živio i pisao svoj roman u Hrvatskoj nazvao bi ga „Zločin bez kazne“.

Molim Boga da shvatite što radite, odnosno, što bi trebali raditi,,,, tako vam Bog pomogao.

Zaključno, događaju se promjene, dosta njih je dobro usmjereno, ali sve je to još uvijek malo i nedovoljno da Hrvatsku „odlijepimo“ sa dna ljestvice uspješnih ekonomija u EU.

 

Prof. dr. sc. Tihomir Luković


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika