Podjeli

Pitam se ovih dana kao i mnogi građani koga to uopće u političkom smislu SDSS predstavlja u Hrvatskoj ako na izbornim listama mnogih drugih političkih stranaka osobe srpske nacionalnosti sudjeluju potpuno ravnopravno kao i svi drugi građani Republike Hrvatske, i na kojima redovito dobiju višestruko više glasova od svih njih zajedno koji su u posebnoj izbornoj jedinici na izbornoj listi SDSS-a? Koga to uopće SDSS predstavlja ako sve osobe srpske nacionalnosti u Hrvatskoj imaju sva prava kao što ih imaju i svi drugi građani.  Zašto se uopće pridaje tolika ne pripadajuća  važnost jednoj političkoj stanci čija je, da budemo potpuno iskreni,  jedina važnost u činjenici da je trenutno „neophodna“ HDZ-u za očuvanje parlamentarne većine?

Naravno da je ljudski i civilizacijski odati počast nevinim civilnim žrtvama nakon VRO Oluja, pa i onima u Gruborima ili Varivodama, posebno jer svaka žrtva zaslužuje pijetet, no zar je moguće da su mirotvorci zaboravili što se događalo kroz četiri prethodne godine, četiri godine pravog pakla kroz kojeg su prolazile tisuće ubijenih, silovanih, nestalih, protjeranih Hrvata. Znaju li mirotvorci da su tisuće civilnih žrtva zločinci ostavili za sobom u Vukovaru, Škabrnji, i stotinama drugih mjesta koji su se dogodili godinama prije Grubora i Varivoda….. Nije li onda logično da samoprozvani mirotvorci krenu nekim „redom“ odavati počast stradalima, a taj red nikao ne može krenuti od kraja već isključivo od početka. Svi znao da je agresija na Republiku Hrvatsku početak krvave priče a VRO Oluja ono što je označilo kraj zločinačkoj politici, politici koja se očito ni danas 25 godina nakon poraza ne odriče svojih ciljeva.

Usprkos svijesti o potrebi normalizacije odnosa, ali ne između Hrvata i Srba u Hrvatskoj koji žive sasvim normalnim životima svo vrijeme prije i nakon rata, već prvenstveno između pobunjenih Srba i Hrvata koji žive uglavnom na područjima obuhvaćenim ratnim razaranjima odnosno područjima koje su pobunjeni Srbi uz pomoć Republike Srbije okupirali početkom rata. Ne treba niti se smije zaboraviti da su sa tih područja pobunjeni Srbi rušili, palili, ubijali, silovali, pljačkali i protjerivali sve Hrvate čineći zločine i provodeći etničko čišćenje kakvo nije viđeno od II svjetskog rata. I onda netko, ne ulazeći uopće u krajnje namjere, očito i previše samouvjeren, misli da će se nekim skrivenim dogovorima i pogodbama ljude sa tih područja nagovoriti ili prisiliti  na pomirenje i oprost. Misli li doista itko ozbiljan da će se žrtva ispričavati napadaču za greške počinjene tijekom obrane svog kućnog praga, obitelji i vlastitog golog života  sve dok se napadač, ili bolje kazati zločinac, ne ispriča i zatraži oprost od svoje žrtve, žrtve koja je na kraju ipak uspjela izvojevati blistavu vojnu pobjedu.

Kada će to Republika Srbija platiti ratnu odštetu za počinjena razaranja u Hrvatskoj? Kada će obeštetiti tisuće onih koje je utamničila, mučila i ubijala u svojim koncentracijskim  logorima diljem Srbije? Kada će na koncu Srbija priznati da je izvršila agresiju na Hrvatsku i ispričati se za sva zlodjela koja su njihovi vojnici počinili na teritoriju Hrvatske? Kada će na koncu dati podatke ili predati posmrtne ostatke mnogih koji se u Hrvatskoj još uvijek vode kao nestali? Kada će Srbija prestati optuživati Hrvatsku za egzodus srpskog stanovništva tijekom VRO Oluja kada su ga sami organizirali i proveli neposredno prije i tijekom VRO Oluja? Kada će SDSS odnosno Milorad Pupovac i Boris Milošević prestati optuživati Hrvatsku da je VRO Olujom provela etničko čišćenje ako i sami znaju da je stanovništvo bilo pozivano da ostane u svojim domovima, kao i da su usprkos tome svi organizirano, nerijetko i uz prisilu svojih naoružanih sunarodnjaka, napustili svoje domove i otišli u nepoznato? Kada će SDSS priznati da je stanovništvo odnosno Srbi na okupiranom području gotovo plebiscitarno davalo potporu zločincima za sve što su radili, sudjelujući i sami u pljački, silovanju, ubijanju, protjerivanju i paleži imovine svojih dojučerašnjih susjeda Hrvata.

Ako je SDSS predstavnik tih „pobunjenih“ Srba, jer svi drugi koliko vidim njihovu pomoć ne trebaju, onda su upravo oni na potezu kojim će se prvo ispričati većinskom narodu odnosno Hrvatima za svoje grijehe počinjene tijekom Domovinskog rata, a potom sve nas kao i svoje sunarodnjake koji Hrvatsku oduvijek smatraju svojom domovinom  uvjeriti u svoje iskrene i dobre namjere, namjere kojima će jasno iskazati svoju lojalnost i poštovanje prema državi u kojoj su rođeni i u kojoj žive, dakle prema svojoj domovini Hrvatskoj….

Zamijesiti tijesto treba znati, počevši od odabira pravog brašna, soli, kvasca (i nekih drugih tajnih sastojaka), ostaviti da kisne, nakon toga premijesiti jednom i onda ispeći. Zagori li ili ostane sirov, biti će nejestiv, a time i sav trud uzaludan…

U Zagrebu, 09.08.2020.

 

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika