Milanoviću, ako ne znaš što je genocid-pitaj!

Podjeli

Članice Pokreta „Majke enklave Srebrenica i Žepa“ pisale su predsjedniku RH Zoranu Milanoviću da „više nije dobro došao u Srebrenicu!“.

Optužuju ga da nekim svojim javnim nastupima „vrijeđa žrtve genocida i majke Srebrenice“ te da mu poručuje i podsjećaju da se u Srebrenici  dogodio – genocid.

Iz Ureda predsjednika RH su odgovorili da je to laž i da na laži ne odgovaraju.

Činjenica je da Milanović i ostali članovi hrvatskog državnog vrha (svaka čast iznimkama) u svojim javnim nastupima relativno često se ne postavljaju prema velikosrpskim zločinima kako treba – otvoreno i jasno, pa onda ne znaš je li osuđuju ili marginaliziraju ratne zločine, tim prije što je zločin – zločin.

Evo, sad su se protiv našeg Predsjednika pobunile i Majke Srebrenice, a to je velika „pljuska“ i općenito hrvatskoj politici.

U Srebrenici se od 13. do 19. srpnja 1995., tijekom velikosrpske agresije u BiH, dogodio – genocid! To očito ne znaju samo oni koji su „prespavali“ hrvatski obrambeni Domovinski rat.

Dakle, ako su Srbi tamo pobili više od 8 tisuća ljudi, među kojima i veliki broj žena, djece i staraca, ako su željeli „očistiti“ to područje od jednog naroda, što je to drugo nego – genocid?

Stoga, bi  predsjednik Milanović otvoreno trebao reći istinu, jer ako je „genocid zločin usmjeren  na uništavanje, u cijelosti ili dijelom, neke nacionalne, etičke, vjerske ili rasne skupine ubijanjem njezinih članova, nanošenjem teških fizičkih ili psihičkih ozljeda, stavljanjem skupine u takve uvjete života koji mogu dovesti do njezina uništenja, nametanjem mjera što dovode do sprečavanja  rađanja u skupini ili prisilnim odvođenjem djece u drugu skupinu…“, što je onda tu nejasno?

Predsjednik Republike Hrvatske ne bi trebao Majkama Srebrenice govoriti da lažu, već da se i on slaže da se tamo dogodio – genocid, ali da je eventualno, ako jeste, netko njegove riječi možebitno krivo „preveo“.

Kad je obnašao dužnost predsjednika Vlade RH tada se u Zagrebu dogodio najveći protest hrvatskih branitelja, koji nisu mogli smisliti njegovu politiku, a još manje njegova poltrona -Predraga Matića Freda, koji je, kao ministar branitelja, vodio politiku, kao da je na plaći Republike Srbije ili Republike Srpske.

I tada su hrvatski branitelji i stradalnici bili protiv Milanovića,  a on im je govorio, kao Majkama Srebrenice, da – lažu. Ne sjećamo se da se ovaj političar ikada ispričao hrvatskim braniteljima, ako za ništa drugo, a onda što je dozvolio da ih hrvatska policija maltretira i tuče na Gornjem gradu, kad su se od batina i uhićenja morali skloniti u crkvu.

Sada će Milanović otputovati na pogreb kraljice Elizabete II. u London. Lijepa gesta. A tako je mogao doći i na sahranu najponosnije Majke u Hrvata Kate Šoljić u Vukovar i kao običan građanin, ali nije…

Stoga, poručujemo hrvatskim političarima da gdje god mogu iznose istinu i samo istinu o velikosrpskoj agresiji, a ako ne znaju što je to genocid onda neka pitaju, jer oni koji su ostali živi u Srebrenici, a poglavito majke, imaju pravo tražiti da se zločini nad njihovim najmilijima barem ne minoriziraju!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)


Podjeli
Leave a Comment