Podjeli

Zločin u Gruborima se dogodio 25. kolovoza stoga bi u nekim normalnim okolnostima na taj datum vjerojatno bilo i primjereno organizirati sjećanje ili komemoraciju na kojem bi i izaslanik Vlade mogao ili trebao biti prisutan, ali nikako radi nečijeg uvjeta ili ucjene, pogotovo ne od član Vlade odnosno koalicijskog partnera. Jedna takva gesta člana Vlade pa i samog ministra branitelja, generala HV-a, bi bila sasvim normalna i poželjna  kao posljedica iskazivanja pijeteta prema tisućama civilnih žrtava Hrvata od strane Borisa Miloševića i Milorada Pupovca koju su to već uradili kroz prethodna 364 dana komemorirajući Hrvatske civilne žrtve koje su kroz 4 godine diljem Hrvatske za sobom svakodnevno ostavljali njihovi sunarodnjaci kao pripadnici paravojnih, četničkih i JNA postrojbi…

U nekim normalnim okolnostima bi mi bilo sasvim prihvatljivo da nakon takve geste pripadnika srpske nacionalne manjine upravo ministar branitelja na vlastitu inicijativu otiđe u Grubore odati počast civilnim žrtvama srpske nacionalnosti koje su stradale dvadesetak dana nakon VRO Oluja, no kada se to radi radi klasične iznude ili ucjene i to od koalicijskog partnera i člana Vlade RH onda to ni u kom slučaju nije niti može biti prihvatljivo. Ovakav čin ministra branitelja i generala HV-a nije nikakav pozitivan iskorak Vlade u građenju odnosa prema srpskoj manjini u Hrvatskoj već odraz slabosti i poniženje za sve druge civilne žrtve Domovinskog rata, ali i same Hrvatske kao države.

Već sam više puta naglasio da nitko normalan ne odobrava počinjenje ratnih zločina niti bilo koga od počinitelja treba amnestirati, no to uz dužno poštovanje i pijetet prema svakoj civilnoj žrtvi tijekom Domovinskog rata mora vrijediti za sve. Samo dovođenje u bilo kakvu vezu događaja u Gruborima sa VRO Oluja kao što je sada slučaj je velika greška, a dovođenje u isti kontekst  sa proslavom 25. obljetnice VRO Oluja je katastrofa i predstavlja pljuvanje po vrijednostima Domovinskog rata i tisućama nevinih civilnih žrtava diljem Hrvatske koje su počinile srpske paravojne snage i JNA odnosno vojska Republike Srbije.

Ako je uvjet za dolazak potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića u Knin na obilježavanje  VRO Oluja odlazak ministra Tome Medveda 24. ili 25. kolovoza u Grubore onda je bolje za sve da i ne dolazi, jer onaj koji ne poštuje vrijednosti i državu u kojoj živi  ne treba ni dolaziti na obilježavanje obljetnica koje u povijesti Hrvatske zauzimaju važno mjesto. Drugo i ne manje važno pitanje za samog predsjednika Vlade RH je što mu takvi ljudi uopće rade u Vladi, i što to oni uopće imaju zajedničkog?

Da je kojim slučajem samim otvaranjem pitanja nazočnosti u Kninu 05. kolovoza Boris Milošević kao lojalan član Vlade u startu otklonio svaku dvojbu jasno potvrđujući svoju nazočnost onda ni pitanje opravdanosti odlaska izaslanika Vlade, pa u krajnjem slučaju i samog ministra branitelja,  u Grubore 24. ili 25. kolovoza sasvim sigurno ne bi dobilo neželjene konotacije koje će na ovakav način sasvim sigurno imati.

 

U Zagrebu, 31.07.2020.

 

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika