Podjeli

„Kolegice i kolege, pišite o digitalizaciji, svakako je zakon dobar koji je predložen, kao i svi zakoni koji su bili prije njega, a i vjerojatno koji e doći poslije ovoga zakona, svi su zakoni dobrodošli koji će biti u korist građana i na njihovu dobrobit.
Međutim, ukoliko podaci, ukoliko pravda, pravo nije zadovoljeno, ukoliko su dokazi ništavni, sve to pada u vodu jer prvi i osnovni problem ne počinje svim ovim izmjenama, već davnih dana da ne kažem Gauss – Krugerove karte i ostalo da ne spominjem to, ali ja ću krenuti sa nacionalizacijom, pa ću pročitati par članaka, bit će razumljivije onima koji nisu u to upućeni.
Bivša država nacionalizirala im je zemljište, a grad Zagreb ga potom prodao za milijune.
Dana 18.3.2019. u vijestima Potraga, prikazan je apsurd hrvatskoga pravosuđa u kojem je zakonito i pravno valjano stečeno vlasništvo nad nekretninama, pravnim radnjama oduzeto i bačeno u rotor sudskih igara.
Prema Ustavu RH gospodarska i socijalna prava čl. 48. jamči se pravo vlasništva, očito da su zakonski okviri mrtvo slovo na papiru, porodica Vrbanović u svom iskazu pred kamerama po nazivu „Bivša država nacionalizirala im je zemljište“, a Grad Zagreb ga je potom prodao za milijune i nisu jedini čije je vlasništvo oteto po osnovi sudskih odluka.
Suci se pozivaju na Zakon o nacionalizaciji iz 58. – me godine, Epoha SFRJ, suci se prozivaju na rješenja o nacionalizaciji nekretnina, oduzimanju nekretnina, koje su proveli Narodni odbori u korist države SFRJ.
Zanimljivost rješenja o nacionalizaciji je ta da ako se ne može oteti vlasništvo nekim prikladnim dokumentom koje je potpisao mrtvac ili osoba koja nije vlasnik, ali je prodala tuđu nekretninu, tada se poseže za dokumentom iz ladice i tvrdi se od strane suca, vaša nekretnina je nacionalizirana i vi je niste mogle kupiti.
Za one koji ne znaju, Narodni odbori su općinska tijela u svakome mjestu, selu, dio grada, koja su u nekom obuhvatnom prostoru oduzeli nekretnine stvarnim vlasnicima bez njihove privole i ista ta rješenja proslijedila su katastru na upis u posjedovni list u kategoriju „posebni režim nekretnine, nacionalizirano“.
Isto takvo rješenje proslijeđeno je u zemljišnoknjižnom odjelu nadležnoga općinskoga suda kako bi se odgovarajućem zemljišnoknjižnom ulošku pod teretom upisalo „nacionalizirano“ ili u obliku plombe i Z- rješenja se navodi da je nekretnina nacionalizirana i da nije predmet pravnog prometa.
Predmetnu navedenu činjenicu sud, sudac zna, ali vlasnik nije obavezan da zna, a u pravilu i ne zna, pa je sa vlasnikom vrlo lako sucu manipulirati sa nepostojećim rješenjem o nacionalizaciji nekretnine.
Ono što nije upisano u zemljišnoknjižni uložak za vlasnika nekretnine i ne postoji zemljišnoknjižno stanje kao vanjski odraz pravnog stanja nekretnine.
Mi ćemo digitalizirati, unosit ćemo podatke koji će biti istovjetni onim podacima koje su Narodni odbori iz Mrduše Donje potpisivali i slali na uvid i knjiženje katastra kao teret nasljednicima onih kojima je oduzeta nekretnina.
Zašto mi u Zagrebu ne možemo riješiti slučajeve najmodavce i najmoprimce?
Zato što je netko u povijesti već davnih dana jako dobro pripremio teren na koji će zakonski način u nekom vremenu oteti nešto što nije njegovo.
Svakodnevno u Hrvatski sabor vam dolaze predstavnici Udruge vratite opljačkano.
Slučaj Renata Majnarića i njegovog brata i njihove majke koja nikada nije uživala vlasništvo koje je njihovo stopostotno vlasništvo, nego se i dan danas povlače po sudovima sa hrpetinom dokumentacije gdje je vidljivo da su oni stvarni vlasnici svoje nekretnine koju ne uživaju, zato što je netko prisvojio, nacionalizirao, netko je u Narodnome odboru rekao a što će tome Majnariću toliko zemljište i toliko čestica, pa nisu ni u stanju obići ih u jednom danu i tako im je oduzeto.
Ako ćemo takve podatke unijeti u digitalnom obliku koji će svemirci uspjeti doći u posjed toga vlasništva jer on je pri kraju snaga, majka je umrla, on je bolestan, bio je na psihijatriji završio samo zbog toga što je tražio svoje.
Na koji način Renato Majnarić i tisuće Majnarića da dođe u posjed onoga što im je oteto?
Vrbanovići i njima slični kojima je grad Zagreb ili bilo koji grad dao da uživaju u nekoj potleušici od par kvadrata, dok je njihova imovina prodana budućim ulagačima u milijunskim apoenima.
Teško da će se to ispraviti.
Tko će doći izvana ulagati u Hrvatsku kada nitko ne može dokazati svoje vlasništvo 1/1? Ja osobno više od 17 godina i moj pokojni otac prije mene su utvrđivali vlasništvo 1/1. Ja sam tek nedavno došao u vlasništvo jedne obične čestice, skoro više ni ne vrijedi, 1/1, samo iz inata što nisam htio prepustiti to slučaju.
Poslušajte ovo. Slobodna Dalmacija, pokrenuta najveća tužba u povijesti Zadra. Irci i Belgijanci htjeli su graditi hotel. Grad im je na dražbi prodao tuđe zemljište i investitori sada traže 154 milijuna kuna odštete. Iznos odgovara trećini proračuna. Hoće li grad preživjeti spor? I hrpu toga.
Još jedni Vrbanovići, još jedni Majnarići, koji se vuku po hrvatskim sudovima želeći dokazati da je nešto njihovo, a što je netko rekao da nije njihovo jer je posegnu za zakonom koji mu je tog trenutka bio u rukama, bio je jači, pobijedio je.
Kaže ovako, zemljišna knjiga je izrađena po osnovi grafičke geodetske izmjere, i to na 89 % od 1855. godine na teritoriju RH, a po osnovi uredbe ministra financija Država SHS od dana 17.11.1924. godine, grafička geodetska izmjera stavljena je van snage uporabe. Datum zastare javnih isprava izrađenih po osnovi grafičke geodetske izmjere u Hrvatskoj mjeri i u prikazanu mjeru originala katastarskog plana eksplicitno znači sa danom 17.11.1924. godine, zemljišna knjiga, kao i svi registri nekretnina koji su urađeni u grafičkoj geodetskoj izmjeri, plošnoj kartografskoj projekciji, stavljeni su van snage uporabe, odnosno ništavni su za bilo koju pravnu ili upravnu radnju.
Sve ovo piše Božidar Viduka, mag. ing. Geodezije i geoinformatike. Ja ne znam da li ovdje postoji veći stručnjak od g.Viduke, a on kaže, ništavne zemljišne knjige su trajna i procesna smetnja u bilo kojem pravnom ili upravnom poslu. Treba se dati odgovor na pitanje što je urađeno i koliko je novaca potrošeno na geodetsku izmjeru RH i formiranju zemljišnih knjiga. Geodetska izmjera traje od 1994.g., Uredba, Ukaz donesen od strane Vlade RH, klasa, itd., 4.8.2004. godine.
Danas 2019. Godine nema izmjera, nema zemljišnih knjiga, a gdje je novac? 5 milijardi eura je Hrvatska država imala na raspolaganju da uredi zemljišne knjige i da stvarni vlasnici… / Upadica: Vrijeme g. Culej. / … dođu u svoj posjed. Neće nikad doći.“

Anđelko  Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika