Podjeli

Kako TV N1 javlja čelništvo HDZ-a se na svojoj posljednjoj virtualnoj sjednici okomilo na dio medija i oporbu ustvrdivši da zajedno pokušavaju umanjiti ulogu Vlade u nastaloj krizi uzrokovanoj katastrofalnim potresom koji je prije gotovo dva tjedana pogodio Banovinu. Očito je kako Vlada ne zna niti uopće želi priznati svoje greške koje su počinjene tijekom krize, a koje su slikovito kazano doslovno i slijepci vidjeli. Umjesto da se pokriju ušima i javno ispričaju za sve svoje propuste i na sva usta hvale vrijedne volontere koji su ih doslovno spasili još puno veće blamaže i vjerojatno nepopravljive političke štete, oni su počeli prozivati sve redom, započevši od medija, oporbe, lijevih i krajnje desnih, a to onda znači svih koji su se javno kritički osvrtali na njihove očigledne propuste koji se i dalje događaju.

Uz nesnalaženje u kriznoj situaciji buknula je i velika afera sa poslijeratnom obnovom na Banovini koja je otkrivena nastalim potresom, i koja svakim danom poprima sve veće i nevjerojatnije razmjere. Vlada umjesto da odmah osudi očiti kriminal počinjen tijekom poslijeratne obnove iz nekih razloga pokušava relativizirati ogromnu štetu i same sudionike takvih zlo/djela. Sve se češće i glasnije iz usta Vladinih dužnosnika se čuje kako su mnogi vlasnici sami obnavljali svoje objekte bez ikakve kontrole, pokušavajući tako opravdati one koji su to bili dužni nadgledati, i na koncu verificirati kao ispravno odrađen posao. Kao šlag na sve to na samo spominjanje mogućeg kriminala navode i kako se vjerojatno radi o zastari u koliko se i dokaže da se radi o kaznenim djelima. Nije li to i više no očiti pokušaj direktnoga utjecaja na institucije pravne države koje bi se tim problemom trebale baviti.

Relativiziranje očitog kriminala od strane vladajućih je stvarni udar na pravne temelje države i predstavlja demontiranje iste a ne kritike onih koji upozoravaju na kriminal.

Tvrditi da se kriminalizacijom poslijeratne obnove pokušava kriminalizirati i pokojnog  predsjednika dr. Franju Tuđmana je u najmanju ruku morbidno, degutantno i nadasve glupo jer time između redaka samo potvrđuju da su u HDZ-u potpuno svjesni počinjenog kriminala, ali i nečega još puno goreg od toga. Svjesni su dakle svega što se događalo tijekom obnove koja se vjerojatno odvijala na isti način u cijeloj Hrvatskoj što daje još strašnije razmjere kriminala i nanesene štete od ove koja je tek nakon potresa postala vidljiva na Banovini. Ono što se može zaključiti iz izjava koje dolaze od članova Vlade, pa i samog Plenkovića, je da su i sada mnogi poslijeratni „obnovitelji“ kao i njihovi politički pokrovitelji aktivni i sada u gospodarskom i političkom životu Hrvatske, i koje očito namjeravaju svim sredstvima zaštiti, kako od političke odgovornosti tako i mogućeg kaznenog progona. Vjerujem da nitko ne želi pribiti na stup srama ni jednu nevinu osobu, ali isto tako vjerujem i da svatko normalan želi punu istinu i potpuno rasvjetljavanje svega što se događalo tijekom poslijeratne obnove.

Vjerujem  kako svi normalni ljudi žele da eventualni počinitelji kaznenih djela, kao i politički pokrovitelji bez kojih se mogući kriminal nije mogao ni dogoditi, za svoja djela odgovaraju, i politički, i kazneno. Kriviti medije i oporbu zato što traže istinu je krajnje promašena strategija koju bi netko i puno prije no što misli mogao skupo platiti.

 

U Zagrebu, 12.01.2021.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema