Podjeli

Vodi li nas Stožer prema potpunom urušavanja zdravstvenog sustava

Pitaju li se članovi Stožera koliko će radi njihovih mjera biti žrtava među populacijom koja sa koronavirusom ne bude imala nikakve veze ali će zbog nemogućnosti dobivanja medicinske odnosno bolničke skrbi ili nemogućnosti izvršenja nekog žurno potrebitog specijalističkog pregleda na kraju završiti fatalno odnosno smrtnim ishodom. Hoće li i takve žrtve kao posljedicu promašenih mjera na kraju pribrojiti žrtvama korone ili će konačno poduzeti nešto suvislo čime bi spriječili potpuni kolaps zdravstvenog sustava, a time i posljedično nepotrebne žrtve kao posljedicu niza promašaja u stručnom i političkom smislu.

Kako je moguće da pored tolikih stručnjaka i toliko raspoloživih resursa Stožer gotovo u pravilu bira lošije rješenje kada je u pitanju smještaj zaraženih koronairusom. Umjesto potpuno nepotrebnog, štetnog i promašenog pretvaranja bolnica, posebno onih specijaliziranih  u COVID centre, puno efikasnije bi bilo da sve one pacijente zaražene COVID-19 kojima nije potrebna intenzivna njega jednostavno prebace u slobodne hotelske kapacitete kojih je u izobilju i koji  su gotovo cijelo vrijeme odnosno od početka pandemije bili na raspolaganju. Zašto se uopće podižu šatori, zašto se radi prenamjena   specijaliziranih bolničkih odjela ili cijelih bolnica ako je i laiku očito da je to na štetu drugih pacijenata. Kako je tako nešto nekome uopće palo na pamet??

Prebacivanjem dijela pacijenata u slobodne hotelske kapacitete bi se radila dvostruka korist. Prva je da bi se time omogućilo da zdravstveni sustav nastavi pružati svoje usluge svim drugim pacijentima koji su sada uskraćeni za odgovarajuću zdravstvenu uslugu ili skrb, a druga je da bi istovremeno za mnoge hotele to u stvari bio  spas poradi velikih gubitaka koji su već pretrpjeli zbog propale ili loše turističke sezone. Po kojoj je to logici montaža šatora ili postavljanje kreveta u sportskim dvoranama jeftinije i bolje rješenje od Hotela u kojima uz kompletnu infrastrukturu sve to već postoji, i što je još važnije, dostupno je za korištenje doslovno odmah. Hoće li se Stožer konačno početi ponašati racionalno i odgovorno ili će radi podilaženju političkim centrima odnosno Vladi na kraju biti odgovorni zajedno sa njom za svu štetu koju promašenim odlukama prouzroče.

Pitanje je dana kada će se početi brojati izgubljeni životi radi nemogućnosti dobivanja odgovarajuće zdravstven skrbi mnogih pacijenata. Vlada i premijer Plenković se neće moći skriti iza Stožera jer je Stožer od početka „igračka u njihovim rukama“.

U Zagrebu, 03.11.2020.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika

099 73 83 669


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema