Podjeli

OBJAVA ZA MEDIJE

Zagreb, 24. listopada 2020.

U ponedjeljak mirnom vožnjom izražavaju nezadovoljstvo  

 

CESTOVNI PRIJEVOZNICI IZ CIJELE HRVATSKE NA ZAGREBAČKIM CESTAMA ISKAZAT ĆE SVOJE NEZADOVOLJSTVO


Mnogobrojni problemi s kojima se suočavaju cestovni prijevoznici zanemaruju se godinama, uslijed krize sve su veći, a na njihove zahtjeve nema odgovora

 Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika i udruga Glas poduzetnika upozoravaju da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture još uvijek nije poduzelo nikakve korake kako bi riješilo zahtjeve cestovnih prijevoznika. Kako bi ukazali na mnogobrojne probleme s kojima se suočavaju, cestovni prijevoznici odlučili su izraziti svoje nezadovoljstvo usporenom vožnjom kroz Zagreb u ponedjeljak, 26. listopada počevši od 7:00 sati. Dok će, ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, (Prisavlje 14) održati konferenciju za medije u 12 sati.

Nezadovoljstvo prijevoznika sve je veće i jedva uspijevaju opstati u ovoj krizi. Međutim, ako nadležno ministarstvo konačno ne napravi ključne korake, cestovni prijevoznici će propasti. Tvrtke će se morati zatvoriti, a tisuće radnika će ostati bez posla.

 

Glavne odrednice koje prijevoznici zahtijevaju su sljedeće:

 

 • uređenje prometovanja preko granica sa Slovenijom, zbog čega su prijevoznici sa sjedištem u središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji u izuzetno teškom položaju i trpe ogromne gubitke, određeni su im strogo granični prijelazi na koje smiju ići, zbog čega se stvaraju dodatni troškovi i velika gužva.
 • ukidanje obveznog članstva u komorama, a posebno Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj obrtničkoj komori jer nisu konkretno ništa napravile za cestovne prijevoznike.
 • ukidanje parafiskalnih nameta, a posebice obveze plaćanja pristojbe za radiotelevizijsku pretplatu, plaćanje naknade turističkim zajednicama i slično.
 • uključivanje svih hrvatskih cestovnih prijevoznika u krug ovlaštenika na gospodarske mjere pomoći vezano za epidemiju koronavirusa i to po kriteriju pada prometa i/ili prihoda, a ne po dosadašnjem kriteriju šifre djelatnosti.

„Krajnje je vrijeme da Vlada prihvati razumne prijedloge naših prijevoznika artikuliranih kroz Udrugu hrvatskih cestovnih prijevoznika, a koje UGP u cijelosti podržava. Vlada treba napraviti sve da prijevoznici ne čekaju danima za prijelaz na graničnim prijelazima. Isto tako, naglašavam da je cijeli sustav prereguliran, da je nemoguće plaćati sve nebulozne parafiskalne namete i vrijeme je da se i glas prijevoznika čuje!“ – rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

Iskoristili bismo ovu priliku da se ispričamo svim putnicima i vozačima te ih molimo za solidarnost i razumijevanje. Također, molimo ih da na vrijeme krenu na svoja odredišta.

Udruga Glas poduzetnika i Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika potpisali su pismo namjere u kojemu su izrazili partnersku suradnju. Cilj ove suradnje je poticanje istinske promjene u društvu.

„Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika prati rad udruge Glas poduzetnika od samih početaka. Iznimno nam je drago da je inicijativa građana poduzetnika prerasla u organiziranu udrugu koja okuplja ogroman broj članova i kontinuirano vrši pritisak na nadležna tijela i institucije.

Obje udruge dijele iste vrijednosti i načela, te u konačnici teže istom cilju – stvaranju zdrave poslovne klime i jačanju hrvatskog gospodarstva. Prijevoznici kao dio poduzetničkog sektora stavljeni su na margine hrvatskog gospodarstva. Upravo kroz suradnju s Glasom poduzetnika želimo još glasnije i konkretnije izraziti svoje nezadovoljstvo i ponuditi zdrave alternative za rješavanje aktualnih problema. „ – rekao je Dragutin Kranjčec, predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika.

Inicijativa GLAS PODUZETNIKA pokrenuta je kao samoorganizacija građana, mahom malih poduzetnika, a nakon objave prvog paketa gospodarskih mjera Vlade RH koje su pokretači ocijenili nedostatnima. Budući da je u manje od 15 dana okupio više od 100.000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora te privukao veliku medijsku pozornost svojim beskompromisnim zahtjevima i istupima, GLAS PODUZETNIKA se pozicionirao kao relevantan čimbenik u javnim raspravama vezanim za određivanje novog gospodarskog smjera Hrvatske. Isto je potvrdila i Vlada RH koja je, unutar drugog paketa gospodarskih mjera, usvojila neke od prijedloga inicijative te time potvrdila njezin neosporan utjecaj. Na zahtjev članova inicijative, osnovana je Udruga GLAS PODUZETNIKA koja je od osnivanja prikupila više od 12.000 članova, a Udrugu podržava preko 200.000 građana Hrvatske.

 


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema