Podjeli

Na nedavnoj konferenciji za novinare, prije par dana, gradonačelnik Zagreba je, upitan o maksimirskom stadionu, odgovorio ovako:
“Nismo još stigli sjesti s upravom GNK Dinama. Jasno smo govorili da mora doći do transparentnijeg poslovanja i da je Grad spreman ako dođe do promjena, dati gradsku imovinu kako bi se srušio stari i izgradio novi stadion. Gledamo kakvi su modeli suradnje kluba koji je udruga građana i Grada. To je problem koji traje 20 godina, nije za očekivati da će se riješiti u nekoliko mjeseci”.
Na ovakvu izjavu gradonačelnika, u kojoj se opet bez ikakve osnove i bez racionalnog utemeljenja povezuje model upravljanja u najuspješnijem sportskom klubu u Hrvatskoj s izgradnjom, za hrvatsku metropolu, nasušno potrebnog stadiona, donosimo vam odgovor naše inicijative “Dinamo za Maksimir”.
Gradonačelniče, svakako podržavamo čim prije otvaranje razgovora s upravom GNK Dinama, ali ne na način kako ste najavili ovom izjavom, pa i drugim ranijim istupima u javnosti. Smatramo apsolutno nedopustivim, neprimjerenim, pa i zakonski neutemeljenim povezivanje modela upravljanja s izgradnjom stadiona koji je zaista prijeko potreban i za Zagreb kao glavni grad svih Hrvata i za hrvatski nogomet, za Dinamo kao jedan od simbola Zagreba, pa i za hrvatsku državu. Nemate nikakvo pravo, ni po kojoj osnovi, na takav način ucjenjivati legalnu i legitimnu upravu najuspješnijeg sportskog kluba u gradu Zagrebu i Hrvatskoj. Nemate pravo na bilo koji način povezivati model upravljanja s izgradnjom stadiona, jer jedno s drugim niti nema nikakve veze. Nemate pravo blokirati investiciju od 500 milijuna kuna i tako svjesno nanositi štetu svim građanima i poreznim obveznicima grada na čije čelo ste nedavno izabrani kako biste radili za boljitak tog grada i svih njegovih građana, a ne kako biste svjesno i ciljano, pa i zlonamjerno činili štetu svim građanima i gradu kojem ste odnedavno na čelu. Niste dobili mandat na čelu Zagreba za svjesno uništavanje jednog od simbola Zagreba i činjenje štete gradskom proračunu, odnosno svim građanima. Nemate pravo na to!
Osim toga, bilo kakvo uplitanje u legalni model upravljanja legalno registriranih udruga i sportskih klubova uopće nije u nadležnosti i ingerenciji Gradonačelnika i/ili Skupštine Grada Zagreba.
Ponavljamo, Dinamov model upravljanja je apsolutno zakonit i potpuno usklađen sa Zakonom o udrugama, u čijem članku 16. stoji: “Članovi upravljaju udrugom neposredno ili putem svojih izabranih predstavnika u tijelima udruge na način propisan statutom.”  Upravo takav slučaj je i u Dinamu, gdje su članovi udruge zastupljeni u najvišem tijelu GNK Dinama, Skupštini, putem svojih izabranih predstavnika.
Jednostavnim i svakom dostupnim uvidom u službeni Registar udruga, vidljivo je da je Statut Dinama usklađen sa Zakonom o udrugama, a to izrijekom i piše u tom službenom Registru. Osim toga, u GNK Dinamo je prije samo mjesec i pol dana završeno postupanje sportske inspekcije te je utvrđeno kako je klupsko poslovanje potpuno usklađeno i sa Zakonom o sportu.
A koliko je Dinamov model upravljanja uspješan, govore izvrsni pokazatelji Dinamova poslovanja u svakom segmentu, fantastični sportski i poslovno-financijski rezultati.
Gradonačelniče, hoćete li tako, primjerice, uvjetovati drugim pravnim subjektima (kojih Grad Zagreb nije ni osnivač ni vlasnik) izdavanje građevinske dozvole na građevinskom zemljištu na području Zagreba, s promjenom modela upravljanja u tim tvrtkama investitorima, jer Vam se ne sviđa njihov model upravljanja (koji je zakonit, usput rečeno) ili neki ljudi u upravi te tvrtke nisu po Vašem ukusu? S kojim pravom?
Vrlo je neprimjereno i neshvatljivo, pa i štetno za građane i grad kojem ste na čelu i za koji ste plaćeni da radite za njegovu dobrobit – uopće dovoditi u vezu model upravljanja i izgradnju stadiona, odnosno odluku o osnivanju prava građenja ili koncesije za stadion GNK Dinamu. Jedno s drugim nema i ne smije imati nikakve veze.
Nadamo se kako ćete shvatiti svu apsurdnost ovog ucjenjivanja i reketarenja Dinama.
Neistina je ono što stalno spominjete, pa i u zadnjoj izjavi – da Grad daje vrijednu gradsku imovinu kako bi se ‘’srušio stari i izgradio novi stadion’’. To jednostavno nije istina!
Naime, niti Grad Zagreb niti Gradska skupština, a ni Vi osobno i Vaši suradnici NIŠTA ne poklanjate nikome. Nikakvu veliku vrijednost i zemljište u Maksimiru ne darujete.  Prema Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, nositelj prava građenja kao najmoprimca zemljišta (GNK Dinamo) od najmodavca – vlasnika zemljišta (Grad Zagreb), ima propisanu obvezu plaćanja naknade vlasniku zemljišta za korištenje zemljišta radi građenja, i to u visini prosječne zakupnine za takvo zemljište, ako nije što drugo određeno.
Prema tome, nitko ništa nikomu ne daruje, nego se radi o zakonski definiranim odnosima između dvije pravne osobe u kojoj jedna pravna osoba plaća poštenu, zakonski određenu naknadu drugoj pravnoj osobi. Nema govora o nekakvom darivanju, poklanjanju i slično… Osim toga, treba podsjetiti kako je zemljište za koje bi GNK Dinamo plaćao Gradu Zagrebu naknadu za osnivanje prava građenja na njemu, čak 40 godina bilo u Dinamovom vlasništvu. Od 1952. do 1992., dok birokratskom odlukom tadašnje gradske skupštine to zemljište nije oduzeto Dinamu i prepisano u vlasništvo Grada Zagreba. Istinu treba reći u potpunosti, neka se točno zna o čemu se tu radi.
 Jer ovako, po Vašim izjavama, opet ispada kako se Dinamu nešto daje, poklanja i kako ga se onda zbog toga može i ucjenjivati, neutemeljeno, bez pravne osnove i to sa stvarima koje uopće nisu u nadležnosti Gradonačelnika i Gradske skupštine! To Vam u ipak koliko-toliko uređenoj pravnoj državi EU neće proći ni u ludilu! Niti mi kao inicijativa za stadion to nikada nećemo dozvoliti i spremni smo poduzeti i pravne korake i druge zakonski dopuštene akcije ako bude potrebno.
Također, u izjavi spominjete kako još uvijek ‘’gledate kakvi su modeli suradnje kluba koji je udruga građana i Grada’’. Pa eto, da Vama i Vašoj ekipi malo pomognemo i ubrzamo stvari, a sve je već poznato i viđeno i ne treba izmišljati ‘’toplu vodu’’, podsjetit ćemo ovdje i na primjer Grada Rijeke, koji je prije 7 godina, bez ikakvih ucjena prema bilo kome, dodijelio pravo građenja na gradskom zemljištu Rujevica nogometnom klubu HNK Rijeka, a onda je tamo stranom privatnom investicijom izgrađen stadion i nogometni kamp Rujevica. Pri tome se Grad Rijeka značajnim sredstvima uključio u investiciju osiguravajući zemljište, izgradnju ceste i potrebnu infrastrukturu. Grad Rijeka je to učinio bez okolišanja i fige u džepu, za svoj nogometni ponos, HNK Rijeku.
Danas HNK Rijeka ima novi, moderni stadion Rujevicu i trening kamp s nekoliko terena za svoju nogometnu akademiju.
Gradonačelniče, Vi ste sigurno i sami svjesni u kakvom nezavidnom stanju je gradski proračun, znate i da Grad neće i ne može biti čak niti kreditni jamac za nekakvu kreditnu liniju koju bi vjerojatno koristili suinvestitori novog Maksimira (GNK Dinamo i zainteresirani strani strateški partner). Zato prekinite čim prije ovu agoniju koja šteti svima i donesite, po uzoru na Grad Rijeku i tamošnji nogometni klub, odluku o osnivanju prava građenja na Maksimiru. Po toj bi nužnoj odluci onda GNK Dinamo sam sa strateškim partnerom isfinancirao izgradnju modernog, samoodrživog stadiona kapaciteta oko 35 000 gledatelja i cijene izgradnje od cca. 65-70 milijuna eura , uz popratne sadržaje.
U Zagrebu, jedini koji bi nešto zaista dobili su Grad Zagreb i građani Zagreba i cijele Hrvatske. Dobili bi jako puno, a ne samo nešto. O ogromnom pozitivnom učinku na gradski proračun koji bi novi, samoodrživi stadion donio, valjda nije ni potrebno elaborirati. Grad bi se riješio i troškova održavanja stadiona, dobivao bi još i naknadu kao najmodavac, otvorila bi se nova radna mjesta, značajne koristi bi imali gradski ugostitelji, hotelijeri, turističke agencije i poduzetnici i mnogi drugi. Praktički besplatno bi dobili veliku gradsku i turističku atrakciju.
Naprotiv, ukoliko ne donesete promptno odluku u Gradskoj skupštini o osnivanju prava građenja na Maksimiru, bit ćete odgovorni za prouzročivanje direktne i indirektne štete i za gradski proračun i za sve građane! Vjerujemo ipak kako će razum prevladati i kako će se čim prije donijeti odluka o osnivanju prava građenja na Maksimiru, bez ikakvih ucjena i uplitanja u ono za što Gradska skupština i Gradonačelnik niti nemaju ovlasti ni zakonske osnove za uplitanje. Gradonačelniče, ne blokirajte investiciju od 500 milijuna kuna!
#DinamoZaMaksimir


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema