Podjeli

Na osnovu dosad prikupljenih saznanja i uočenih nedostataka u primjeni, stručne službe Ministarstva hrvatskih branitelja predstavile su ministru, Tomi Medvedu potrebite promjene u Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i njihovih obitelji s ciljem što učinkovitije primjene istoga. Prezentirani prijedlozi razmotreni su na ministrovu savjetu za branitelje gdje je sačinjen Prijedlog Nacrta dopune i izmjene zakona koji je upućen u javno savjetovanje. U proteklih mjesec dana sve zainteresirane strane, udruge branitelja, političke opcije i građanstvo moglo se očitovati o istom i pisanim putem dostaviti svoje prijedloge zaključno do 11. veljače 2021. nakon čega Nacrt dopuna i predloženih izmjena ide u Vladu te u Sabor na usvajanje. Pomnom analizom predloženoga razvidno je kako su stručne službe dobro detektirale probleme u primjeni i sukladno tome predložile promjene koje sve idu u korist hrvatskih branitelja koji su u rješavanju svoga statusa kao i onih sa riješenim statusom!

Sve bi to prošlo kao agencijska vijest i obična tehnička izmjena i dopuna nekoga zakone da se u javnom prostoru nisu na ovakav prijedlog obrušile razne braniteljske „posvuduše“ kao i bivši ministar Predrag Matić i ratni načelnik sektora specijalne policije Željko Sačić, a danas obojica političari, jedan lijeve, a drugi desne političke opcije.

Tako su pojedine tzv. „braniteljske „posvuduše“, a i bivši ministar Matić kao i ratni načelnik Sačić sebi svojstvenom retorikom napali odredbe koje pojednostavljuju i ubrzavaju braniteljima, tražiteljima priznavanja statusa HRVI uslijed bolesti koja je posljedica njihova sudjelovanja u Domovinskom ratu.                                               Između ostalih rješenja, Matić i Sačić su se obrušili na odredbu koja oslobađa branitelje od prikupljanja raznih potvrda koje se mogu pribaviti službenim putem, kao što je RATNI PUT koji će po ovom prijedlogu izmjena Ministarstvo samo pribaviti. Obrušili su se bivši ministar i bivši načelnik i na odredbu o osnivanju jedinstvenog tijela vještačenja pri Ministarstvu hrvatskih branitelja iako znaju ili bi barem trebali znati da je s tim tijelima u prošlosti bilo velikih problema. Velika je tu nepoznanica iz kojih pobuda su se ova dvojica najžešće okomila na te odredbe kada su sve do nedavno isti bili dio sustava i dobro znaju gdje su se javljale najveće nepravilnosti u rješavanju braniteljskih statusa.

Dobro znaju i Matić i Sačić tko i kako je dosada pisao i davao potvrde o učešću tzv „RATNOM PUTU“ koji su branitelji sami pribavljali i koji i kakvi su sve to likovi potpisivali kao vjerodostojne dokumente. Isto tako dobro znaju da je MORH i MUP glede toga i uočenih nepravilnosti pa čak i nezakonitosti ustrojio točne evidencije učešća svakog branitelja iz svoga sektora od aktive, pričuve i domobranstva, te su sukladno tome ta državna tijela jedina mjerodavna za izdavanje ovdje spomenutih dokumenata. Dakle i po službenoj će dužnosti Ministarstvo branitelja pribavljati za svakog branitelja potrebite dokumente od ovih državnih tijela. Također ova gospoda političari jako dobro znaju o muci i tlaci branitelja po raznim lokalnim tijelima vještačenja i potom još na drugostupanjskom tijelu pri ministarstvu i njihovim sukobima mišljenja, te sukladno tome prouzročenim brojnim upravnim sporovima pred Upravnim sudom RH.

Razumio bi ovakve napade na Prijedlog Nacrta izmjena i dopuna zakona da on dolazi od grupacija i pojedinaca koji nisu hrvatski branitelji, koji nisu upućeni u dosadašnje probleme u tom području, koji ne znaju za jad i muku oboljele ratne garde i policije koja zbog raznih životnih okolnosti nije uspjela dosada riješiti svoje formalno pravne statuse, te time ostvariti prava koja im sigurno pripadaju, a put do ostvarenja istih bit će im lakši nakon donošenja ovih izmjena i dopuna ZOPHB DR. No i na kraju razumijem i vas gospodo jer vi ste svoje statuse riješili, vi ste temeljem davno riješenih statusa konzumirali i konzumirate sva pripadajuća vam prava ali onda dopustite to i onima koji istinski na to imaju pravo i koji vas sada nakon ovih vaših otpora izmjenama i dopunama pitaju : „ZAŠTO TAKO“?

Antun Berljak


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji