Podjeli

Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, tadašnja Varaždinsko-Međimurska regija dala je, danas svima poznat nemjerljiv doprinos u stvaranju, obrani i oslobađanju Države Hrvatske, što u  ljudstvu, što u tehnici.

Kako ne bi otišli u zaborav ti dani slavne Hrvatske povijesti, braniteljske udruge iz Varaždinske županije svaku raspoloživu prigodu koriste da na svečan i dostojanstven način, prigodnim vremenu primjerenim aktivnostima, obilježe i evociraju sjećanja na ljude, događaje i pojave toga vremena.

Tako je Udruga „Logoraša i zatočenika srpskih logora“ pod vodstvom Damira Makovca i podršku Župana Varaždinske županije, Anđelka Stričaka ponovo spojila sjever i istok, to jest, Varaždin i Vukovar, te plovidbom Dravom od D.Dubrave u Međimurju do Aljmaša riječnim čamcima podsjetila na uzničke dane i suborce iz Jakih snaga MUP-a koji se nisu vratili.

Ovih je dana u organizaciji „Kluba Varaždinskih branitelja 91.-95. krenulo četvero pripadnika ratne policije i garde na pješačenje od Vukovara do Komarne, svjedočeći istinu o njihovu doprinosu u obrani i oslobađanju zemlje od istoka – sjevera – zapada i juga. U ovoj aktivnosti najveći obol dati će Krasnodar Špoljarić SJP RODA, Miljenko Varga 5.bojna 1.A brigada Tigrovi, Božidar Sambolec JAKE SNAGE MUP-a i Nenad Kamenar bojna FRANKOPAN. Njihov dolazak na cilj očekuje se 26.srpnja 2022. na svečano otvaranje mosta PELJEŠAC.

Ovaj su put Varaždinske „RODE“ ostale na sjeveru, te u partnerstvu sa Planinarskim društvom Grebengrad organizirale pohod planinarskom stazom, „ČEVO – GREBENGRAD“ koja se organizira već tradicionalno u sklopu obilježavanja svetkovine sv.Antuna Padovanskog, te dana Grada Novi Marof, a posvećena je svim poginulim pripadnicima SJP RODA Varaždin i poginuloj ratnoj gardi i policiji sa tog područja. Pohod građana i ratne policije i garde uspješno je vodio licencirani vodič i profesionalni planinar Nenad Puškadija, dok su se za svjetovne potrebe učesnika pobrinuli Ivo Loborec, Zvonko Gajski, Stjepan Toma i neizostavni Radek, aktivisti partnerskih udruga.

Ne miruju ni Varaždinske PUME koje se uz podršku Ministarstva hrvatskih branitelja i MORH-a pripremaju za svoj tradicionalni „SKOK NA DINARU“ u čast suboraca koji su svoje mlade živote ostavili na toj planini.

Antun Berljak


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji