Podjeli

Dvorana Udruge Specijalne policije RH u Zagrebu, u srijedu (20.10.2021.)  bila je premala da primi sve one koji su željeli biti nazočni Okruglom stolu- Bitka za Škabrnju 18.11.1991., koji je pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i Općine Škabrnja organizirala Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Skup je pozdravio načelnik Općine Škabrnja Ivan Škara, koji je uz ostalo istaknuo da mu je iznimno drago što se održava baš u Zagrebu. Pored njega, pozdrave su uputili i izaslanici predsjednika Vlade RH i ministra branitelja, ministarstva obrane RH, Gradske skupštine Grada Zagreba, Zadarske županije, general HV Ivan Tolj, dok su pisma podrške poslali i predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Republike Hrvatske.

Svoja sjećanja na teške i mučne dane kroz koje je prošlo ovo malo hrvatsko mjesto, ali i okolna sela, evocirali su Marko Miljanić, ratni zapovjednik obrane Škabrnja, Danka Dražina, legendarna braniteljica Škabrnje, Zoran  Gurlica, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Škabrnje te prof.dr.sc. Josip Jurčević i prof.dr.sc. Andrija Hebrang, dok je govorio i Mladen Pavković, organizator i predsjednik UHBDR91.

Od preživjelih sudionika bitke za Škabrnju, o koje se nažalost i dalje malo zna, o masakru koji se tamo dogodio nad nevinim hrvatskim stanovništvom, uz ostalo smo čuli da je ovakvih zlodjela bilo i u drugim krajevima Hrvatske u vrijeme Domovinskog rata, ali takav pokolj od strane zločinačke JNA i pretežno domaćih srpskih i inih četnika malo se gdje dogodio.

I ne samo to, rekli su, puno više boli što ratni zločinci nisu osuđeni, a neki čak i bezbrižno i dalje žive u ovome kraju, dok se s druge pak strane osuđuju pojedini Junaci hrvatskog Domovinskoga rata. Žalosno je i jadno da nema kuće u Škabrnji u kojoj netko nije stradao, a među njima i žene, djeca i starci.

Četnička strast prema smrti, ubijanju i uništavanju svega živog i neživog u Škabrnji bila je očita i u stravičnim krilaticama: „Živjela smrt i dobro došli u mrtvo selo“, koje su ispisane  velikim crnim ćiriličnim slovima, a koje su se mogle pročitati na zidu hodnika spaljene i potpuno uništene osnovne škole, pokraj koje se danas nalazi i masovna grobnica.

Marko Miljanić je podsjetio da već 30 godina ukazuje na ratne zločince, da je osam puta svjedočio na sudu u Haagu, ali da je tijekom prošlih godina doživio i to da su ga zaštitari „tjerali“ iz kolone sjećanja! Mučno i bolno je bilo slušati i dr. Andriju Hebranga, ratnog ministra zdravstva, kad je govorio na koje su sve način masakrirali nevine ljude.

Škabrnju su branili i HOS-ovci, to se mora reći-kazao je Miljanić, dok su pročitana i sva imena smrtno stradalih u Domovinskome ratu, njih osamdesetak.

Sudionici su bili ogorčeni i prema pojedinim medijima, osobito na Hrvatsku radioteleviziju (HRT), koja ne prati niti je zanimaju ovakvi skupovi sjećanja, čak ni na jednom od četiri kanala!

Ovo je je bilo  još jedno bolno sjećanje, ali i ponos na sve što su u vrijeme hrvatskog Domovinskog rata doživjeli i prošli mještani Škabrnje, ali i cijeni hrvatske slobode, tim prije što je naša dužnost čuvati istinu od onih koji bi je prekrajali, odnosno mijenjali uloge žrtava i krvnika-naglasio je Mladen Pavković.

Na kraju je načelnik Općine Škabrnja  pozvao sve  građane Hrvatske da 18. studenoga, posjete Vukovar, ali i Škabrnju, gdje je samo u jednom danu zvjerski ubijeno 43 nevinih Hrvata-civila!

Ovaj i ovakav skup, prema svemu sudeći, postat će tradicionalan-da se ne zaboravi!

Tekst i slika: Milan Pišković


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji